hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 政改被否決,大家有咩感受 ?
開啟左側

政改被否決,大家有咩感受 ?

SE7378 發表於 2015-6-20 09:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

個人認為好好笑,因為政改 = 一場鬧劇,
特別係建制派扯大旗走哂出去等劉皇發 …

最後 689 仲要在記招幫佢地打圓場,
講辭內容突岀哂「左派永遠是對的」的味道 …

歡迎討論。
AVD1 發表於 2015-6-20 09:17 | 顯示全部樓層
根本成堆左派都只不過係中共隻狗,
不過睇返而家建制個班人 o既回應,
今次佢地真係自己自爆要「跟大隊」-雖然呢樣野早知,但係佢地自表心意真係好似係第一次。
連自己投票選擇都決定唔到,咁就好心拜拜啦,唔好阻住個地球轉。

仲有,今次經民聯抵打應應該,不過煩請中共要清算的話,唔該清埋王國興同埋葉國謙呢兩條友,
尤其後者係成件事個始作俑者,係佢指住個門口叫班建制走。

不過今次田大少真係好野,
唔比個 like 佢都唔得,小弟早就比左個 like 佢面書張豬圖。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AD118 發表於 2015-6-20 09:45 | 顯示全部樓層
冇咩感覺,只係想食住花生等睇戲
睇吓邊個會被祭旗,點樣受罰
 樓主| SE7378 發表於 2015-6-20 10:03 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2015-6-20 09:17 發表
根本成堆左派都只不過係中共隻狗,
不過睇返而家建制個班人 o既回應,
今次佢地真係自己自爆要「跟大隊」-雖然呢樣野早知,但係佢地自表心意真係好似係第一次。
連自己投票選擇都決定唔到,咁就好心拜拜啦,唔好阻住個地球轉。
...

其實呢件事未必好似我地想像中咁簡單,
建制派內部到底係咪分裂 ? 可能係,但無人知 ~
不過若屬實,其實亦有不少蛛絲馬跡可尋,
例如 689 點樣在記招中幫佢地打圓場,
仲有成條大隊出去等劉皇發,到底係有用與否,心知肚明 ~

我點解會覺得某大國解體的情況會再次重現 …
AVD1 發表於 2015-6-20 10:12 | 顯示全部樓層
原帖由 SE7378 於 2015-6-20 10:03 發表

其實呢件事未必好似我地想像中咁簡單,
建制派內部到底係咪分裂 ? 可能係,但無人知 ~
不過若屬實,其實亦有不少蛛絲馬跡可尋,
例如 689 點樣在記招中幫佢地打圓場,
仲有成條大隊出去等劉皇發,到底係有用與否,心知肚明 ~

我 ...

解體?係就快啦

當然佢地集體唔投票係可以聯想到好多野,
包括中南海分裂(呢個大紀元成日都講)。

但我到而家呢一刻都認為當日係一場亂局,
睇返當日起議會入面 o既一舉一動,我又真心唔覺得佢地係有陰謀,
假如佢地真係有陰謀,以而家田大少 o既地位冇咩理由會乜都唔知,
加上田大少而家得寵,仲唔會上報中聯辦甚至中共,今次明顯係個機會比佢翻身(其實而家都已經翻左一半囉)。
 樓主| SE7378 發表於 2015-6-20 10:40 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2015-6-20 10:12 發表

解體?係就快啦

當然佢地集體唔投票係可以聯想到好多野,
包括中南海分裂(呢個大紀元成日都講)。

但我到而家呢一刻都認為當日係一場亂局,
睇返當日起議會入面 o既一舉一動,我又真心唔覺得佢地係有陰謀,
假如佢 ...

某大國解體的情況,我唔太希望重現,
因為解體之後,各國的經濟簡直慘不忍睹,
亦希望某世界大國唔好再借普世價值為由,
搞咩鄰國民主化、統一,走去激發內變,
最後最高領導人辭職,大國解體 …

個人認為就算建制派分裂,亦唔代表佢地的政治立場有變,
睇下某大國解體後,俄羅斯政治咪又係跟住該國個 path 繼續行 ~
仲有,中國固然分拆左中華民國及中華人民共和國,
但係一面對釣魚台問題,佢地咪又係團結一心,對抗外敵 …
所以就算屬實,田大少完全翻身的機會亦十分微 …
AVD1 發表於 2015-6-20 10:56 | 顯示全部樓層

原帖由 SE7378 於 2015-6-20 10:40 發表

某大國解體的情況,我唔太希望重現,
因為解體之後,各國的經濟簡直慘不忍睹,
亦希望某世界大國唔好再借普世價值為由,
搞咩鄰國民主化、統一,走去激發內變,
最後最高領導人辭職,大國解體 …

個人認為就算建制派分裂,亦唔代表 ...

某大國根本經濟就係唔好,解體與否都唔會支撐得耐。

至於建制分裂起大方向黎講真係冇咩影響,除非中共解體就另外一回事,
但係佢地會唔會狗咬狗呢?呢樣野先值得關注,最小而家呢單亂局之後已經見到左派有幾黑暗。
 樓主| SE7378 發表於 2015-6-20 11:24 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2015-6-20 10:56 發表

某大國根本經濟就係唔好,解體與否都唔會支撐得耐。

至於建制分裂起大方向黎講真係冇咩影響,除非中共解體就另外一回事,
但係佢地會唔會狗咬狗呢?呢樣野先值得關注,最小而家呢單亂局之後已經見到左派有幾黑暗。 ...

算啦,開名啦 …

我相信如果唔係蘇聯被美國暗算,
後者玩東歐民主化,干預東德統一,
甚至干涉蘇聯內政激發政變,導致解體的話,
我諗佢仲可以學美國收保護費大印銀紙,苟延殘喘落去 …

建制分裂的確唔會對大方向有任何影響,
但係狗咬狗這個問題的確值得關注,
特別係而家,我好期待班左派會推邊個出去祭旗 …

中共解體 ? 我唔希望發生,
因為山區貧民生活問題會更嚴重 …
AVD1 發表於 2015-6-20 11:37 | 顯示全部樓層
原帖由 SE7378 於 2015-6-20 11:24 發表

算啦,開名啦 …

我相信如果唔係蘇聯被美國暗算,
後者玩東歐民主化,干預東德統一,
甚至干涉蘇聯內政激發政變,導致解體的話,
我諗佢仲可以學美國收保護費大印銀紙,苟延殘喘落去 …

建制分裂的確唔會對大方向有任何影響,
但 ...

蘇聯未期個陣根本都已經死左一大半。

建制個度而家貌似係想推班建制老屎忽出去,
今次業國謙應該都係咁先,第二個未發叔囉,不過發叔都應該唔會再玩,拎佢黎講真係冇咩意思。
paul2357paul 發表於 2015-6-22 06:38 | 顯示全部樓層

大家應該感到悲哀至真。
證明中共這個彊屍政權,為了佢的薪火相傳,就連generation都擺埋上枱。
人口老化令中共更加越戰越勇。

大陸發展得最勁的以中國古代政權核心為主題的古裝戲劇、藝員玩哂的真人show等節目,其實是糖衣毒藥,
目的是令人民虛耗精力,令我們更加遺忘了例如政制發展的進步,當人類這類物種面臨真正衝擊的時候,人類這類物種就很可能更快輸掉。