hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 今日土驗:城巴機場版12.8米 ADL E500MMC Facelift (9 p ...
開啟左側

[即日快報] 今日土驗:城巴機場版12.8米 ADL E500MMC Facelift (9 pics)

bnr34 發表於 2015-12-23 20:03 | 顯示全部樓層

kmb兄 發表於 2015-12-23 14:35
其實得果1,2兩頂閘, 用咩12點8米

有兩點想補充返
之前冇提過, 但亦唔見有人提

首先, 即使長0.8米, 車價唔會差好多
同一張訂單, 買車少的話, 短車仲可以貴過長車
所以確定路面冇問題的話, 巴士公司都會傾向買長車

第二, 城巴呢幾條E線近年班次冇咩點加密過
但兩繁客量多得建築工程增長唔少 (龍運直頭暴漲得更多)
問題就來了, 全日加班就係非繁蝕錢, 又唔願意買多部車只係繁時加班
買部更大載客量既車, 叫做短期內解一解燃眉之急

可唔可以加班, 長遠仍要睇返啲工程係點
如果夠長硬推三跑同東涌發展, 工程接工程, 咁咪有條件囉
如果唔係, 12.8米多出來嗰啲位, 最多咪當益下乘客, 繁時都個個有位坐

JCSCANIA 發表於 2015-12-24 09:13 | 顯示全部樓層
有人話新創建訂了57部12米新e50d mk2
anson_t0228 發表於 2016-1-3 21:46 | 顯示全部樓層
a396 發表於 2015-12-22 22:36
你睇吓 E11/A, E21, E22, E23 平日下晝由機場島出去嗰時先講啦, 呢幾條線嘅客量不知幾爆!

...

咁又點,我知佢地頂,咁係咪所有頂閘嘅線都要用12.8m ar
第二,你都識講頂閘la,咁仲加行李架?
第三,我唔係幾信B3系冇E線咁多人
第四,此車已行走一段時間,行左B3,話我跌眼鏡那個,你副眼鏡,冇跌碎吧?
離開左HK一段時間,請體諒我咁遲覆
dogdog 發表於 2016-1-4 01:32 | 顯示全部樓層

bnr34 發表於 2015-12-22 17:12
留名等睇樓上兩位話係行B3既版友跌眼鏡

至少部車又唔覺有裝窗簾
唉!無論出面條綫幾逼上唔到車都好

兩邊既12.8 都係服務左B系綫先

TankKingEH9697 發表於 2016-1-4 01:48 | 顯示全部樓層
bnr34 發表於 2015-12-22 21:45
如果你認為少的話, 建議你早朝早七八點或者下午五六點去青馬收費站望下

...

p/x 車o個d 唔係人黎
坦克王EH 9697
vitus 發表於 2016-1-4 12:34 | 顯示全部樓層
anson_t0228 發表於 2016-1-3 21:46
咁又點,我知佢地頂,咁係咪所有頂閘嘅線都要用12.8m ar
第三,我唔 ...

我想講行B3個架係無行李架囉
alan2011super3 發表於 2016-1-4 15:36 | 顯示全部樓層

a396 發表於 2015-12-22 13:36
你睇吓 E11/A, E21, E22, E23 平日下晝由機場島出去嗰時先講啦, 呢幾條線嘅客量不知幾爆!

...

茲證明東涌仍有不少人願意保巴抵鐡架
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
AP149 發表於 2016-1-4 16:07 | 顯示全部樓層
dogdog 發表於 2016-1-4 01:32
至少部車又唔覺有裝窗簾
唉!無論出面條綫幾逼上唔到車都好

其實8507-8511都係出街做左一排生意先補裝返窗簾
低級趣味扮高級:369
bnr34 發表於 2016-1-4 19:17 | 顯示全部樓層
anson_t0228 發表於 2016-1-3 21:46
第三,我唔 ...

首先呢, 其實你第三點可以答返你第二點, 唔需要開口問
你覺得 B3 多客, 咁咪索性比多啲位既 63xx 你睇
載貨仲可以搵應該未改晒唔止3部咁少既水塘 84xx 添

第二呢, 以往假日 B3 多客多貨到瀉既時候, 都仍然老遠係港島搵啲水塘豪同單層 MAN 過去
都唔向有車泊返廠既 F2 招手, 往跡都足夠話你知行李架有幾大需要

第三呢, 以往運得入大嶼山既車都係係 F2 出牌
上個月睇住部行李架版 12.8 米交車駛去行青馬, 唔通真係行大運咁無聊咩

最後呢, 你唔需要因為冇行李架 12.8 米唔行而唔開心
可能到時你係大西北睇 12.8 米睇到厭

dogdog002 發表於 2016-1-4 23:39 | 顯示全部樓層

上面果堆既先後次序好似調轉左

其實簡單黎講咪就係睇九巴B1換12.8 行李架 會唔會發生係 B3 身上姐

九巴調走12米不突止

連行李架都拆埋

唔係話多客所以加車甚至係出面調車入黎

係睇8100-8109會唔會調走甚至加新既12.8米常用車係B3