hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 傳聞今年開始各區將沒有RDP
開啟左側

[路線計劃/RPP] 傳聞今年開始各區將沒有RDP

siusiupeople 發表於 2016-1-31 00:50 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-1-30 19:46
你咁講法又提起我煲RDP既興趣橫睇掂睇觀延30X應該最多冇左兩成客
長途客繼續碌30X一程過亦唔奇

無左那兩成就要改快吸番班搭鐵往返旺角至荃灣的人回流。

簽名被屏蔽
RobynnNKendyFan 發表於 2016-1-31 00:51 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-1-31 00:41
唔好打橫來講,
第一,如果你認為呢個數係錯,請你自己親自做客調,仲要做得專業過署方去推翻運輸署數據 ...

其實果百分之十幾係唔足夠 prove 需求低
要睇埋其他交通工具來往兩地既情況先得
你手頭上仲有冇相關數據?
你話人地自私同霸道果陣其實你知唔知咩係禮貌?
其實人地都係表達緊 d 合理訴求
如果要夾硬講
我夠可以話運吉特登做低深水埗個數據 ga
但個人覺得咁拗冇意思
其實呢
人地就冇唔比 30X 上快速公路
因為而家 30X 已經行緊快速公路
民主社會唔止係少數服從多數咁簡單
如果真係咁簡單
會變左多數人暴政
議員有責任通過政府議案?
唔通你個意思就係議員等如橡皮圖章?

反青沙撐獅隧
kay 發表於 2016-1-31 08:32 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-1-30 22:00
你漏左,仲要估算埋每小時的轉車人數...

計轉乘網絡系好,但美孚唔系多位(行人路面積),你要make sure需 ...

當年顧問話要改建美孚站
話要開多幾個位比6-8條線入去擺,有5條線建議縮短

但如果咁樣成功,長沙灣道就可以減少二百幾架次巴士行走

當年顧問建議過好多線重組(紙上談兵),30X係無上榜,反而33A十幾年前已經建議過縮去美孚

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
Ravenclaw + 5 Thx for sharing...quite informative to m

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
Snoopy@FB8617 發表於 2016-1-31 10:27 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-1-30 20:51
如果唔係6X衰左

美孚係一個好位,匯集唔同區乘客

美孚-太子大把線
差在未有線跑西廊
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
AVD1 發表於 2016-1-31 12:46 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-1-31 00:14
come on,荔景區巴士除左條46X同269M班次見得下人之外,那D咩30/42/45/46 的班次係趕客班次。
即係話左 ...

咁你係唔係即係要 51 摺線丫?
不過九巴已經講明唔會取消 51,咁你又係唔係好不滿?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2016-1-31 12:49 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-1-31 00:19
我無迫過你搭鐵啊,你可以行去坐234X架,仲唔駛入大河道添。

樓上已經講左 n 次,
你叫得人行去坐 234X,乘客對腳好自然已經會行去荃灣站坐港鐵,
所謂「行路坐車」呢個論說,已經講左好多版話左你聽係唔 work,咁做等同叫人去坐港鐵而已。
只係你不斷起度占占自喜以為自己好叻叻咁,咩行路坐 234X 好多人會受 ……

評分

參與人數 2HugeC +8 收起 理由
rusf101001 + 3 呢個人既存在已經污染緊地球
RobynnNKendyFan + 5 精闢見解

查看全部評分

AVD1 發表於 2016-1-31 13:00 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-1-31 00:41
唔好打橫來講,
第一,如果你認為呢個數係錯,請你自己親自做客調,仲要做得專業過署方去推翻運輸署數據 ...
你呢種行為係極度自私、霸道。

自私、霸道個係你。
人地荃景圍都未出聲你憑乜野去代表人地認為深水埔係咁唔重要?
如果人地係咁受,當初早就上左西廊洗等到而家?
另外,你同樣都係置深水埔區於不顧。

減輕交通擠塞,你唔比30X 上快速公路係有違政策原意,議員係有責任通過政府的議案,
呢個係林鄭司長同蘇局長都好清楚講明。

我重申講多一次,我好同意 30X 上快速公路,
但一日未搞掂深水埔個問題我就一日反對 30X 上西廊,
呢點無論係我,呢度討論緊 o既其他人,甚至荃景圍居民都講緊 o既問題,
而家係你九巴乜都冇起荃景圍做過,想過,難矣。青衣搞 41A 特快都要將 44 經青衣碼頭,倒轉荃灣點解唔得?(又 loop 14% 就唔需要多講,你已經 loop 左好多版)。

況且令到本身佔客量較多的旺角客得不到更佳的服務,
更大問題係無法改善長沙灣道交通擠塞的情況,我唔明點解必需要保持現狀。

咁又點?而家未一樣有人起旺角坐 30X 返荃灣。我唔明點解你咁鐘意咬住唔放。

如果照你咁講,九巴40根本唔駛改道,因為總有少部份的人會由頭碌到落尾,
睇番舊40都有成2000人由荃灣碌到觀塘添。

打橫黎講未就係你囉,人地有哂代替服務點解要阻 40 特快,
倒轉你幾時有見到我反對 68X/268X、41A/44 呢 d 重組方案?

而家我唔係大角咀班人,因為所謂嘈音污染而要阻住堆巴士行西九龍走廊。

丫仲有,我係呢個板無大哥,我係你心中咁十惡不赦,點會有人同我同一陣線?

你大哥呢三個字我係講緊你姐。
kmb兄 發表於 2016-1-31 13:34 | 顯示全部樓層
如果唔係6X衰左

美孚好條命咩,
毒瘤位就有份,
大部份泊車用,
根本極少人在美孚搭巴士
leungky0528 發表於 2016-1-31 14:03 | 顯示全部樓層
如果唔係6X衰左

美孚去葵荃西北方向係好
但掉返轉頭就完全唔預啲人同車停低幾耐
相對後面近荔枝角站會多少少位,但已經有唔少車轉左入內街……
Haydn 發表於 2016-1-31 20:10 | 顯示全部樓層

kmb兄 發表於 2016-1-31 13:34
美孚好條命咩,
毒瘤位就有份,
大部份泊車用,

作為美孚人既我真係睇唔過眼
美孚係地鐵西鐵交匯點, 但係依然有好多人搭巴士, 因為巴士真係非常方便, 美孚成個交通網絡係可以做到最多轉一次車就可以去到全港大部分地區(郊區除外)
老實講要我數美孚少人上落(我既定義大部分班次只有5人或以下上/落車)既全日路線, 2隻手都可能數得曬

去大西北, 巴士有尾站優勢, 對美孚新邨大部分期數都係方便
40改特快後都多人係美孚上車, 聽聞客量仲贏埋官美

極少人搭既話點解美孚站往大西北方向可以係全港第一個非轉車站既中途站有裝ETA mon?
極少人搭既話黠解下繁41/44條隊可以排到去燈位?
(題外話, 41/44站位未裝mon前我未見過有人會死等41, 裝mon後今日所見, 如果客見到41差唔多到既話會等41)
極少人搭既話點解大西北線過長沙灣徑/荔枝角站/長荔街後無一條線飛美孚直上葵涌道?
極少人搭既話點解46X仲可以留係九龍?

淨係數美孚新邨都有99座, 你肯定美孚極少人搭巴士?

發表偉論前唔該用下個腦la