hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-17 西貢區(主要將軍澳)巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-17 西貢區(主要將軍澳)巴士路線計劃

RobynnNKendyFan 發表於 2016-4-3 13:23 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-4-2 13:08
我請你認清事實
區議會雖然質素係有待提升,但部分議題上的確係發揮到把關作用
如果無區議會,今日已經唔 ...

話時話
點解師兄你覺得應該要 keep 返將廣個站?
反青沙撐獅隧
THomas20010808 發表於 2016-4-3 13:30 | 顯示全部樓層
其實將軍澳有潛質做逆向客, 796X有樣看

此外,692P我反建議將來跑將藍隧中九龍西隧做中環及圓方
 樓主| GK3258 發表於 2016-4-3 13:41 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-4-3 13:14
此言差矣
以692P個收費,坐滿隨時好賺過出面601P頂前閘
只係巴士公司選擇放棄搞到越做越頹 ...

坐滿可能係好過601P,不過坐唔滿呢依家
比你加埋坑口改早,最多去番以前692半滿客量
條線唔會夠鐵打係事實,無謂繼續死撐條線
橫看香港巴膠
castanopsis 發表於 2016-4-3 13:51 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2016-4-3 13:41
坐滿可能係好過601P,不過坐唔滿呢依家
比你加埋坑口改早,最多去番以前692半滿客量
條線唔會夠鐵打係事 ...

當年692坐半滿,692P又坐半滿
而早繁兩條加埋係開到好密,講緊係平均7-8分鐘一班車
你無眼花,真係個位數字
就算692P到今時今日仍然有一班係相距8分鐘就開,最耐既兩班亦只係隔12分鐘就開
個班次完全係同載客率脫鉤,我懷疑係巴士公司做低692/P載客率條數既手段

如果692P食晒原有692班客,然後開15分鐘一班,其實坐滿不是夢
當然你有個服務真空期之後要再重新吸坑口客係有一定難度
但至少本質上係有機會做到坐滿,而點都好過行調景嶺
castanopsis 發表於 2016-4-3 13:58 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-4-3 13:23
話時話
點解師兄你覺得應該要 keep 返將廣個站?

將廣現時算係一個大站,而站位就算對入面班人亦頗為就腳
講真,區議員只係話暫緩改線
將南堆新民主同盟喺錄音裡面係承認796系遲早一日應該要改入去,成個訴求係合理
長遠而言,我其實係想796P/796C唔入至善街直行寶邑路
而寶邑路上面前一個站站位已經方便過港鐵,無需刻意兜入至善街兜客
所以喺我理想世界入面,淨係得796X/694會入至善街,將廣個站會繼續服務796C/P/E22A
 樓主| GK3258 發表於 2016-4-3 14:04 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-4-3 13:51
當年692坐半滿,692P又坐半滿
而早繁兩條加埋係開到好密,講緊係平均7-8分鐘一班車
你無眼花,真係個位數 ...

咁今年RPP你就應該要支持喇,減左兩班正正就做到你想既十五分鐘班次
至於改由坑口開/改經坑口,將南班人唔反枱先算啦
橫看香港巴膠
castanopsis 發表於 2016-4-3 14:17 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2016-4-3 14:04
咁今年RPP你就應該要支持喇,減左兩班正正就做到你想既十五分鐘班次
至於改由坑口開/改經坑口,將南班人 ...

其實應該試下4班spread開做15分鐘一班,然後將個服務時間拉長至7:05 - 8:05
至少唔會所有客聚晒落新巴班次身上,搞到九巴無啖好食

坑口開經尚德,我唔覺得有好大問題
你自己去調景嶺望下究竟有幾多人先啦
四班加埋都係得10個左右,真係唔好做好過(運輸署之前有文件,唔信可以自己搵出來望下)
RobynnNKendyFan 發表於 2016-4-3 14:27 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-4-3 13:58
將廣現時算係一個大站,而站位就算對入面班人亦頗為就腳
講真,區議員只係話暫緩改線
將南堆新民主同盟喺 ...

但以 694 個走線入去係咪真係吸到客 ga ?
不過我都覺得應該要試
但如果呢邊肯放就真係要睇東區果邊守住條環翠道 la
但願 694 可以留響環翠道
至於 796 系列
唔係好明點解師兄你會對 796X 個態度唔同
反青沙撐獅隧
castanopsis 發表於 2016-4-3 15:09 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-4-3 14:27
但以 694 個走線入去係咪真係吸到客 ga ?
不過我都覺得應該要試
但如果呢邊肯放就真係要睇東區果邊守住條 ...

點解796X待遇唔同?因為我想796P/796C直行寶邑路,到時將軍澳站對面個站已經服務到新樓
另外,改至善街既好處係可以避開寶邑路右轉多車位,直行寶邑路無此問題
RobynnNKendyFan 發表於 2016-4-3 15:24 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-4-3 15:09
點解796X待遇唔同?因為我想796P/796C直行寶邑路,到時將軍澳站對面個站已經服務到新樓
另外,改至善街既 ...

言下之意即係師兄你想 796C/796P 放棄尚德?
反青沙撐獅隧