hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-2017年度東區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-2017年度東區巴士路線計劃

siusiupeople 發表於 2016-4-28 08:59 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2016-4-27 14:05
110 點四不像法?
太古城同耀東夾埋一齊做又有乜問題?

快又唔係快,流水又唔係,淨係北行特登碌落北角食燈食站己經係死罪,
旺角深水埔又唔到,你110 咪又係靠紅隧,無紅隧你110 執左10世啦。

太古城同耀東夾埋做無問題,只不過呢兩個地方用110 明顯係無用。

簽名被屏蔽
GU9338 發表於 2016-4-28 09:07 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-4-28 08:56
9.3 又點? 旺角又唔到,深水埔又唔到,比你110 收1蚊都無用啦,
尖沙咀? 晒氣啦,尖沙咀坐擁三個鐵路站, ...

你都識講搭 110 既好多紅隧落 , 同旺角無關
咁點解要為咗旺角客而要令紅隧客都要行行行行行落山搭車 ? 仲要貴咗
請用文明來說服我。
siusiupeople 發表於 2016-4-28 09:42 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2016-4-28 09:07
你都識講搭 110 既好多紅隧落 , 同旺角無關
咁點解要為咗旺角客而要令紅隧客都要行行行行行落山搭車 ? 仲 ...

難道你認為一條110 就可以塞得住筲箕灣西灣河特快過海的需求?
102 有分拆條件,點解唔下一步做埋佢?

問題係本身110 根本唔足以搶番鐵路的客返來,
況且102 係有必要分拆比筲箕灣西灣河有一個特快過海的途徑,
彌敦道的客點都有保證過紅隧客啦係咪先?

話貴左咪又係貴左$0.5,不過呢$0.5 去埋旺角,計埋都係平過鐵。

簽名被屏蔽
S3BL100 發表於 2016-4-28 10:18 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-4-28 09:42
難道你認為一條110 就可以塞得住筲箕灣西灣河特快過海的需求?
102 有分拆條件,點解唔下一步做埋佢?

你知唔知道我地反對緊你D咩?

無錯 110 唔能夠完全滿足到筲箕灣西灣河特快過海的需求,但係 102 拆線後可以做到 110 而家做緊的耀東同太古城生意?
既然而家 110 都儲到班支持者,就算 102 拆線,你又認為佢地會轉投 102?102 拆快線就代表可以拎走耀東同太古城的過海車?

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +5 收起 理由
neoplan720p + 1 exact7ly
GU9338 + 1 + 5 精闢見解 + 多謝代答

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
bennq 發表於 2016-4-28 13:00 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-4-28 10:18
你知唔知道我地反對緊你D咩?

無錯 110 唔能夠完全滿足到筲箕灣西灣河特快過海的需求,但係 102 拆線後可 ...

其實我想講條110係2繁個客量先叫見得下人
你話耀東同太古冇車過海
好簡單姐 你拆開102做快線之後110變2味咪得囉
太古同糧東何必好似北角咁霸住D唔湯唔水ge線
眼見102 返親總站都吉車 唔似102P 都有10幾個
brianso198 發表於 2016-4-28 13:25 | 顯示全部樓層
bennq 發表於 2016-4-28 13:00
其實我想講條110係2繁個客量先叫見得下人
你話耀東同太古冇車過海
好簡單姐 你拆開102做快線之後110變2味 ...

即係咁,
講到耀東太古城咁罷住條線都無用,
非繁呢種定線做唔起根本好正常…

再講就算推返出英皇道畀其他過海車浸死哂咁倒不如繼續做耀東太古城算。

拆102同110應否保留全日根本兩件事,
再講非繁紅隧線係有比110客量更差的例子。
kay 發表於 2016-4-28 19:04 | 顯示全部樓層

又要比柴小有快車
又要比耀東太古有快車
又要保持北角有快車

其實搞得上面呢幾樣野
電車路要有快車根本唔可能

袋住先咪搞成咁

北角依家問題係無架快少少既車去西九,紅隧口勉強仲可以老屈話來回有110,以前118得一邊

車就得咁多,顧到A就一定顧唔到B

如果真係要開線,得!好似18X咁,集體籌車囉

102/106/112/116/118 5線每條抽兩部,10部車咪睇下開到D乜
世界很簡單 人類很複雜
bennq 發表於 2016-4-28 20:19 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-4-28 13:25
即係咁,
講到耀東太古城咁罷住條線都無用,
非繁呢種定線做唔起根本好正常…

個問題係而家筲箕灣 西灣河 同太古係需求由旺角以西用特快巴士線返歸
如果唔係點解會有102P 回程?
而家個Point 就係話因為你(地) 似住好似冇需求
而霸住D資源唔俾人地開快線
而巴士公司就局住倒客俾地底

至於北角就算把啦大大條英皇道有大把車坐
行步路都懶 要乜野線都要經北角咁
同埋係北角開快線簡直係笑話
快個點快係邊 糖水道?清風街?
呢2個上橋位同行維園道都唔知有冇差5分鐘
根本北角係先天條件下冇可能開快線
而家有D人係呀俾你開快線但你個落橋後第1個站北角
根本北角係大把車坐 even 開左快線 at least 仲有112 116
D北角人係咪因為又話佢地要兜落銅鑼灣覺得慢就唔坐
kay 發表於 2016-4-28 20:55 | 顯示全部樓層

有時有D野唔好下下都話係北角問題

佢地都唔係比北角以東好好多,過海一係興發街,一係鵝頸橋,頂多多一個糖水道選擇

如果北角真係無需求,當年118點解南行會有5千幾個北角客?
以呢個客量來回推算,北角的確有條件可以自己玩一條全日巴士
唔糖水道都可以清風街天橋,益埋炮台山有快車,總好過景隆街、SOGO對面,一個站搞最少5分鐘

非繁忙時間,102過九龍其實景隆街前客量都唔係多,但因為景隆街由朝到晚都係咁旺場,上多幾個就夠填之前段路既成本

要大重組隧巴,一係犧牲一D銅鑼灣班次,一係抽車拆線縮短,一係兩者都做晒

但巴士公司不願放棄銅鑼灣客係事實,與其怪/怨北角,不如將茅頭指向銅鑼灣..

以前呢度有人有理無理都入晒北角數

自己唔兜北角就岩晒,北角唔想兜就亂講話佢地不合理擁有太多

根本就係雙重標準

當日110/118重組,根本問題多多,但大家話袋住先嘛
柴小好想要做重組嘛,Quarry Bay反對都照河蟹
咪搞到電車路永遠無快車全日過九龍,110改完就以後都無得改,浪費個十部八部車

18X又係,問題多多,又係話袋住先要開辦
結果18X依家變成過街老鼠又點計?

評分

參與人數 4aPower +4 HugeC +30 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 10 雙重標準我最勁
ahken + 1 + 10 英雄所見略同
cruisesnet + 1 + 10 有時有D野唔好下下都話係北角問題.
neoplan720p + 1 結果18X依家變成過街老鼠又點計?.

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
neoplan720p 發表於 2016-4-28 22:13 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-4-28 20:55
有時有D野唔好下下都話係北角問題

佢地都唔係比北角以東好好多,過海一係興發街,一係鵝頸橋,頂多多一個 ...

同意。

當年110/118重組,除左柴小得益之外,成個東區都係輸。

就算係太古城同耀東,我都只能夠講,係九龍方向賺左,返港島其實無乜縮短到車程。

而更嚴重嘅,係呢次重組變想逼左102(P)入死位。

巴士公司有哂借口話東區有110特快去九龍,變左102P更難全日。

110同102P雖然客源係唔同,但佢地亦都有某部分係重疊(如筲箕灣、北角 -> 紅隧),而且110都去唔到旺角,根本影響力係好有限。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。