hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴為出售約 40 輛單層巴士尋求買家
開啟左側

[車型及機械] 九巴為出售約 40 輛單層巴士尋求買家

hkbw 發表於 2016-2-18 23:42 | 顯示全部樓層

3ASV3-JE1672 發表於 2016-2-18 23:19
酸菜其實都係收收埋埋醃好~
你知啦,佢地對陽光好敏感架,一見光遇著個西瓜波俾人輕輕踩一腳都嗌哂救命.. ...

不過咁...如果賣俾香港非專, 大前提係人地要換車~~牌要一換一架MA..

而家睇落, 會要換車既, 一係就黃巴, 一係就冠忠~~

愉景灣仲有冇車要劏?

講開, 海天個堆MAN要換未?

柏記仲有冇車要換? 畢竟AVC可以打風行青馬, 入返D都唔錯..但佢地才剛入左批E200~~

諗諗下又有個問題~~既然近年都興有人問先出tender...九記又冇賣開車, 又會有邊個咁熟行情去問呢? 一係就自己人, 一係就九巴自己一開始放左風在先~
殺雞焉用牛刀?!
3ASV174 發表於 2016-2-18 23:43 | 顯示全部樓層
S3N92 發表於 2016-2-18 23:30
點放長雙眼者....標書都無話賣E200唔好咁聞塞啦

我係話既然傳有客先出 tender,咪放長雙眼睇下係咪真係賣得出囉,
我個人就睇好 B7RLE 有人接貨,而事實上如果走既係 B7RLE 而唔係 K230UB,就正好證明買家揀靚車買,唔係賣家揀差野賣。

至於 E200,都話無人有興趣標書都費事出,唔好咁「聞塞」啦(聞邊個個塞?
你真係咁歡喜 ADL 有錢既大可以同九巴斟下架,佢應該好樂意出 Tender 賣批單門俾你,亦應該唔會有人同你爭,好等批車唔使變做廢舊巴士出 Tender 先有人要咁慘慘豬。

雙門 E200 我信佢真係無得打算賣,
至於短陣 K230UB,我相信係無人會要。
如要討論,請先自貼差餉單一次
hkbw 發表於 2016-2-18 23:47 | 顯示全部樓層
ccicoltd 發表於 2016-2-18 22:02
可惜城巴剛剛才把 15XX 改成單門,否則買來跑非專也不錯,歐四 / 歐五引擎可以用久一點才再換車。

...

老城就係覺得自己非專利玩唔耐, 所以先至用最平既方法換車....佢隨時唔玩架啦~
殺雞焉用牛刀?!
S3N92 發表於 2016-2-18 23:47 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2016-2-18 23:43
我係話既然傳有客先出 tender,咪放長雙眼睇下係咪真係賣得出囉,
我個人就睇好 B7RLE 有人接貨,而事實 ...

咁你自己響自己既幻想世界傳黎傳去啦
咪打咁多有色飛機文啦,工程師
hkbw 發表於 2016-2-18 23:53 | 顯示全部樓層
petcity 發表於 2016-2-18 23:39
其實我想講係E200同Scania月同B7批車唔同級數囉ASB雖然係短陣,但終歸佢規格係大型單層,E200係中型巴士
呢 ...

冇既, 條53一直唔可以甩身, 九巴都只可以派E200..反正要養E200, 賣走冇著數乜濟~~當然..非專世界今時今日都冇乜人用DART/E200啦 (唔計珀記, 珀記個款都谷到大單咁既SIZE啦)
最後咪睇花落誰家law~~

我諗非專個邊真係幾有興趣d scania~~話晒整開~~但有趣既係, 今次九巴冇特定要賣幾多部, 賣邊款..只係俾幾款車同一個約數....有趣有趣~
殺雞焉用牛刀?!
petcity 發表於 2016-2-18 23:58 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2016-2-18 23:53
冇既, 條53一直唔可以甩身, 九巴都只可以派E200..反正要養E200, 賣走冇著數乜濟~~當然..非專世界今時今日 ...

講真,本身聽返黎唔止四十架,但當友人聽到話傳個個數
第一句劈埋黎,D有線一定行單層咁點算,搵人砍樹呀

我另一個睇法係九巴對之後市道唔太樂觀,反正批車冇咩作為
放到幾多得幾多,唔駛到時蝕多D,反正....,結果好快又會知道/有人講
簽名被屏蔽
hkbw 發表於 2016-2-19 00:04 | 顯示全部樓層

petcity 發表於 2016-2-18 23:58
第一句劈埋黎,D有線一定行單層咁點算,搵人砍樹呀 ...

我反而調返轉諗, 係九記對後市都幾樂觀~~

當年保鐵而限制巴士線發展, 退長矛dart但買左成堆大單返來大家都認為佢係對後市不樂觀, 諗著要做輔助線為主, 所以先咁大手買大單層..

點知一來區議會唔肯轉單層, 二來有d線又冇預期咁少客.......而家鐵路仲要擠到爆晒棚, 今年既新線多到乜咁.....正如有一種說法, 就係政府又再改變鐵路為主既政策, 所以先開綠燈放行12.8米大車, 又會批咁多跨區新線~~

黎緊跨區新線仲會有唔少, 所以分分鐘九記係想退單層入返多d大雙層~~

同埋, 我諗買大單層既時候, 九記點都諗唔到自己唔夠人多過唔夠車咁多掛...

評分

參與人數 3aPower +3 HugeC +30 收起 理由
EU5472 + 1 + 10 精闢見解
RM344 + 1 + 10 精闢見解
wingho_cwh + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

殺雞焉用牛刀?!
petcity 發表於 2016-2-19 00:09 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2016-2-19 00:04
我反而調返轉諗, 係九記對後市都幾樂觀~~

當年保鐵而限制巴士線發展, 退長矛dart但買左成堆大單返來大家 ...

12米8某程度係唔批你買咁多車既產物........

不過而家話入太多大單層冇太大意義,始終環境唔同左
如果當日好多想轉單層線轉到同成功既話,今日批車唔會變得多餘到咁下場
簽名被屏蔽
3ASV174 發表於 2016-2-19 00:11 | 顯示全部樓層
petcity 發表於 2016-2-18 23:58
第一句劈埋黎,D有線一定行單層咁點算,搵人砍樹呀 ...

批車其實唔係無作為,
有o的線根本係批左轉單層,客量亦唔係唔轉得,但佢卻一直都無轉,先顯得批車好似多餘,但真係未至於要賣。因為 AVC ASC 打仗都睇得,反而 ASB AAS 唔得。

短單層唔係真係一定要好多,
真正一定要短單層既得 51 208 211,其他線一係行得雙層,一係用得大車,其實 30 部 AAU 已經夠照,就連 AAS 都係多餘,解釋了點解其他車全都可賣。
如要討論,請先自貼差餉單一次
S3BL343@66 發表於 2016-2-19 01:05 | 顯示全部樓層

[純粹亂UP] 唔知中大有無興趣買番幾部 ASB 玩下呢?反正有幾部意蘇蘇都就快走

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 10 直接賣畀中大既話要拆左部冷氣喎 A_A.

查看全部評分