hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 安達迷思:巴士總站=/=總站?
開啟左側

[即日快報] 安達迷思:巴士總站=/=總站?

樓主| S315E 發表於 2016-8-28 15:17 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2016-8-28 11:06
長安巴士總站,除了41A & 44M外,咪條條線都令客中伏?

話就話係總站,但係大部份路係都係中途站,來回 ...

如果你上過安達,睇到個站景
你會知道對初嚟步到嘅客(特別係老人)嚟講有幾咁難
同長安唔同,長安起碼係一體,你企去程站會見到回程站牌,相反亦然

安達總站同其餘兩個反向站係唔同位置,完全係三個地方,
老實講,我呢啲知情人士解釋都要解釋一輪,難以想像唔知嘅人要點先知個站

你可以話佢地閱讀理解能力低過你,但實際就係出現咗呢啲問題,要研究有無需要或者措施去解決
圖文轉載,盡在Wa Kong photography
petcity 發表於 2016-8-28 15:20 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kei_hk 發表於 2016-8-28 20:16 | 顯示全部樓層
S315E 發表於 2016-8-28 15:17
同長安唔同,長安起碼係一 ...

不是站牌已經講了去那個方向嗎?

又唔係有臨時改站,乘客不是應該自己留意行車方向嗎?

syp 發表於 2016-8-28 22:42 | 顯示全部樓層

S315E 發表於 2016-8-28 15:17
同長安唔同,長安起碼係一 ...

同意你嘅意見, 而家唔係下下追究啱定錯, 加個指示話此站不出市區, 出市區請往對面搭, 何樂而不為? 唔加指示唔係錯, 加咗就更加好咁解。

同埋安達係新區, 巴士線又係新線, 市民係要時間適應方向, 搵啲已發展多年嘅地區來比較係九唔搭八。

下一站係西營盤
lsc04d11 發表於 2016-8-29 06:10 | 顯示全部樓層
雖然覺得寫明往油塘,往中秀茂坪,但同意九巴可多做一步。
不過,區議員們真係有心既,就應該o係每棟新入伙大樓樓下o徒一張通告位,教人去邊度搭四條新線(仲有之後過海及沙田)

其實九巴每次開新線都印左站位,管理公司用九巴張資料放大出黎俾人睇又得。(難怪九巴次次都要加張安達地圖o係度)
不過開213D時,個圖已經唔show「寶達邨」既路線……係咪覺得呢四條線可應付大多需求?
12A 發表於 2016-8-29 17:53 | 顯示全部樓層
安達總站係普通巴士總站,還是路邊分站?昨日坐214回程,返到安達落客期間,突然有人行出來影梯位,但印象中拍攝者所站的位置太似是總站範圍。

九巴十六 與你在 GA5505 相見
syp 發表於 2016-8-29 18:01 | 顯示全部樓層

12A 發表於 2016-8-29 17:53
安達總站係普通巴士總站,還是路邊分站?昨日坐214回程,返到安達落客期間,突然有人行出來影梯位,但印象 ...

似黃大仙 temple mall 外龍翔道東行的巴士站
下一站係西營盤
 樓主| S315E 發表於 2016-8-29 20:42 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-8-28 20:16
不是站牌已經講了去那個方向嗎?

又唔係有臨時改站,乘客不是應該自己留意行車方向嗎?

你咁講,咁點解有啲永久站又放個「只住XX」嘅過膠白紙?
佢地都唔係永久改站,唔通嗰度啲客又係應份提?
 樓主| S315E 發表於 2016-8-29 20:55 | 顯示全部樓層
petcity 發表於 2016-8-28 15:20
你咁講樓主可能會立即執筆去訊傳媒揭發呢個世紀大陰謀
講正題,好多時你點整都好,D人唔睇就唔睇,除非 ...

咁點解有需要又唔做先?此處真係有呢個需要喎
咩叫「點整都好,啲人唔睇就唔睇」,
咁站頭夠有時間表啦,九記夠可以話「點整都好,啲人唔睇就唔睇」,又做乜要搞個ETA?
點解有啲野可以做好、做多一步但唔做?
咁先前嗰啲特快化,九記係咪都可以「點整都好,啲人唔搭就唔搭」,然後坐喺度乜都唔做?

「點整都好,啲人唔睇就唔睇」,呢個並非解決誤會嘅方法,
而且呢個誤會實實在在出現喺民眾生活上,作為一間服務性機構,係有需要去改善。
EX-TL 發表於 2016-8-29 22:25 | 顯示全部樓層

九巴職員只會跟原定計劃放站牌, 或者跟標書內容行事, 唔會按實際情況再做多少少去方便人, 其實213D 214秀茂坪沿線所見, 係有張過膠紙寫左213D 214係往中秀茂坪 油塘, 或者往旺角 長沙灣甘泉街, 而安秀道個路況又有少少唔同, 除左新邨關係, 安達總站對面人車稀少, 由總站望過對面係望唔到仁達樓(山崖邊)巴士站, 不經安翠街等等因素, 即使站牌寫明往中秀茂坪 油塘, 以一般人認知, 未必知道安秀道另一邊(清水灣道)係咩世界, 聯想到經秀茂坪走的機會好大, 所以唔怪得有人會以為要搭去秀茂坪再轉另一班車.

以個人認知, 香港應該冇一個站係類似安達現時咁款, 且看未來越來越多人上去參觀/住, 或者搭213D 214經過成條安秀道之後, 仁達樓巴士站的知名度提高左, 市民識得自己行去搭車, 唔會再有蠢事發生. 九巴現在最好在安達總站多多宣傳仁達樓巴士站, 教埋人行邊度過去最方便就更好.