hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運吉統計數字
開啟左側

[歷史資料] 運吉統計數字

樓主| mrm23 發表於 2016-9-22 18:08 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-9-22 17:01
日本定期券打50% discount 你唔講?日本人工相對重係高過香港你唔講?關西有跨公司的定期券tim

日本幾多 ...

1. 日本其實 keep 住係通縮,佢唔減價其實已經係實質加左價..
2. 香港人均 GNI 上年已經過左日本頭...
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GNI_(nominal,_Atlas_method)_per_capita

3. 日本打左 50% 其實都重遠遠貴過香港..
太子去旺角距離,一個站收 230 yen,接近港紙 15-18 蚊...
地鐵收呢個價錢的話,香港暴動都似

4. 城巴唔駛加價只係因為南區/西區..

s3n370 發表於 2016-9-22 19:36 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2016-9-22 15:57
冇記錯,日本上班下班交通費係僱主包的...
所以月票好多時會由僱主提供..

包唔包都未必係重點。小弟相信係民族性/習慣問題。
有人話過寶馬山日本人學校,絕大部份都係搭巴士校車
香港人學到一半已經好好
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
s3n370 發表於 2016-9-22 19:43 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-9-22 14:27
先唔理現任政府民望低既問題
就算高官唔用私家車
而家唔似以前咁

同意肯日日用公交的高官,未必做到市民role model。
但小弟相信呢種官的心態,一定無咁離地,
會更體貼民情
053h4 發表於 2016-9-22 20:15 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
ksmbh 發表於 2016-9-22 22:53 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2016-9-22 19:36
包唔包都未必係重點。小弟相信係民族性/習慣問題。
有人話過寶馬山日本人學校,絕大部份都係搭巴士校車
香 ...

香港人學唔到架啦
隔黎間所謂國際學校
一人一部七人車返學架
日本人係唔同D

擴音器 發表於 2016-9-22 23:30 | 顯示全部樓層
即係咁,揾過海隧道作1個試點,禁止私家車行走3條過海隧道,咁樣我相信全港的車龍無減一半都起碼少三份之一啦!明明都唔係難的事又唔去做
JX9097 發表於 2016-9-22 23:59 | 顯示全部樓層

擴音器 發表於 2016-9-22 15:33
而家好似唔只泛民,好似連建制的人都唔鍾意梁振英,斷估佢都無乜幾大機會。不過無論如何都唔係太關我事, ...

乜特首要泛民/建制"鍾意"嘅咩?
只要北大人鍾意,你都可以做特首
Kaix 發表於 2016-9-23 01:25 | 顯示全部樓層
擴音器 發表於 2016-9-22 14:51
其實唔係無辦法,而家好似有一D路係禁止私家車行走,奈何範圍太少。索性張個「私家車禁區」大幅擴大就可 ...

中環上班的人均駕車比率係全港最低,只有5%駕車

駕車比率最高的係新界的鄉郊低密度屋苑,
人均駕車比率係80-90%

Kaix 發表於 2016-9-23 01:27 | 顯示全部樓層
又,第二頁個數字,似乎反映左今時今日塞車的原因...

但又有幾多係會渣返工?? 我諗一半都冇

而且香港私家車比例佔人口不足8%,已經係全球最低,
塞車係因為香港人均道路面積亦係全球最低
s3n370 發表於 2016-9-23 01:54 | 顯示全部樓層

擴音器 發表於 2016-9-22 23:30
即係咁,揾過海隧道作1個試點,禁止私家車行走3條過海隧道,咁樣我相信全港的車龍無減一半都起碼少三份之一 ...

如果禁止私家車過海,除佐會多佐好多的士過海外(未必會同你改搭巴士地鐵),
輕型客貨車相信會大賣,甚至會相繼出現豪華版應市
調番轉,應該有更多SUV車行,會將SUV改到符合輕型貨車規格出車

最終車龍長度未必好大分別
但架架車大佐重佐,空氣質素會點就...

事實上有歐系車廠代理,將客貨車當私家車咁推廣
現時亦有SUV(如Land Rover Discovery),本身要以輕型貨車名義出牌

反而你話將隧道慢線,繁時改做巴士專線。
搭巴士就順住去,而楂車就由得佢塞到飽,咁就有效得多