hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 629直達金鐘,還能再現嗎?
返回列表 發新帖
開啟左側

[隨心一攝] 629直達金鐘,還能再現嗎?

leolaw 發表於 2017-1-7 22:13 | 顯示全部樓層

Lelouch 發表於 2017-1-6 23:08
其實做返當年既長途直達線有冇得諗?
定係整條類似H1既循環旅遊線,去完海洋公園就去海鮮舫, 赤柱咁樣?

可惜 "海洋公園" 呢個景點, 上落客人數只集中在相當短嘅時段...有心入去玩嘅, 大多係一早起身, 想有咁快得咁快去到個樂園, 未必會在前面加插景點.

即係...假如我住尖沙咀嘅酒店, 又真係唔會有閒情一早先去香港仔海傍搭吓艇仔食碗艇仔粉至去海洋公園入場. (雖然由鴨利洲舢舨泊位, 搭一個站鐵去公園都係快)
如果真係有興致在前面加插渡輪體驗, 629天星碼頭版本已經接收緊呢堆客 (儘管ISL開通後, 仲有幾多客會咁樣閑情地入園, 我卻也有D悲觀)

更慘嘅係, 出市區方向, 散場後D遊客如果想加插香港仔至鴨利洲嘅舢舨遊, 其實48都做到...
除非你話, 掉返轉, 接收一下D玩到散散地, 想搭架舒適D嘅車直接返尖沙咀酒店(區)休息嘅, 巴士又未必完全冇市場.

再FF一下, 如果學吓同一集團 (新渡輪) 嘅大船豪華位模式,
在巴士裡做 "下層通勤價, 上層開頂觀光價"...諗下養唔養到幾班車...

不過, 呢種模式, 如果要派多個人把守條樓梯, 又係成本.

至於開車時間, 集中在
赤柱開17:30
海洋公園開18:10-18:20
香港仔開18:20-18:30...
可能附近 (散場) 時間都養到兩三班巴士卦...

至於可以養到出尖沙咀,
定係只能保守D開去中環碼頭...
(去天星/愉景灣碼頭...仲可以帶d遊客從景點去海味街tim...如果仲有體力去掃貨&舖頭未關門)

如果要搞全日服務 HOP-ON / HOP-OFF,  
按上述分析, 基本上...海洋公園個站, 恐怕只有散場時段才有人在這個站上車
(或者如果公園有夜場, 可能都有人在黃昏附近時間在海洋公園站落車),
投入成本重, 但勉強叫做客源集中嘅卻只得幾班

將黃底黑字嘅冧把報上網...係非常令人混淆
leolaw 發表於 2017-1-7 22:35 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2017-1-7 14:31
條人力車就算啦
成條取消好過
而家又要改車又無人搭...

扠開少少講,
"人力車" 嘅問題係天星碼頭 前往 紅隧港島出口以東嘅景點
被切斷, 為了開發南九龍客源, 放棄咗呢個方向嘅客...

(九龍客搭完天星碼頭坐你部rickstraw style...又點會想再繞經九龍至去到銅鑼灣...)

儘管...可能營收方面, 九龍區上落車嘅headcount, 話唔定可以填返上述方向損失咗嘅客源
(聲明: 我手頭上沒有數字)

將黃底黑字嘅冧把報上網...係非常令人混淆
ksmbh 發表於 2017-1-8 01:45 | 顯示全部樓層
leolaw 發表於 2017-1-7 22:35
扠開少少講,
"人力車" 嘅問題係天星碼頭 前往 紅隧港島出口以東嘅景點
被切斷, 為了開發南九龍客源, 放棄 ...

學BIGBUS一日票包埋任搭天星
到時同天星對數
相信一張飛賣咁貴
只係一個細數
但感覺心理上又抵左.