hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 布牌年代冷氣巨龍
開啟左側

[1990s] 布牌年代冷氣巨龍

低地台AD 發表於 2017-1-27 16:37 | 顯示全部樓層

Oliver_ME16 發表於 2017-1-27 00:11
咁多部車抬完偈就梗有少少出入,不過你所謂G牌同H牌兩代o既分別(嚴格上即係AD246,即GR牌頭開始)主要在於死 ...

正常黎講舊款死氣喉,類似依加E400果款係好力啲架喎,另外其實批車輸出用緊最廢果啲Tune
K廠個批G牌架架都好掂,上新清幾乎可以上到50,新清表現可以同銀柱龍差唔多
HW8373 發表於 2017-1-30 01:54 | 顯示全部樓層
Oliver_ME16 發表於 2017-1-27 00:24
你認真覺得AD會用冇turbo版本o既 L10?
仲有你覺得九巴有乜野慳油tune可以tune落去副voith863呢一款80年 ...

咁的確唔同公司機械配搭差唔多既車
表現都可以有相當大既分別

好似 DA83-92 好力過 3AD 或者尾批 ADS
TD 3AV AV 好力過城巴同款車
VA1-30、康偈 AV 通常又好力過 VA31-50 同康偈 3AV

九巴批巨龍無特別調較過表現
當然中規中矩唔快唔慢咁
而 D863 (定係 D863.2) 一樣有相對低轉既模式
不過主因相信係壞波箱無維修多過真係要慳油

搭過唔止一部 E 蛇或者綠柱 ADS
平路正常加速就無事
收一收油到 15-20 左右再加速就唔識落返 1 波
記得以前放學搭過特見 FU1098 行 116 電車路臨轉右上基利路
剛好就係去到呢個尷尬位唔上唔落
成架車 20 都無打晒冷震咁慢慢轉彎
好彩個路口唔係對面線讓架 FU1098 行先如果唔係就真係尷尬死

城巴堆車就真係十一二年前已經明顯執過晒
Voith 車平路或者落暗斜司機唔踩盡去既話 45 之前一定會轉落 3 波
個別 8xx 9xx 連轉 2 波都相當早
ZF 車更加唔使講

1344 HV4841 9037 HW8373 32103 MIG4760
KMBAVC19 發表於 2017-1-30 12:10 | 顯示全部樓層
低地台AD 發表於 2017-1-27 16:37
正常黎講舊款死氣喉,類似依加E400果款係好力啲架喎,另外其實批車輸出用緊最廢果啲Tune
K廠個批G牌架架都好 ...

當年荔廠果部4517聽聞好力,但無緣一試
其他都係差唔多咁去,唔覺得邊條尾喉會好力啲,可能係心理作用先有舊喉比新喉快嘅感覺

其實歐一點解冇歐前好力就真係輸起扭力倍大上…

歐前,L10 282
Max Torque: 858 lb-ft(=1163Nm)
http://www.chinamotorbus.com/bus/jumbo/automobile/automobile.php?issue=906

歐一,L10 252(其實歐前嘅245同歐一嘅252應該一樣,只係馬力調較上有啲分別)
Max Torque: 103.7kgm(=1037Nm(Take g=10) or 1016Nm(Take g=9.81))
http://www.chinamotorbus.com/bus ... obile.php?issue=177

(磚頭網果啲料唔好信,好多時候都錯)

話說所有V箱龍(除左歐二)原生係4.92尾牙,後尾除咗E牌外其他全換5.372(據N年前本壇文章)

比較E牌同G牌冷龍,攞Max torque計,當行緊2波同冇任何Power loss

Torque*實際尾牙比*波牙比=落轆扭力,未計Power loss
E:1163*(4.92*1.058)*1.36=8233
G:1016*(5.372*1.058)*1.36=7853(Assume當年陳生take g=9.81計)

F牌個數只會比E牌更大,呢啲識少少數學都知所以我都廢時計多次

兩者差成380
事實擺到明係輸起倍大果度,唔關廢tune事
再加埋某啲廠嘅極品級維修就搞到啲車更加廢,明明已經冇人地好力,仲要衰多啲
當年行得34果啲短龍頂閘上斜其實慢到同11米果堆一樣,可見保養十分之「良好」
低地台AD 發表於 2017-1-30 20:21 | 顯示全部樓層

KMBAVC19 發表於 2017-1-30 12:10
其他都係差唔多咁去,唔覺得邊條尾喉會好力啲,可能係心理作用先有 ...

死氣喉的確有關,例如你留意一下點解新記批歐二DA用類似銀柱龍個款喉,同九記批歐二龍同一波箱,尾牙,會好力過九記個批咁多,九記個批係用新款環保喉

當然你話Setting問題都有關,新記批歐二DA個2波去到極高轉先轉3波,九記就批歐二龍就咁快轉波

荔廠就算啦,極級維修保養
點樣為之叫好力見人見智,K廠點解可以Set到咁癲,點解去到荔廠變另外一個世界

HW8373 發表於 2017-1-31 01:47 | 顯示全部樓層
低地台AD 發表於 2017-1-30 20:21
死氣喉的確有關,例如你留意一下點解新記批歐二DA用類似銀柱龍個款喉,同九記批歐二龍同一波箱,尾牙,會好力 ...

歐二 DA 轉波同 3AD 歐二 ADS 無乜分別
但歐二 DA 行起上黎真係順少少

而且車頭水箱唔嘈同埋成架車整體都靜一大截
淨係呢下已經贏左大部分 3AD 同歐二 ADS
車愈嘈先愈顯得好似行極都仍然係視線範圍正中間咁

至於保養
照計就無人好地地同某類型號過唔去要特登虧待某款車
諗緊其實係唔係其他廠多大長途 (例如 U) 或者上斜線 (例如 K S) 所以要 keep 著保養
L 廠線市區行下停下路段比例多
批車刻意唔調較得太盡
減低損耗同排放

就算以前吉拿年代已經聽過中巴九巴一般都會鎖慢架車
係爬山線個堆先放鬆少少
而堆車相對上亦會大煙 d

1344 HV4841 9037 HW8373 32103 MIG4760
EN1504-201 發表於 2017-1-31 19:10 | 顯示全部樓層
KMBAVC19 發表於 2017-1-30 12:10
其他都係差唔多咁去,唔覺得邊條尾喉會好力啲,可能係心理作用先有 ...

「其實歐前嘅245同歐一嘅252應該一樣,只係馬力調較上有啲分別」

歐前245匹嗰隻係LT10,有turbo但冇aftercooler
而歐前282匹同歐一252匹就係LTA10,有turbo同aftercooler

同自然吸氣相比,turbo將更多空氣推入引擎,於是喺同一氣缸容積下,可以燒多啲油,增加輸出
turbo將空氣加壓,啲氣同時會變熱,密度比同一壓力下嘅冷空氣低。如果加埋aftercooler,將由turbo出嚟嘅氣冷卻,而大致保持個壓力,個空氣密度會高咗,令同一體積下有更多氧份子,於是可以再燒多啲油

我估歐一嘅LTA10可能只係用一副有高輸出potential嘅引擎,再限住個油門嚟減排放
KMBAVC19 發表於 2017-2-1 20:29 | 顯示全部樓層

EN1504-201 發表於 2017-1-31 19:10
「其實歐前嘅245同歐一嘅252應該一樣,只係馬力調較上有啲分別」

歐前245匹嗰隻係LT10,有turbo但冇afte ...

不過利蘭年代嘅oly,當年得番ZF揀嘅年代已經話L10已經預裝Turbo
Aftercooler就話裝起較高輸出嘅偈
(不過話條界起邊呢就真係唔知,當年英國果邊嘅兩擔蘭都只不過用180,Lynx就冇聽錯應該係215,Tiger就290,三擔版用嗰隻245就隻字不提)
所以我先話歐一同歐前嘅扭力輸出一樣,係馬力調較唔同

而且香港堆L10應該有Aftercooler應該合理啲(不過康水龍同蘭同嗰三隻短都係唔係就唔知,不過聽聞三隻康都就後加),唔係嘅話當年堆冷蘭應該愈上愈慢(靠風冷冷卻個Turbo就效率應該勁低,始終引擎室啲空氣係好熱,個Turbo應該愈來愈熱先啱,後果就只會愈燒愈少油冇力上斜)
S3BL470@98A 發表於 2017-2-2 01:01 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Oliver_ME16 發表於 2017-2-2 03:20 | 顯示全部樓層
S3BL470@98A 發表於 2017-2-2 01:01
吉偈,只得6LXCT是有turbo。
6LXCT是有turbo而沒有aftercooler。

M系已把 aftercooler列為標準配備
我...
Oliver_ME16 發表於 2017-2-2 03:35 | 顯示全部樓層

錯post
我...