hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2017-2018年度 北區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2017-2018年度 北區巴士路線計劃

E21A 發表於 2017-1-18 08:30 | 顯示全部樓層

其實373改路後,再以上水為總站仲有咩意義?
黃昏回程落公路起計半個鐘去唔去到上水?
KC3555 發表於 2017-1-18 10:38 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2017-1-18 08:07
粉嶺站都係「從鐵路來」呀

一班車,蝗兒也不會刻意為你去守候,再講,蝗兒會願意一程東鐵$24,出閘後坐$3.5繼續乘火車往烏溪沙,
還是要遷就時間一定要6:30在粉嶺站出到閘,再坐值$13.2的274往烏溪沙呢?
九巴刻意唔去彩園,相信都係咁原因吧。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
YY487 發表於 2017-1-18 11:14 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2017-1-18 08:30
其實373改路後,再以上水為總站仲有咩意義?
黃昏回程落公路起計半個鐘去唔去到上水?
...

373 仲係主線
佢要左兜右兜先可以收返而家個價
所以點解唔係全部班次都飛華明

簽名被屏蔽
KC3555 發表於 2017-1-18 17:14 | 顯示全部樓層

hokachung 發表於 2017-1-18 19:08 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2017-1-18 11:14
373 仲係主線
佢要左兜右兜先可以收返而家個價
所以點解唔係全部班次都飛華明

373做唔成康樂園生意就改做林村生意,唔通遲早做埋大埔花園、太和邨嗰份
ahken 發表於 2017-1-18 21:53 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-1-14 20:07
N969改動對城巴而言係增加覆蓋範圍去維持營運
某程度即係話當年開線係唔岩

5B都只係三個鐘真空, 反而110, 606就要>4個鐘真空.......

不過通宵線的確冇乜巴士公司肯去做就真, 長遠其實正苦好應該考慮補貼........等地龍收左工都仲有車搭下.....

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
hk20020062 發表於 2017-1-18 23:49 | 顯示全部樓層

373 走去兜林村不如經太和
縮去華明南:康明樓、大窩西、太和、改經西隧直落上環中環金鐘灣仔
反正北區又 673, 978 系、太和 307C 要經大埔中
改成咁做太和特快,獨營之餘又收貴啲,太和又起碼多人過林村
hadboy5 發表於 2017-1-19 00:01 | 顯示全部樓層
hk20020062 發表於 2017-1-18 23:49
373 走去兜林村不如經太和
縮去華明南:康明樓、大窩西、太和、改經西隧直落上環中環金鐘灣仔
反正北區又 6 ...

我覺得373咁搞法想進一步推客俾673,不過673咁入銅鑼灣法真係幾吸引,應該可以吸引603的銅鑼灣客,673係咪大坑道天橋出返去內告?不過我覺得金鐘止步會好D
KC3555 發表於 2017-1-19 00:04 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2017-1-19 00:01
我覺得373咁搞法想進一步推客俾673,不過673咁入銅鑼灣法真係幾吸引,673係咪大坑道天橋出返去內告?不過我 ...

673過維園後,經伊榮街,邊寧頓街,怡和街,軒尼詩道,杜老誌道返出去內告士打道。
TheRoyalGuard 發表於 2017-1-19 21:46 | 顯示全部樓層

673終於唔洗再陪塞紅隧車龍
E43神級走線,邊個諗出黎
北區走線不如跟270s算啦,唔停上水火車站咪算
之後去到東涌碼頭就收工,擺明搏ban
n373北行方向唔經銅鑼灣?夠唔夠客咖?