hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-19 北區巴士路線計劃:諮詢結果
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-19 北區巴士路線計劃:諮詢結果

ryandroid 發表於 2018-7-4 22:32 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-7-4 11:33
你都打橫來講, 經青衣的E43 邊有搵北區線找數呀?
講到E43 經青衣咁唔滿意, 做咩唔批評巴士公司? 你又假定 ...

我哋不嬲都係批評巴士公司喎
不用你提醒
只係有位青衣板友為咗力保E43 經青衣南力戰十數板而兩次潛水
無人諗住學你隨便屈人
ryandroid 發表於 2018-7-4 22:39 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-7-4 11:36
最自私的, 除左當東涌線萬能外, 仲要條垃圾東涌線換走埋港島東人的頻密港島線,
為左要成就東鐵過海客可以 ...

我幾時當東涌綫萬能?你老屈我就叫篤爆我?
你節省少少啦

你係咁把炮就唔使165回文入面去到51就潛哂水啦
kps19862008 發表於 2018-7-4 22:59 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2018-7-4 14:16
東涌線服務差固然,跟東涌線識識相關的荃灣線和港島線又係災難級,任何時間都迫到嘔,仲好意思要青衣居民 ...

東鐵唔逼咩?人地東鐵同東涌線咪又係一樣咁逼
香港黃毛小子 發表於 2018-7-4 23:00 來自手機 | 顯示全部樓層

ryumew 發表於 2018-7-4 21:24
你以為似大陸地鐵兜少左可減價, 不存在啊XD

參考以前九鐵紅磡至尖東收番地鐵價 ...

聽講「東鐵綫」係因為過境客收天價補貼,所以來往其他車站收費特別平。

如是屬實,來往「金鐘」,「東鐵綫」應該有得減價。

不過官方好似話「沙中綫」通車後,現有收費制度保持不變。

但點都應該平過一堆新界東過海巴士,尤其是大埔有K巴助陣,接駁嗰程費用都懢埋。
ryandroid 發表於 2018-7-4 23:06 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2018-7-4 14:13
青衣角度 E43 要黎把鬼咩,講真如果青衣中南要 E 線,都係爭取 E32  好過
而我如果去大嶼山,有 A31 E32  ...

嗱嗱嗱
E43方面你問下你青衣同鄉板友啦
為咗力保E43力戰十數板而兩度潛水

279A全日行荃葵我一早講咗立場
//喺279x 定278X 抽車定新資源呢啲等九巴自己決定
青衣夠客自然唔會抽你279X
唔到你話一車不少//

我唔認為北區喺279X冇任何角色
279X確實繁忙時間南行比北行多客
279X近期嘅加班及279A特班係為北區而設
呢啲都係不能歪曲事實

我自己立場係支持279A全日去荃葵
抽咩車我冇乜所謂
有新資源就更好咁je
冇新資源我唔抗拒278X抽車
我唔係一定要喺279X 度抽哂所有車
278X同279X兩條目前主要都係行百和路
兩條綫同時兼顧到百和路同馬會路去荃灣或葵青嘅需求就ok

我只係對有疑似青衣板友刻意挑撥青衣及北區嘅對立
講北區要去青衣「叩頭謝恩」表示不滿
ryandroid 發表於 2018-7-4 23:08 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2018-7-4 14:16
東涌線服務差固然,跟東涌線識識相關的荃灣線和港島線又係災難級,任何時間都迫到嘔,仲好意思要青衣居民 ...

呢度冇板友要青衣保鐵
唔好俾人誤導
ryandroid 發表於 2018-7-4 23:12 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2018-7-4 16:38
沙中線起到一 pat 屎,應該要把人力物力用來重建紅磡站的部份,唔好再搞北港島線,北港島線冇乜迫切性需 ...

呢樣我就同你意見相近
有沙中綫同中灣灣仔繞道之後
北港島綫迫切性其實細咗
可以諗清楚規劃先動工
我都想東涌綫服務有所提升
唔好俾嗰個板友誤導咗
香港黃毛小子 發表於 2018-7-4 23:14 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2018-7-2 13:09
279X 唔係只有星期六日先有青衣客,平日早繁青衣北上都可以坐滿,唔好當我未搭過啦,由以前用龍躉到現在用 ...

老子聽人講,

279x有堆「東涌綫」接駁北上客,仲有堆欖隧轉乘北上客。

我非針對青衣人,

不過如果279x改放青碼,不入青機,唔停欖隧,

睇下條線得返幾多綠島北上客?
ryandroid 發表於 2018-7-5 00:27 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-7-4 23:00
聽講「東鐵綫」係因為過境客收天價補貼,所以來往其他車站收費特別平。

如是屬實,來往「金鐘」,「東鐵 ...

現有收費制度入面東鐵同地鐵撞到應一應東西馬鐵同鑽石山/何文田/紅磡/尖東/尖沙咀個收費好難保持不變

淨係講搭東西綫(X馬綫)大圍去鑽石山$9/去何文田$9.5
仲貴過紅磡$6.1成一半咁多已經係唔合理
所以東西綫(X馬綫)同東鐵綫之間嘅結構一定會執
我估應該會將大圍以北往鑽石山至紅磡任何一個站都係同價$6.1嘅水平

同時連帶依家東鐵綫/馬鐵綫來往觀塘綫彩虹至調景嶺及將軍澳綫都要調整
樂富/黃大仙/彩虹/九龍灣都係收$7.9嘅水平
然後跟返地鐵個收費結構跳

至於依家西鐵綫同沙中綫個收費只係東西綫(X馬綫)嘅內部結構問題
唔影響沙中綫以外嘅收費結構
依家荃灣西去柯士甸$9.8之後
到尖東/紅磡收貴一級$10.4/$10.5
之後去到何文田又收低一級$9.6
去到鑽石山又收返尖東/紅磡價$10.4
應該會被人鬧短貴長平

所以我估應該會將荃灣西以北
往柯士甸至鑽石山/啟德任何一個站
都係收返黃大仙/何文田/柯士甸個價$9.6-$9.8嘅水平
除非將何文田加到同尖東/紅磡/鑽石山同價$10.4-10.5嘅水平

就如美孚去柯士甸/尖東/尖沙咀/紅磡/何文田/鑽石山都係$8.3-$8.5嘅水平
但鑽石山收黃大仙價定照舊就睇港鐵跟唔跟美孚收黃大仙同鑽石山都係$8.5嘅水平
但唔影響其他港鐵車站收費結構

太子站以西嘅港鐵站應該會劃一沙中綫鑽石山至尖沙咀站同價
港島綫及觀塘綫彩虹以東嘅車站會參考觀塘綫黃大仙至油麻地嘅定價
leo_ku 發表於 2018-7-5 08:48 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2018-7-4 22:39
我幾時當東涌綫萬能?你老屈我就叫篤爆我?
你節省少少啦

第一, 你有份撐換線, 想東區人成全你地唔駛轉車或者轉少次車,
第二, 你無批評過港鐵唔加東涌線班, 叫青衣人問港鐵點解唔加班,
又話港鐵等政府磅水, 仲唔係當佢萬能?