hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 W2 加站
開啟左側

[服務調整] 九巴 W2 加站

ma212223 發表於 2018-12-17 02:22 來自手機 | 顯示全部樓層

boyvv1000 發表於 2018-12-16 23:50
W1不如同914合併,行佐敦道、海泓道

如果W1可以咁用的話
改做奧運站總站

914就做完大角咀上公路
希望快少少執多啲客同埋改善過鐘私牌
hihiman 發表於 2018-12-17 03:14 | 顯示全部樓層
ctb8107 發表於 2018-12-17 00:29
根本W線只係政治任務,站喺全間巴士公司立場,開條線保平安,就算唔賺錢都物有所值 ...

B3系, B5, W1 , 呢3條過境接駁線, 如果大數咁睇, 城記都有賺ge
如樓主所講, 捱W1 義氣就送條B3系,抵
boyvv1000 發表於 2018-12-18 00:48 | 顯示全部樓層
hihiman 發表於 2018-12-17 03:14
B3系, B5, W1 , 呢3條過境接駁線, 如果大數咁睇, 城記都有賺ge
如樓主所講, 捱W1 義氣就送條B3系,抵
...

係城巴角度最prefect當然係做B3系,B5,A21同時又唔洗做W1。

不過B3系+港珠澳大橋客賺咁多,就算要做埋條運空氣既W1,城巴都應該好高興。

dennis28a 發表於 2018-12-18 01:48 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2018-12-16 19:54
W2之前同朋友吹水傾過,應該去埋堅尼地城取代101X全日
有次下繁觀塘坐去高鐵站,先經藍田再塞去高鐵站都係半 ...

所以當年 14X 拉入尖沙咀某程度上係有點可惜,
14X 無客既原因並唔係佢走線差,而係無人識搭同唔夠客。

不過咁,如果將 W2 轉做 901 又取代 101X 係唔係咁化算呢?我又唔多覺得。

早繁 101X 淘大 -> 皇后像廣場頂多只係 35-40 分鐘多少少,其實時間幾靚下,轉 901 會無左依批鐵客。
加上,101X 去九龍好應該行中環灣仔繞道或龍和道避稅務大樓塞車,如果轉做 901 要塞多條佐敦道。

就算唔行紅隧,行東隧,北角經繞道直飛中環出口只係 5 分鐘,東隧點塞法都一定快過行西隧。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2018-12-18 02:06 | 顯示全部樓層
marcolam205 發表於 2018-12-16 00:01
話說101條路靚仔嘅灣仔落裕民都係7個字
唔好以為行公路就一定快先得架
...

如果南洋酒店上車都大機會既,不過真係要撞手神。我係灣仔唔同時段上左 101 返觀塘,大有起計 35 分鐘去到創紀之城真係 10 隻手指數得晒。

不過咁,Poly 下繁好心上 101 啦,一定好過你係 Poly 等 3 部上唔到既 215X 食塵,
而且 101 只係講緊 7 個字鬆少少返到觀塘,等 3 部 215X 都成 18 分鐘啦。
PS:紅隧口上 101 真係要經驗,如果你好好彩見到有拖卡、鬼車,揀少人果部就無死錯,揀中部大上大落祝你好運。

惡意回復是不道德的行為。
lwb701 發表於 2018-12-19 10:02 | 顯示全部樓層
九巴官網出咗通告未?
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
wingho_cwh 發表於 2018-12-19 11:17 | 顯示全部樓層

PB602 發表於 2018-12-14 18:28
應該加停理工大學第八期,食埋學生客

牲口站個位埋咗就要過海,否則要 cut 返出外線直去歐化會好牙煙

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
wingho_cwh 發表於 2018-12-19 11:30 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2018-12-14 19:15
但以地鐵站計,依家行去何文田站應該比佐敦站略近。

Poly 一南一北已經係兩個玩法
北邊可以行去何文田站,經 Y Core 地下行人隧道靠右追「宿舍」牌再上返漆咸道北,經過曲街巴士站後再上蕪湖街天橋,冬天就幾好行嘅,夏天就比較曬
但如果南邊應該去佐敦站,喺 A Core 出,橫過漆咸道南之後直行柯士甸道就可以去到佐敦站,平路唔使上落,暢運道 / 柯士甸道向佐敦站方向行通常順燈,係覺士道口嗰盞燈比較惡頂,如果去裕華嗰邊嘅話,佐敦道近志和街嗰盞鴛鴦燈又係極品嚟,要一口氣過晒兩邊馬路係十分難

3ASV174 發表於 發表於 2018-12-14 23:31
同埋話 Poly 去佐敦遠我都覺得好不可思議,可能版友真係好細個

利申:佐敦來往 Poly 常客,絕對有資格討論呢個問題
Poly 來往佐敦的確係唔好行,主要係因為點行都唔順燈同埋日曬雨淋
以前有時唔想行會幫襯金匙,上海街上火,但而家加到六個幾,又無分段,寧願辛苦 d 都照行
反而尖東來往 Poly 會好行 d,港晶嗰邊經尖東橋步行感好好多
wingho_cwh 發表於 2018-12-19 11:58 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2018-12-18 01:48
所以當年 14X 拉入尖沙咀某程度上係有點可惜,
14X 無客既原因並唔係佢走線差,而係無人識搭同唔夠客。

101X 唔應該轉 901 其實唔太關中環客事,條線根本唔係畀中環人嘅,停中環只係求其嗱揸客,志在上繁唔使吉過海,但其實有時真係寧願佢唔開上繁入西環都唔想佢 一刀切上下繁向西環都唔停紅隧個站走去停皇后像夾硬養住嗰兩班車,早排地鐵瀨屎,紅隧口駐站咪又係要拉架 101X 埋去救駕,有事就鐘無艷,無事就夏迎春,簡直貽笑大方

不論 101X 又好,901 又好,只要唔停紅磡土瓜灣,根本無全日開嘅價值,夾硬開都只係燒錢,快應該要快喺港島區,而唔係九龍區,九龍區嘅快車已經畀同系列嘅 641 做咗

s3m89 發表於 2018-12-19 14:05 來自手機 | 顯示全部樓層

nickk 發表於 2018-12-14 14:29
W2諗住同A22死過 ?

同時食埋14/14X 批佐敦客