hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 6F延長吞併5D
開啟左側

6F延長吞併5D

S3BL100 發表於 2019-2-9 01:42 | 顯示全部樓層

epsilon 發表於 2019-2-9 01:33
東面, 如果有6X, 咁13X/224X有冇後續重組?
西面, 其實美孚根本唔需要條6X, 不如直接擺入蘇屋, 同試埋黃金 ...

13X 仲有班直出佐敦客同啟麗秀茂坪流水,重組難度好高,
加上有左 213X,叫做解決左 13X 既一半問題,其實無咩誘因再重組

九巴當時吹風方案,拉 5A 都無順手搞埋 13X 224X。
而今時今日形勢,拉 5A 或者其他九龍城區線,好可能係啟德入面出尖咀全日線既唯一希望

當然屯馬線大大個啟德站,話佢地好需要又唔係。
但我依然相信 6X 比 6F 有用,沿途亦有屯馬線盲點

呢條 6X,除左啟德以外,下路、長沙灣、蘇屋都有新客,但拉 6F 去啟德,新客就只係得啟德,
而啟德去深水步,雖然一程直達,但行車時間唔吸引

至於美孚,好大程度係道路網問題。
因為想行西九龍走廊,如果唔係美孚落橋再屈返入蘇屋,
就要跟 280X 出連翔道,然後轉入東京街,
唯一好處係食正麗翠苑,但去到蘇屋已經無著數,亦做唔到長沙灣商貿區

而南行往啟德方向,最遲要東京街出先上到西廊,食黃金圈就要兜多左及/或食多好多支燈

當然我同你想做到既效果有分別,但蘇屋係我目標客源之一

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| epsilon 發表於 2019-2-9 01:50 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-2-9 01:42
13X 仲有班直出佐敦客同啟麗秀茂坪流水,重組難度好高,
加上有左 213X,叫做解決左 13X 既一半問題,其實 ...

咁5A起碼仲有本身上路尖咀客同流水客, 同13X/224X唔同客路,
但如果係6X, 咪同13X/224X打到正, 冇後續就加劇重疊, 個方案唔算理想喎,
南行新開拓廣東道又係咪咁大需求呢? 始終有三個港鐵站包抄住.
(PS: 見你回文先過我edit #20, 抄返段後補回文上嚟先--)
若講20, 既然覺得6F慢, 城巴有咩需要怕? 20又唔到啟麗,九商,旺,深,
唔通因為佢一個油麻地阻住其他區要有需要嘅線都係合理?

西廊落橋與其去美孚, 不如經四小龍屈返蘇屋啦,
至於黃金圈難入難出就冇解, 但唔做又白送大量客源, 好矛盾.

tonychow 發表於 2019-2-9 11:00 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2019-2-8 13:59
睇完上面大段討論, 點樣得出重組只係為減車嘅結論?
黃埔伊院同6F從來都無關, 唔需要夾硬拉埋嚟講,
我睇你 ...

100 兄已經不斷講佢條新 6X 有幾多新客源,相反:
1. 無錯你條 6F 係做到啟麗至旺角,但 24 一直做緊。
2. 無錯你條 6F 係做到啟麗至油麻地,但 20 依家做得好好地,你就走去搶對家客。
3. 無錯你條 6F 係做到啟麗至深水埗,但去程 6F 經茘枝角道,站位根本就唔好,仲未計 6F 遲下拉出海邊,去唔到長沙灣美孚。咁我不如 20 轉 796C,又平又唔使兜路。就算落南昌,都可以 20 轉 701。

4. 無錯你條 6F 係做到下路來往九龍西,但依家條 6F 咪一樣做到,仲同 6C 互搶客,依家半生死。
5. 無錯你條 6F 本身係無做到黃埔,但你食咗條 5D,5D 本身經黃埔,咁黃埔搭咩?

S3BL100 發表於 2019-2-9 14:07 | 顯示全部樓層

epsilon 發表於 2019-2-9 01:50
咁5A起碼仲有本身上路尖咀客同流水客, 同13X/224X唔同客路,
但如果係6X, 咪同13X/224X打到正, 冇後續就加 ...

5A 有自己既流水客,6X 都有

你可以話城巴同運吉因為一個油麻地而唔俾 6F 入啟德係唔合理,但最後決定權都係佢地度,
鬧佢地唔合理唔代表可以改變佢地既決策

況且如果係去深水步,正路都係行太子道西界限街,唔係事必要拉埋油麻地一齊做搏 ban,
而且真係無理由兜埋落紅磡,仲要塞死亡交叉…
6X 仲叫做有得跑西廊追時間,同埋避開塞車位,仲要有尖沙咀客源扶持。但 6F 情況好唔同

樓主| epsilon 發表於 2019-2-10 01:16 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-2-9 14:07
5A 有自己既流水客,6X 都有

你可以話城巴同運吉因為一個油麻地而唔俾 6F 入啟德係唔合理,但最後決定權 ...

6X流水客已經有5D話你知係聊勝於無, 而6X東面尖咀客
仲只能夠食13X,224X甚至九展幾條尖咀線嘅幾重口水尾,
連價錢都要輸埋, 咁6X仲有咩價值呢?
基於13X,224X不變做前提, 整多條6X係多餘.

所謂飛西廊追時間, 西廊同油麻地連接道路一樣係經常塞車位,
所謂靠尖咀客扶持, 飛完又唔見得有美孚尖咀客會棄港鐵用6X,
兩點到頭來都係一廂情願啫, 重點嘅係九商啟麗啟德有冇足夠客源
支持6X去美孚蘇屋麗翠, 呢點一定係6F油旺太深有保証得多.

深水埗同承啟道之間行界限街/太子道亦要兜宋皇臺, 塞花墟+世運圈,
係可能快過6F, 但客路就少6F好多, 兩邊都有港鐵爭, 條線根本搞唔起,
而且界限街/太子道咪一樣有22, 假如20可阻6F, 22一樣阻到呢條線.

調返轉講, 你要做九商啟麗啟德來往美孚, 與其兜落尖咀,
不如連埋深水埗做一條界限街/太子道流水或半直通,
前提係城巴反對無效, 但咁亦代表6F拉長一樣可行.
 樓主| epsilon 發表於 2019-2-10 01:41 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2019-2-9 11:00
100 兄已經不斷講佢條新 6X 有幾多新客源,相反:
1. 無錯你條 6F 係做到啟麗至旺角,但 24 一直做緊。
2.  ...

6X係咪真係有客源, 詳見其他回文分析, 不贅.

1) 24唔入九商(將會有特班), 唔入德朗以南,
洗衣街止步, 星際以至彌敦道西面都用唔著.

2) 20做緊油麻地係咪6F(5D)就唔可以, 請參考將南案例.

3a) 東行荔枝角道站位唔好的話, 2A/2X/42/214/296C應該全部係廢線, 事實又係咪?
3b) 長沙灣美孚的確唔應該用6F做, 啟德啟麗邊皮已有大量直達線,
不過更加証明6X想做都冇得做, 反而一次過做晒深太旺油紅土嘅6F會夠客.
3c) 你鍾意行遠路轉車係你個人喜好, 唔反映大眾搭車模式.

4) 所以6F要加價, 要做埋啟德啟麗九商.

5) 搭開5D都知條線客少黃埔客亦少, 黃埔港鐵唔到嘅位仲即將更少,
請用港鐵來往宋皇臺啟德九龍灣, 來往九商就去家維邨/紅鸞道搭6F/297.
S3BL100 發表於 2019-2-10 02:09 | 顯示全部樓層

epsilon 發表於 2019-2-10 01:16
6X流水客已經有5D話你知係聊勝於無, 而6X東面尖咀客
仲只能夠食13X,224X甚至九展幾條尖咀線嘅幾重口水尾,
...

美孚當然我唔期望有幾多客由港鐵轉投,但上面都講左好大程度係因為道路網先要咁做

而 6X 唔計啟德同啟麗,仲有以下幾堆流水客,你完全無計過:

下路 > 尖咀特快/佐敦
尖咀 > 下路
蘇屋/東京街 > 尖咀/紅磡特快
紅磡 > 美孚/長沙灣商貿區/蘇屋

6X 我目標全程價係至少 $7.2,以上幾組客源,就算有部分可能係左手交右手都好,
價錢上都有得 upgrade,相反 6F 既新客全部集中啟德,亦做唔到變相加價多功能半直通

而今日 5D 都係德福花園止步,當區議員又唔 care 既時候,6X 有條件只到啟麗。
九龍灣商貿區當然唔關事,但 13X 224X 站位同行法完全唔同,亦唔見得會有咩影響,道理正如 13X 28 可以並存

至於啟德同深水步之間,花墟、世運塞車情況遠不及死亡交叉吧,當然我同意 22 一樣可能阻到呢條線

樓主| epsilon 發表於 2019-2-10 03:18 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-2-10 02:09
美孚當然我唔期望有幾多客由港鐵轉投,但上面都講左好大程度係因為道路網先要咁做

上面反建議咗入四小龍都好過美孚
而 6X 唔計啟德同啟麗,仲有以下幾堆流水客,你完全無計過:

下路 > 尖咀特快/佐敦
尖咀 > 下路
蘇屋/東京街 > 尖咀/紅磡特快
紅磡 > 美孚/長沙灣商貿區/蘇屋

6X 我目標全程價係至少 $7.2,以上幾組客源,就算有部分可能係左手交右手都好,
價錢上都有得 upgrade,相反 6F 既新客全部集中啟德,亦做唔到變相加價多功能半直通

下路<>尖咀: 北段5C,28/中段5C,28,屯馬線,上上路/
  南段大量選擇, 連特快都有796X,8P,綠小6X.
下路<>佐敦: 北段2E/中段2E,綠小26(X),上上路/
  南段2E,E23(A),綠小6,26(X).
蘇麗>尖咀: 之前已經計咗, 唔當流水.
蘇麗>紅磡, 紅磡>美長蘇: 只有呢個特快係新服務.
冇客肯落搭的話, 你加幾多價都徒然, 上面一大堆所謂客源,
頂多下路北段<>尖咀/蘇麗>紅磡/紅磡>美長蘇會考慮6X,
你覺得真係夠客?

而今日 5D 都係德福花園止步,當區議員又唔 care 既時候,6X 有條件只到啟麗。
九龍灣商貿區當然唔關事,但 13X 224X 站位同行法完全唔同,亦唔見得會有咩影響,道理正如 13X 28 可以並存

西行入彌敦道, 13X/224X做晒, 6X慢太多, 對啟麗幾乎零作用, 啟德又坐港鐵.
東行避13X/224X行尖沙咀最邊皮, 最遠離港鐵得中港城對面同新港中心兩站,
而13X/224X就腳又密車, 仲可以隨時變陣搭鐵, 有冇啟麗啟德客專登去等6X?
咁多線夾擊, 6X靠啟麗啟德<>尖咀唔見得可以生存.

至於啟德同深水步之間,花墟、世運塞車情況遠不及死亡交叉吧,當然我同意 22 一樣可能阻到呢條線

理工塞車源頭得兩三個, 而且車龍冇咁長.
花墟西行塞起上嚟車龍由彌敦道口閒閒地去到法國醫院,
嚴重就去到彩虹道口, 而且源頭有好多個, 包括彌敦道,
西洋菜街, 洗衣街, moko, 基堤道, 嘉道理道/勵德街, 窩打老道,
嘉林邊道/聯合道等等, 塞完一浪接一浪, 只有東行會好少少.
我估城巴二揀一的話, 寧願放20個油麻地出來畀6F爭,
多過放22個九龍城畀呢條線, 始終6F對承啟道嚟講好難快過20,
油麻地個餅又大啲, 6F亦肯定貴啲, 20會冇咁傷.
S3BL100 發表於 2019-2-11 00:04 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2019-2-10 03:18
上面反建議咗入四小龍都好過美孚

下路尖咀: 北段5C,28/中段5C,28,屯馬線,上上路/

西廊落橋要去到月輪街先可以屈返入四小龍,之後要經過興華街燈陣先入得返蘇屋,
我寧願美孚調頭,起碼仲可以做埋長沙灣商貿區

下路尖咀係有 5C 28 但行車時間遠慢過我建議既 6X,
而且 6X 覆蓋到 5C 28 既盲點,我唔認為會需求不足

而我亦好奇怪點解你唔計埋蘇屋麗閣落尖咀特快落去

至於啟德真係要線來往深水步,跟你條 6F 快定係行太子道西快,
我建議你可以睇下九巴 ETA,6F 同 12A 深水步同九龍城碼頭之間既比較。
如果要去啟德,更可以選擇啟德北入,差別會再大少少。

事實係太子道西塞車機會遠少過死亡交叉,亦兜少左,你話塞車源頭有好多個,我覺得係以偏概全

同埋而家唔係要城巴 20 22 二揀一放出去俾人競爭,城巴同運吉係可以兩邊都 ban 晒

而如果你覺得因為 6F 快唔過 20 所以城巴肯放 6F 既話,
唔係更說明 6F 行車時間唔吸引,喺 5D 以外吸到既新客數目會相當有限?
去油麻地唔吸引,去旺角太子深水步就更加

你話唔夠客,但呢個年代,唔會有人逐條線睇夠唔夠客
而只係會睇同樣資源做到幾多客幾多收入。
就算你條 6F 表面上夠客,實際新客數目如果唔及我抽 5D 同 2 6C 6F 等資源去開 6X 果陣,6F 唔見得贏

況且你加密 6F 班次,係有機會搶 6C 下路客,會倒蝕

樓主| epsilon 發表於 2019-2-11 18:20 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2019-2-11 00:04
西廊落橋要去到月輪街先可以屈返入四小龍,之後要經過興華街燈陣先入得返蘇屋,
我寧願美孚調頭,起碼仲 ...
我寧願美孚調頭,起碼仲可以做埋長沙灣商貿區

下路尖咀係有 5C 28 但行車時間遠慢過我建議既 6X,
而且 6X 覆蓋到 5C 28 既盲點,我唔認為會需求不足

近似你6X走線, 我只劃到啟晴, 而且紅磡直行海逸, 尖咀唔用更慢嘅彌敦道廣東道

以我理解, 你係想做循環線, 私家車踩盡行一轉都要80分, 巴士停埋站就110-120分,
咁長程市區循環線絕無僅有, 一塞車就等如冇班次, 條線要幾多車先夠呢?
有冇客試完會返轉頭呢? 呢條仲要聲稱係特快線喎, 但如果跟足你走線,
由啟麗去尖咀都要30分, 啟德來往長商要超過50分, 土瓜灣來往蘇屋又要50分,
紅磡來往蘇屋要40分, 快喺邊度? 本身客源可能唔少, 但以6X定線一定吸得唔多.

本來要試尖咀特快新線唔係問題, 問題在於你太貪心, 土瓜灣對蘇屋尖咀特快線嚟講太遠,
佐敦以北對啟麗啟德尖咀特快線嚟講亦都太遠, 冇必要一條線連埋咁多個點.
拆兩條, 就算要循環, 回車快咗, 塞車位少咗, 成本低咗, 冇部分所謂流水客, 根本無傷大雅.

而我亦好奇怪點解你唔計埋蘇屋麗閣落尖咀特快落去

蘇麗>尖咀係你條特快線基本盤, 我唔覺得可以用嚟double count埋做流水客路.

至於啟德真係要線來往深水步,跟你條 6F 快定係行太子道西快,
我建議你可以睇下九巴 ETA,6F 同 12A 深水步同九龍城碼頭之間既比較。
如果要去啟德,更可以選擇啟德北入,差別會再大少少。

事實係太子道西塞車機會遠少過死亡交叉,亦兜少左,你話塞車源頭有好多個,我覺得係以偏概全

咁其實好好笑, 6F啟徳<>油麻地慢, 都起碼有充足客源而慢得值得,
而且再慢都唔及6X啟德<>佐敦慢, 仲要由黃埔, 尖東, 尖咀, 佐敦, 油麻地
一路同港鐵疊晒, 去美孚同長商都冇人制, 去蘇麗就更慢過晒2/6,
相反方向一樣, 美孚長商無論去尖咀紅土定啟德啟麗都唔會坐6X,
蘇麗去紅土點解唔坐密密港鐵或隨處埋站紅van以至6C/6F/30X/41/45?
油佐尖站位自成一角但又無定向班次, 冇得同站搶本身去紅土啟麗線客,
快又快唔起, 客又吸唔到, 經尖沙咀來往九龍東西真係唔知為乜.

點解唔跟12A已經講咗係塞之餘客量少, 仲要多條重疊線做咩?
建議你真係坐車塞過成條太子道先好講同理工冇得比, 話人似偏概全,
就算唔係所有源頭一齊塞, 50%塞已經夠拖慢條線,
更何況旺角太子, 窩打老道塞車機會真係低咩?

同埋而家唔係要城巴 20 22 二揀一放出去俾人競爭,城巴同運吉係可以兩邊都 ban 晒

而如果你覺得因為 6F 快唔過 20 所以城巴肯放 6F 既話,
唔係更說明 6F 行車時間唔吸引,喺 5D 以外吸到既新客數目會相當有限?
去油麻地唔吸引,去旺角太子深水步就更加

6X同5A/5D/108A比又有咩特別之處令佢可以獨善其身?
796C(E), 796X(P)又點解可以同296C, 296D越疊越多?

6F入到啟德南, 佐油交界/旺角/太子/深水埗就係佢獨市,
港鐵轉車唔方便同時間唔吸引, 城新轉乘都係唔方便.
啟麗亦冇20, 除咗出外檔觀塘道, 冇直達巴士線去6F所到之處,
新吸客源更唔係九巴自己塘水滾塘魚, 而係坐開小巴港鐵嗰班.

你話唔夠客,但呢個年代,唔會有人逐條線睇夠唔夠客
而只係會睇同樣資源做到幾多客幾多收入。
就算你條 6F 表面上夠客,實際新客數目如果唔及我抽 5D 同 2 6C 6F 等資源去開 6X 果陣,6F 唔見得贏

況且你加密 6F 班次,係有機會搶 6C 下路客,會倒蝕

6X定線吸客力極有限, 成本又高, 點樣賺多咗?
6C應該擔心長商, 青山道/元州街, 大埔道班客上唔到車, 而唔係驚6F搶客,
6C+6F班次增加, 亦可以吸返等唔切而走咗去上紅van以至港鐵嗰班客.