hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新創建交通正式賣盤
開啟左側

[經歷分享/報告] 新創建交通正式賣盤

GD1570 發表於 2020-8-24 15:35 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-8-24 15:31
七億係確認虧損, 呢一點新創建通告已說明, 但你所以的延後如果新城收益好資產有所增值, 往後會有表現收入
...

嚟緊咁多新路線,我唔相信新城唔可以憑自己嘅能力去奪到路線,你少同佢擔心好過啦...
你有你可愛,我有我好笑。
053h4 發表於 2020-8-24 15:38 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2020-8-24 15:33
我由DAY 1已經開始講過,新創建賣盤唔代表佢經營不善而走佬。商業世界上賣盤有好多不同的原因,
你完全 ...

商業世界, 只係講錢, 事實上, 有兩個指標, 一係新城便覽, 港島專利預期連蝕三年, 而今年蝕幾多, 新城已係報紙交代佢預測個數而新巴融資成本增加, 即係借貸金額上升

而賣盤有好多原因, 而家盤數咁差, 你做生意又無前景, 明知港島難做, 做極都無正回報, 比你營運有無心機做?

簽名被屏蔽
tkglobe 發表於 2020-8-24 15:40 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-8-24 15:31
七億係確認虧損, 呢一點新創建通告已說明, 但你所以的延後如果新城收益好資產有所增值, 往後會有表現收入
...

果七億未入到賬就梗係列入虧損啦,同埋減值虧損唔係真正嘅虧蝕,而係會計計算方法
所以由頭到尾都係講緊你個人立場,唔代表新世界有同樣立場,新城就冇問題㗎啦,不過你就難救番啦
053h4 發表於 2020-8-24 15:48 | 顯示全部樓層

tkglobe 發表於 2020-8-24 15:40
果七億未入到賬就梗係列入虧損啦,同埋減值虧損唔係真正嘅虧蝕,而係會計計算方法
所以由頭到尾都係講緊 ...

因預計將訂立買賣協議,約7億港元的減值虧損已於集團截至2020年6月30日止財政年度的綜合財務報表中確認。假設完成將於2020年8月底發生,該項減值乃主要參考本集團就目標集團於2020年8月底的預期賬面值與代價淨額的公平值之差額釐定"

先再引用一次,而按現時的會計準則, 如果預期收到錢, 係以NPV方式入RECEVIBLE, 因此, 這七億的虧損, 係考慮埋未來潛在收入而確認的虧損, 因而你講係唔正確的, 亦唔係你口中的戲

當然, 如果有神跡, 新經營者可以大幅改善財政情況, 就係後話
簽名被屏蔽
tkglobe 發表於 2020-8-24 15:54 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-8-24 15:48
因預計將訂立買賣協議,約7億港元的減值虧損已於集團截至2020年6月30日止財政年度的綜合財務報表中確認。 ...

當公司認為先做減值較為合適嘅時候咪會做囉,到時收到錢就可以當係額外盈利入賬,而家講緊係最長七年後嘅事,俾我都會撥落虧損先啦
053h4 發表於 2020-8-24 15:56 | 顯示全部樓層
tkglobe 發表於 2020-8-24 15:54
當公司認為先做減值較為合適嘅時候咪會做囉,到時收到錢就可以當係額外盈利入賬,而家講緊係最長七年後嘅 ...

唔係公司覺得幾時做就可以做, 而係要根據諸如HKFRS15的原則, 以NPV的方式去衡量

你或者講講, 新巴城巴有咩方式可以大幅改制財務情況?

簽名被屏蔽
tkglobe 發表於 2020-8-24 16:02 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-8-24 15:56
唔係公司覺得幾時做就可以做, 而係要根據諸如HKFRS15的標準, 以NPV的方式去衡量

你或者講講, 新巴城巴有 ...

所以咪話你所有嘢淨係睇表面囉, 要做就一定有方法可以做, 只要假設筆錢唔一定收到就得
佢有咩方法改善財政收入,唔需要亦都唔到我或者你去理,佢點經營係佢哋管理層嘅事
GD1570 發表於 2020-8-24 16:09 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-8-24 15:38
商業世界, 只係講錢, 事實上, 有兩個指標, 一係新城便覽, 港島專利預期連蝕三年, 而今年蝕幾多, 新城已係 ...

大把人盤生意蝕到嘔都繼續營運落去...
唔該你唔好咁婦愚之見認為蝕錢就立即離場啦...
同埋好多時文件上嘅數字係反映唔到實際情況的。
GD1570 發表於 2020-8-24 16:11 | 顯示全部樓層
tkglobe 發表於 2020-8-24 16:02
所以咪話你所有嘢淨係睇表面囉, 要做就一定有方法可以做, 只要假設筆錢唔一定收到就得
佢有咩方法改善財 ...

佢可能有意再收購新城,所以問緊人有咩方法囉
053h4 發表於 2020-8-24 16:11 | 顯示全部樓層

tkglobe 發表於 2020-8-24 16:02
佢有咩方法改善財 ...

一定有方法做?

專利巴士盤數係要比政府批, 及係巴士便覽公佈, 咁你講的一定有方法, 係咩方法?
交咨會機於新城交上去盤數, 係上次加價審批中, 指出新巴城巴加完加後都會出現持續虧損, 我相信好多人都想知, 你所提到的方法具體指什麼, 而交咨會或者政府都忽略左?
簽名被屏蔽