hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 誰人在搞搞震?
開啟左側

誰人在搞搞震?

樓主| chai 發表於 2007-3-16 16:10 | 顯示全部樓層

原帖由 dicksonboy 於 2007-3-16 12:34 發表

I have one simple question: If you don't have enough money to pay for your food, your bills, your rent, your mortgage, your whatever~
How are you gonna live?
If you cant live, how can you g ...

即使沒有普選權就一定有飯吃?
*天下雖安 忘戰必危*
Octavian 發表於 2007-3-16 19:09 | 顯示全部樓層
應該是...你想有普選權,上邊就不給飯你吃...
比喻 : 正如全世界既公司,都係由同一個(或同一集團)惡老闆控制,被剝削的員工要求多一點福利,就會遭老闆封殺,永不取錄兼冇好收場. 就算員工自行大規模辭職抗議/罷工,因為全世界只得一個老闆,加上員工供過於求,所以老闆跟本就不怕,你辭工,他們照請另一批人代替你的位置;但你沒有工作,你又靠甚麼維生? 革命嗎?

又是一個人生的意義....

始終,相比好似樓主抱住"不自由,毋寧死"(有冇打錯字?)態度的人,係香港,都係唔夠滿足口腹之慾既人多.加埋大商家同老闆在金錢上既施壓,就更加少人會堅持. 睇下公民黨而家為經費而徬徨就知啦.錢唔係萬能,但近乎萬能,冇錢就真的萬萬不能.

p.s. 我支持2012雙普選..不過我唔覺得會有.....
dicksonboy 發表於 2007-3-16 23:43 | 顯示全部樓層
原帖由 chai 於 2007-3-16 16:10 發表

即使沒有普選權就一定有飯吃?

you missed my point: I want to make sure we have comfort lives before my voting right
lives always come before rights to vote
do you know how many people live under the poverty line in HK?
have you hear about how the they suffer?
it is very unusal for a developed area

clean that mess up before you talk about right to vote
talk about minimum wages, talk about social welfare, talk about medicare
all these thing should come before right to vote!
i am not expecting an utopia, but still, we can do better than what we are doing
And i think a strong economy may help the situation, thats why i think the quote make sense to a certain extend

if you tell me right to vote will gurantee them a better life, i will dive into it

cmho1010 發表於 2007-3-17 00:50 | 顯示全部樓層

致dicksonboy:

我相信大家都了解到貧富懸殊的嚴重性﹐
明白到很多人每天仍要為明天買菜的錢而煩惱。
可是﹐那些人的聲音會有人聽到嗎﹖

大家還記得上次的特首補選嗎﹖
當時那個“候選人”有出來對大家講述他的扶貧政綱嗎﹖
有競爭﹐有進步﹐反之亦然﹐這是一個很簡單的道理。

你說要徹底解決最低工資﹑社會福利﹑醫療融資等問題後﹐
才應該實行普選﹐然而如果全世界的政府都這樣計劃的話﹐
我相信普天之下不會有普選這回事。
社會問題會隨著時間而不斷衍生及改變﹐
就算是自稱民主先鋒(小弟並不認同)的美利堅合眾國﹐
也面對著社福問題(退休保障基金面臨破產)。
可是正正就是因為社會上的問題叢生﹐我們需要擁有投票權﹐
選擇一個我們認為能夠解決當前問題的領導人﹐
而不是一個中央認為能夠“搞好”香港的特首。

我想問一個問題﹕不實行普選﹐就能解決當前的社會問題嗎﹖
依此思維﹐解決了後﹐但在推行普選後問題又再出現﹐
是否要剝奪大家的普選權呢﹖

我不是想指出普選是靈丹妙藥﹐但是無競爭﹐
根本不能令未來的特首跟市民交代解決社會問題的方法。

香港市民的選擇未必是對的﹐而市民錯誤的選擇將會由我們集體承受﹐
但回歸前中央錯誤的選擇亦是由我們去承受。
大家如果希望歷史重演﹐可以要求普選越遲越好﹐
最好2047年之前都無普選。
3ASV196 發表於 2007-3-17 01:14 | 顯示全部樓層
原帖由 chai 於 2007-3-14 23:42 發表

更大問題是﹐那些問題歸根咎底是誰搞出來。
基本法列明2007年就可以有普選的機會﹐
是誰將普選權消滅?

其實呢個問題好多爭辯, 只是基本法列明的:
"2007年以後" 是否包括2007 都有不同意見
(教我law 的prof. 就覺得唔包了)

而大遊行點樣, 幾多人有幾多訴求, 亦唔會有人
肯定到.....

但我會覺得依家2007年了, 向前看更重要, 睇左
一堆回文, 見到本文雙方繼續爭論關係, 經濟等
問題, 講真, 連hkitalk 內, 大家香港人, 意見都咁唔同,
可以想像中央同香港泛民之間的意見分歧有幾大....
中間一定有磨擦, 我本身唔想用邊一邊對錯去講,
但我地香港要接受中央政府決定則是既定的事實,
而我自己會覺得,中央本身亦有改變, 香港呢10年
都有好多野係內地係無....

其實我幾同意 之前 陳太提出的部分方案的方式, 更
循序漸進去做, 例如是否一定要一次過短時間內雙普選?
係唔係要一係去晒, 一係唔去? 我會覺得唔係, 2016
年我會接受到, 我唔敢講咁一定ok, 但如果香港提出方案,
係更容易比中央接受, 相信之後來得更易....

我想法可能好理想, 但我睇唔到依家情況係好....
3ASV196.KE7270
dicksonboy 發表於 2007-3-17 01:42 | 顯示全部樓層
原帖由 cmho1010 於 2007-3-17 00:50 發表
致dicksonboy:

我相信大家都了解到貧富懸殊的嚴重性﹐
明白到很多人每天仍要為明天買菜的錢而煩惱。
可是﹐那些人的聲音會有人聽到嗎﹖

大家還記得上次的特首補選嗎﹖
當時那個“候選人”有出來對大家 ...

I totally understand what you said~ but i dont think thats the case
people are now paying so much attention on the hot hot election topic, the public simply neglected other issue which they don't even aware
(of coz some of them don't even care)
its like 10 years ago, some environmental friendly organization warned about global warming, who listened? who paid attetion?
until recently they found the problem is threatening our lives.
same way here, i think there are important issues we should focus on, devote more into it
we are now putting so much resources into the voting issue
are we neglecting some other topics that we should focus on? i dont know, time will tell

Dealing with these issue, finding 1 right person will not get everything taking care of.  
it takes the whole society to fix it. Lincoln wont succeed without the people, so does Chairman Mao.
of coz, we need a good leader to bring us home, but right to vote is not the only thing, it could be something else, or something more
if u think that right to vote will bring us home, i hate to say that, but u are reasoning by analogy
Aboveday 發表於 2007-3-17 02:23 | 顯示全部樓層

我只希望我票選的立法會議員唔好推動普選又做唔好,
推動香港發展經濟又做唔好就阿彌陀佛喇.

如果基本法條文係當年港人的共識,
而循序漸進達至普選係基本法條文規定香港實現普選的唯一方式,
那麼,
唔該各位專貴立法會人民代表製造出一個循序漸進的政制改革方案出來,
唔好只同我講邊年邊月邊日要點要點.
除了方案,好心就落力培育政黨新人啦,
我唔想李柱銘同華叔到了2016年仲要粉墨登場擔大旗.

至於成思危,佢就真係唔慌唔要居安思危喇,
溫總講過唔止一次,香港一定唔會被邊緣化,作反呀.
 樓主| chai 發表於 2007-3-17 09:02 | 顯示全部樓層
原帖由 Aboveday 於 2007-3-17 02:23 發表
如果基本法條文係當年港人的共識,
而循序漸進達至普選係基本法條文規定香港實現普選的唯一方式,
那麼,
唔該各位專貴立法會人民代表製造出一個循序漸進的政制改革方案出來,
..

民主派內多人﹐在6‧4事件後就連基本法草委會位置也失去﹐可見根本並非港人共識﹐
相信在90年代初﹐基本法在香港的諮詢工作﹐比80年代港英的政改方案﹐
來得更差更窄。

要是循序漸進﹐在民主派的『高山大會』前後﹐1991年首次有立法局直選議席﹐1995年取消
地區議會委任制度﹐距今已超過20年﹐並非一步到位。

2012年雙普選為大部份港人所接受﹐當權者不要再弄把戲了...
*天下雖安 忘戰必危*
cong 發表於 2007-3-17 11:25 | 顯示全部樓層
3ASV196 發表於 2007-3-17 11:47 | 顯示全部樓層

原帖由 chai 於 2007-3-17 09:02 發表

2012年雙普選為大部份港人所接受﹐當權者不要再弄把戲了...

問題係, 依家係要中港雙方共識, 唔係港人所接受(唔係一定要求),
中央就要接受, 呢個唔係一方面弄把戲問題, 而是大家都覺得
對方弄把戲, 但事實雙方都未必係....我一直講緊係要雙方減少
分歧

如果單從香港方面去睇, 再次睇到以上說話, 都有d失望...
我地係要俾到信心中央去盡早雙普選, 而不是不斷指責,
批評....本身批評無錯, 但不合爭取的實際情況...我都講左
中間磨擦一定有, 但問題係始終要解決.....不是只是要求
幾時幾點一定要普選

3ASV196.KE7270