hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 未來五年曾蔭權雖要做既工作
開啟左側

未來五年曾蔭權雖要做既工作

053h4 發表於 2007-3-26 21:29 | 顯示全部樓層

PB602 發表於 2007-3-26 21:48 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2007-3-26 21:29 發表
講真, 某些大國的大使館都有大量天線指向中國收集情報
根本無需基地

而美國要"全球到達"
因此有可密集編隊的C17機隊
關島的艦隊去南中國海也可於2~3日到達
其實, 香港離"前線"太 ...

再先進既科技都仍然需要前線基地, 否則美國就唔需要響南韓, 日本, 新加坡同關島駐
軍. 回歸前英軍響香港設有前線情報基地, 設有專用天線搜集電波訊號, 可見香港既重
要軍事價值.

深圳河的確唔難過, 但點解文革時期全中國日日打倒英帝美帝, 到最後解放軍都係唔敢
踏入呢條可以好易過到既河? 就係因為政治代價太大!

當然, 香港當年係英治, 今日係中治, 性質有分別. 但如果香港人有決心自立, 全民公投
自決, 爭取國際同情, 中國唔通派軍隊入城大屠殺?

大軍過深圳河容易, 殺人都容易, 但政治代價幾大? 今日中國響經濟上比1989年時更依
賴外國, 至少有逾億人口從事出口製造業. 如果國際對中國全面制裁, 經濟下滑, 工人失
業, 社會沸騰, 咁共產黨失去既就唔單止係一個香港, 而係整個江山.

呢個就解釋到點解台灣不斷挑釁, 大搞"正名"時, 中國亦只可以口頭抗議, 唔敢有任何實
質還擊.

個人認為到時香港與其怕中國正面對抗, 不如怕有"港奸"暗中出賣香港.

053h4 發表於 2007-3-26 21:54 | 顯示全部樓層
3ASV196 發表於 2007-3-26 22:01 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2007-3-26 21:19 發表

美國人當然講錢, 但同時希望有一個接近中國既基地, 一來牽制中國軍事擴張, 二來可以
近距刺探中國情報. 國際關係講求利益, 香港同美國響呢方面係各取所需, 所以未必一定
要用錢解決既...

另外, 如果美 ...

靠美國? 你都識講美國講錢la 你估佢到時點?

只識賣d 廢武器俾台灣, d f16 成日有事o既....
中國係美國最大的貿易伙伴, 美國d 小學有d 都教普通話, 美國要同中國
合作, 發展, 將來先會最大利益, 香港咁細, 又算咩? 美國都明中國的大方
向已經改唔到.....值唔值為一個香港而有咁大影響?

美國就最矛盾, 一方面批評中國人權問題, 但又不斷進資中國投資......
一方面支持台灣, 但又話一個中國...
一方面話人地軍事擴張, 但一見人地北韓有核彈就無晒牙咁....
佢真的夠膽咁實在干預? 呢d 都係歷史.....

自己堂堂中國人, 走去靠美國, 仲叫人進駐, 你有無諗過d 影響係邊...?

雖然有時我會唔同意有d 民主派的意見, 但我尊重佢地, 因為睇到都係為大眾諗,
但呢d 言論實在不能接受......我地要港人治港, 唔係獨立, 唔係進駐, 更唔係叫人黎打返中國!

更新:

世界不斷轉變

唔好成日以為香港好國際城市, 唔好忘記香港靠咩發達, 係中港貿易, 知唔知新加坡
最驚香港咩? 係有中國的後台, 如果獨立左, 就咩都無.....唔計中國, 我地有新加坡咁好
的地理位置? 我地可以做D 咩? 國際軍事基地? 真係靠d 水兵日日落 蘭桂?

唔好成日以為美國大晒, 家轉左ga la, 美國打伊拉克都就死咁, 佢幾多錢都唔會同中國作對,
最多得個講字, 上海都快有 DISNEYLAND, 國際賭業去澳門, 大把商家係中國, 有幾多野(包括電腦)
made in china...有眼睇的...當全世界都面向中國市場, 留意這一個下一代的強國, 即使唔
同意中國的部分問題, 也無可能唔理佢....情況本身係雙向....

唔好成日以為中國好弱 , 你對一個發展咁驚人的國家去低估, 係好危險的事....國際對
中國全面制裁? 佢地怕多d ar.... 驚中國13億越來越富強的人唔買佢d野.....當度度人口老化,
面對已發展的問題, 邊度最有消費能力?  我00年去歐洲, 日文多過中文, 我06年去, 反轉左la...
世界正是現實

無錯, 本身中國都好多問題, 好多要解決, 但睇 世界方向係點, 美國係咩國家, 香港獨立係
解決問題定增加問題, 希望你小心咁諗.....

3ASV196.KE7270
chai 發表於 2007-3-27 14:48 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2007-3-26 22:01 發表

自己堂堂中國人, 走去靠美國, 仲叫人進駐, 你有無諗過d 影響係邊...?

雖然有時我會唔同意有d 民主派的意見, 但我尊重佢地, 因為睇到都係為大眾諗,
但呢d 言論實在不能接受......我地要港人治港, 唔係進駐, 更唔係叫人黎打返中國!

不如請那位版友往港獨討論區﹐研究如何實質為港獨賣力﹕
http://hkantiprc.proboards33.com/index.cgi

港獨網站中也提及港獨運動的第六階段﹕
全民公投通過香港獨立,成立香港國

我們估計整個計劃需時可能超過二十年,但若國際形勢扭轉,例如中國現政權崩潰,中國與外國發生戰爭的話,可能會加快港獨進程,所以我們會密切留意國際形勢的發展,調整香港本土化及港獨運動的進程。

順帶介紹草擬版『香港國』國歌﹕
國歌(建議版本): 香港我的國家
主調: 這是我家 = 香港是我家= 小小的宇宙

獅子山下,紫荊花傍,海灣靚,海鮮正,是我的國家。

尖沙咀散步,筲箕灣眺望,敢開創,肯苦幹,do our country proud!

這是我家是我的鄉,願同渡每個浪。
衛我國家衛我國土,共趕走班共奴。

歡歡喜過日,開開心渴望,
香港國,好醒覺,明天共創。

*重唱一次
香港國,好醒覺,明天共創。
*天下雖安 忘戰必危*
JT4686 發表於 2007-3-27 19:09 | 顯示全部樓層
原帖由 chai 於 2007-3-27 14:48 發表

不如請那位版友往港獨討論區﹐研究如何實質為港獨賣力﹕
http://hkantiprc.proboards33.com/index.cgi

港獨網站中也提及港獨運動的第六階段﹕
全民公投通過香港獨立,成立香港國

我們估計整個計劃 ...

建國?我都想,講真我唔鍾意上面既政權

但想還想,你起兵同國土問題就有d‧‧‧
唔通真係租基地比美國就得咩,你起國就一定要軍隊,但問下幾多香港人會真係去服役
國土方面,如果多d當然好d啦(食深圳3分1地都足夠)

建國,睇黎真係要上面政權倒下先有可能
ATE24 發表於 2007-3-27 21:33 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2007-3-25 13:49 發表
曾蔭權同志應該以史太林為榜樣,以史太林的方式
管治香港,如此香港可繼續維持繁榮。

而梁家傑等反對派方面,好心佢地唔好搞咁多小動
作啦!

Then my ultimate target in my remaining life is working hard, earning enough money, moving to USA / Canada (etc.) and never come back to Hong Kong.
公器公用 香港早要有品
bustop 發表於 2007-3-27 22:29 | 顯示全部樓層
又係一個經常一提到港獨就出現的隱憂:
大陸即刻截東江水, 截晒所有柴米油鹽,
切斷所有中港貿易,
到時獨立左又如何?
市民生活點算?
經濟點樣重建?

唔係話獨就獨,
都要諗好晒後路先獨.
3ASV196 發表於 2007-3-27 23:09 | 顯示全部樓層
原帖由 bustop 於 2007-3-27 22:29 發表
又係一個經常一提到港獨就出現的隱憂:
大陸即刻截東江水, 截晒所有柴米油鹽,
切斷所有中港貿易,
到時獨立左又如何?
市民生活點算?
經濟點樣重建?

唔係話獨就獨,
都要諗好晒後路先獨.

講真, 提出呢d建議的人, 根本唔係為大部分香港人著想, 只是一相情願
自己的想法, 好似那版友講:

"睇住香港不斷中國化, 日日湧入新移民同埋中國大肚婆, 最終香港被中國
殖民, "成功"融入中國成為中國既一個城市."

但兩地融合根本係必然的事, 亦唔會係單方面, 而係雙方面, 依家好多香港
人都有另一半係內地, 亦有好多人返內地消費同置業.. 大把商家工廠, 呢d事
情一早於97前已經發生, 亦無得返轉頭.....如果獨立而夾硬分開兩地, 除左經
濟, 基建等問題外, 民生本身亦會帶來無可解決的影響....也是不可能的事了...

無錯, 一定程度香港中國化左, 但同樣, 內地係好多消費, 管理, 制度亦
香港化左.....依家更多香港專業人士入內地工作, 亦會帶香港文化入去....

如果邊d人係接受唔到香港同內地融合, 只是不面對現實的表現....

3ASV196.KE7270
053h4 發表於 2007-3-27 23:24 | 顯示全部樓層