hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 麼地道總站滿到瀉?
開啟左側

[經歷分享/報告] 麼地道總站滿到瀉?

brianso198 發表於 2021-9-30 17:28 來自手機 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2021-9-30 16:45
110綁203C 係倒果為因,係因為兩條都擺咗麽地道所以後期先砌到師傅表要做曬兩邊
搬走咗是但一條份師傅表 ...

呢個真,但你綁得要執所正可能性太低
幾乎個個110字軌都要做203C咁濟
而家110減完班叫做少咗車入麼地
另外果句囉,兩條線倒埋七八班車你走去執,點解唔執81C走?
執一條81C幾乎等於執110同203C
KE7066 發表於 2021-9-30 17:30 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2021-9-30 17:28
呢個真,但你綁得要執所正可能性太低
幾乎個個110字軌都要做203C咁濟
而家110減完班叫做少咗車入麼地 ...

有啲線嘅師傅表成日都大改架啦 咩叫可能性太低
最麻煩只係 110 有分時段

而且你搞錯曬成個命題,個目標唔係 cut 到個站有幾少班車得幾少班車,minimize 個站車數肯定有助解決到問題但唔等於係最佳解,cut 到冇車開自然唔存在滿瀉(同 0 kmh 最安全同理)但同時其他站會產生同樣問題
HM3044 發表於 2021-9-30 17:34 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2021-9-30 17:30
...

咁不如110個循環點擺返去九龍站lol
返港島先兜尖沙咀XD
JH_LE4612 發表於 2021-9-30 17:35 來自手機 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2021-9-30 15:06
當年81C係早繁拆線再全日搬去麼地道,但就唔記得佢點解要搬。

冇點解嘅,帳面上叫做塞左三條線入一個 underuse嘅總站比審計處睇囉 (你睇佢連啲一班單向嘅 237A都踢埋入去就知咩事)。當然,斬走漆咸道南一段,以 81C密度淨係下繁都可以慳到兩三架車,又唔使同 87D爭客,當然搬站著數啲。
brianso198 發表於 2021-9-30 17:43 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2021-9-30 17:30
...

下下都執唔走203C呀嘛
係人都知110成日改師傅表

又果句,你諗110同203C點執,點解唔執81C?
203C一個鐘兩三班車,110一個鐘三四班車
81C就算少佢兩條倒埋,佢放最多車喎
110同203C總站倒埋放得幾多?

81C搬返去紅磡站根本合理,唔見得紅磡站好阻塞,要諗嘅係漆咸道南問題多過紅磡站囉。

屎水感受更加唔需要諗,如果方便屎水運作110係應該搬去尖沙咀東
但尖東唔見得好過麼地道

brianso198 發表於 2021-9-30 17:44 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2021-9-30 17:34
咁不如110個循環點擺返去九龍站lol
返港島先兜尖沙咀XD

叫佢跟260X行西九龍站好過入九龍站唔知為乜
九龍站邊有客?
brianso198 發表於 2021-9-30 17:47 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2021-9-30 17:22
總站設計問題上面講曬,呢樣九巴自己冇咩可以搞,所以睇班次

平日少少 observation:

110巴士公司係有時間表開車

如果遲到搞到遲開先無班次,但如果早到一樣要等夠鐘先開

KE7066 發表於 2021-9-30 17:48 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2021-9-30 17:43
下下都執唔走203C呀嘛
係人都知110成日改師傅表

執唔走定唔執走?成個師傅表問題只係錢作怪咁簡單,要執走牽涉加人加補水冇必要咁做自然唔肯執返
81C 過紅磡要加時加車一樣可以係唔肯,同埋解決問題唔一定係靠減盡車流,上面 edit 都講咗

KE7066 發表於 2021-9-30 17:49 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2021-9-30 17:47
110巴士公司係有時間表開車

如果遲到搞到遲開先無班次,但如果早到一樣要等夠鐘先開

我都知有編定,問題係連時間表都唔公開,其實有冇需要搞定點?
brianso198 發表於 2021-9-30 17:52 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2021-9-30 17:49
我都知有編定,問題係連時間表都唔公開,其實有冇需要搞定點?

所謂穩定班次囉
你問我,架車換完人好走喇
不過有啲時間太鬆動連前車都未走嘅(110真係有)
呢個所謂定點班次唔係無用咁解