hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 麼地道總站滿到瀉?
開啟左側

[經歷分享/報告] 麼地道總站滿到瀉?

brianso198 發表於 2021-9-30 17:55 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2021-9-30 17:48
執唔走定唔執走?成個師傅表問題只係錢作怪咁簡單,要執走牽涉加人加補水冇必要咁做自然唔肯執返
81C 過 ...

當然係錢嘅問題
但110個情況係打死唔執走203C
佢係要咁吹佢唔漲喎
當年110我都覺得定時點應該放廣東道271巴總個位,但無人control係一個大問題。

如果係我一定會揀81C走
好明顯當年搬過去,錢係其中一個重要考慮

但考慮成個總站,執81C甚至234X無咁大阻力咁解
你問我執條270A都無壞。
至於九龍市區堆車,9係格硬加落去就無辦法
12,203C根本唔係阻街啲friend

KE7066 發表於 2021-9-30 18:03 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2021-9-30 17:52
所謂穩定班次囉
你問我,架車換完人好走喇
不過有啲時間太鬆動連前車都未走嘅(110真係有)

定點班次/開齊頭 同班次穩定性有何關係?
定時點唔定係 5 嘅倍數嘅話,班次就唔穩定?
麽地道 Hold 唔 Hold 車呢個做法已經係另一個問題,最多咪只係塞住個上客位,同出口滿瀉冇乜關係
唔 Hold 車由得佢嘅話反而可能導致出口滿瀉,因為冇再執時間有機會撞埋一齊出
 樓主| ATSE40 發表於 2021-9-30 18:17 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2021-9-30 13:32
如果跟你個表睇,要抽走果兩條叫234X同81C

淨係睇一至五嘅話,逢係 05 - 14 分同 45 - 54 分都係比較少車開。對返 81C 同 234X 都分別有班次放落去嗰兩個時段度,以對出口嘅壓力計都同少咗一班車差唔多(81C 朝早已經有版友講咗就唔講了)
反而好似 280X 咁成個星期夾埋得七班車唔係痴住其他線開其他更加應該要執下佢
腦補當真,真要補腦
brianso198 發表於 2021-9-30 18:21 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2021-9-30 18:03
定點班次/開齊頭 同班次穩定性有何關係?
定時點唔定係 5 嘅倍數嘅話,班次就唔穩定?
麽地道 Hold 唔 Hol ...

佢聲稱渣喎
無人話個定時點一定要5嘅倍數外,但110實際行緊筲箕灣55-65分後到咪行到咁
根本你諗多咗

brianso198 發表於 2021-9-30 18:24 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2021-9-30 18:17
淨係睇一至五嘅話,逢係 05 - 14 分同 45 - 54 分都係比較少車開。對返 81C 同 234X 都分別有班次放落去嗰 ...

280X呢啲你執又唔係唔執又唔係啲尷尬朋友咁囉

執咗又唔代表會唔塞住,但唔執同時間太多車又死我返到去再睇真啲個時間表,因為我無乜留意280X果行
 樓主| ATSE40 發表於 2021-9-30 18:28 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2021-9-30 08:18
我覺得係出口問題。加多枝燈係麼地道巴士站出口前,欄一欄俾巴士夠位出已經好啲
...

但係就算將麼地道同總站嘅車支燈分拆,以而家繁忙時段排四五部車都可能要等多一轉燈先出到。

我想帶出嘅係大家成日講個總站設計唔好嘅時候,其實九巴都好似無解決過個問題
腦補當真,真要補腦
brianso198 發表於 2021-9-30 18:33 來自手機 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2021-9-30 18:28
但係就算將麼地道同總站嘅車支燈分拆,以而家繁忙時段排四五部車都可能要等多一轉燈先出到。

我想帶出嘅 ...

當年太少車咪亂咁塞啲車入去
到而家太多車啦,但又有啲好似唔合理但又真實存在問題發生緊

成個尖沙咀多咗270A,280X同110,12
後兩架以前有行但本身總站都唔係放尖沙咀
咁就多咗4條,其他我當你一換一,或者調總站
個總站天生設計不良咪出事囉

其實喺麼地加燈無乜用,應該考慮改建總站出入口
當年234X係漢口道搬過去,我反而唔明點解漢口道開返站唔搬返去
但234X尖東有客又真係難搬返去漢口道

KE7066 發表於 2021-9-30 18:47 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2021-9-30 18:21
佢聲稱渣喎
無人話個定時點一定要5嘅倍數外,但110實際行緊筲箕灣55-65分後到咪行到咁
根本你諗多咗

就我所知新巴麽地道大部分班次都係開齊頭
九巴太耐冇睇唔知有冇改到但係過往都係開齊頭,你上面成日講 110+203c 師傅表點改都係咁底下應該清楚過我好多

brianso198 發表於 2021-9-30 18:52 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2021-9-30 18:47
就我所知新巴麽地道大部分班次都係開齊頭
九巴太耐冇睇唔知有冇改到但係過往都係開齊頭,你上面成日講 11 ...

九巴得一班唔係開齊頭,新巴仲多過佢
但一班半班就唔理佢
KE7066 發表於 2021-9-30 19:25 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2021-9-30 18:52
九巴得一班唔係開齊頭,新巴仲多過佢
但一班半班就唔理佢

你自己都答咗我多數開齊頭,何來我一廂情願/佢聲稱

要調整其中一個方向可以諗就係搵 110 呢條無公開時間表嘅入手,反正生客本身冇得數時間熟客改咗都會知
雖然我個人傾向係公開埋麼地道時間表,但係麼地道適合去定點化嘅線唔係多