hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新城九巴龍運申請加價
開啟左側

新城九巴龍運申請加價

12Lane 發表於 2022-11-23 16:26 來自手機 | 顯示全部樓層

HV7967 發表於 2022-11-23 15:40
現實係得巴膠同區棍先care一個幾毫

一般乘客唔多睇價錢牌,彌敦道北行大把人比全費42 234x 30x等等坐幾個 ...

自由市場,價格同服務都係建基於比較同市民選擇,彌敦道搭多兩個站地鐵都收你六七蚊啦,咁搭234X又唔見得好唔合理。邊間公司都好,加價一定比人鬧架啦邊個會中意加價,最好免費搭車,開善堂就最好。
ccicoltd 發表於 2022-11-23 16:47 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2022-11-23 12:09
香港島的電費,交通都比九龍為平
以搭一程城巴10為例,10多年前仲係收$3.4
九巴2則收$4.3(2008年)- $4. ...

誰說港島電費比九龍平?
別以為港燈明年加幅較低就是「平」好嗎。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
tommy14D 發表於 2022-11-23 17:09 來自手機 | 顯示全部樓層
HV7967 發表於 2022-11-23 15:40
現實係得巴膠同區棍先care一個幾毫

一般乘客唔多睇價錢牌,彌敦道北行大把人比全費42 234x 30x等等坐幾個 ...

其實依家啲交通費冇乜人理,時間就是金錢,趕時間唔想等見到車咪照上, 就算加夠50%都冇乜人理,平過的士就得
tommy14D 發表於 2022-11-23 17:09 來自手機 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-11-23 16:26
自由市場,價格同服務都係建基於比較同市民選擇,彌敦道搭多兩個站地鐵都收你六七蚊啦,咁搭234X又唔見得 ...

香港人鬧完就冇咗件事
HE7921 發表於 2022-11-23 17:47 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-11-23 16:26
自由市場,價格同服務都係建基於比較同市民選擇,彌敦道搭多兩個站地鐵都收你六七蚊啦,咁搭234X又唔見得 ...

再係咁keep自由市場既做法,由尖沙咀搭巴士去旺角分分鐘要$15港幣,跟日本差不多
Ohm 發表於 2022-11-23 17:49 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2022-11-23 17:09
其實依家啲交通費冇乜人理,時間就是金錢,趕時間唔想等見到車咪照上, 就算加夠50%都冇乜人理,平過的士 ...

公共交通係全港市民嘅事,要考慮哂各個階層嘅需要同負擔能力,我發覺呢度好似經常以偏蓋全,只要見到有人貴車都照上,就等如個個人都唔介意價錢
好似91/91M來往科大咁,有學生會照上91,但又會有人要繼續等91M,唔通我坐緊91,喺科大南見到有唔少人上91,就可以下結論話無乘客會介意價錢咩?
而我自己嘅一般朋友(非巴迷)入面,有人會特登兜去港鐵特惠站,有人會特登等最平嘅巴士返屋企,只可以話呢個世界係咩人都有,唔係話見到一個畫面就等如所有人都係咁
另外,成日話港鐵學生半價拉走哂巴士客,如果交通費無乜人理,學生半價拉客呢個說法就唔會成立啦

12Lane 發表於 2022-11-23 17:59 來自手機 | 顯示全部樓層

HE7921 發表於 2022-11-23 17:47
再係咁keep自由市場既做法,由尖沙咀搭巴士去旺角分分鐘要$15港幣,跟日本差不多 ...

完全冇競爭就佢話幾錢就幾錢架啦,有競爭就睇有冇第三間營運商出黎競爭,提供更實惠價錢,紅van打風坐地起價完美反映呢種自由市場價值。
係咪理想同合符社會道德同公義,我就不置可否,但大財團就肯定唔係開善堂嘅,背後一樣有官方力量默許,佢要維穩,就係要寧願批佢加價都唔會比佢執笠,活生生嘅政治現實。唔好聽都要講句,無論電費定交通費,香港交通費比起各國大城市真係大把水位加價,有排大家受。
Ohm 發表於 2022-11-23 18:17 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-11-23 17:59
完全冇競爭就佢話幾錢就幾錢架啦,有競爭就睇有冇第三間營運商出黎競爭,提供更實惠價錢,紅van打風坐地起 ...

香港作為祖國嘅一部分,我認為交通費同其他大城市相比係偏貴,我覺得應該要同大灣區其他城市睇齊

tommy14D 發表於 2022-11-23 18:49 來自手機 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2022-11-23 17:49
公共交通係全港市民嘅事,要考慮哂各個階層嘅需要同負擔能力,我發覺呢度好似經常以偏蓋全,只要見到有人 ...

咁我本人亦係坐最平嘅車,不過事實係而家多數人都不理價錢牌, 搞到短途線就不停cut班,長途線又要做埋佢個份,但長途線又唔做返啲合理分段收費,要硬食
HG6729 發表於 2022-11-23 19:00 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-11-23 16:25
招標線咁平
其實反而窒礙咗條線嘅發展
因為投標嗰刻只係諗住贏條線返嚟

而家收平下次加價呢D線加得更西利
否則點維本