hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 數學題,101嘅101次係? (更新至Post 9)
開啟左側

[經歷分享/報告] 數學題,101嘅101次係? (更新至Post 9)

關閉 [複製鏈接]
GA6072 發表於 2023-4-13 19:53 來自手機 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2023-4-13 09:45
係唔只10分鐘咁少(以前),由浙江街遊樂場至平治街,起碼15-25分鐘,因為被落橋私家車嚴重阻塞
不過自從有 ...

東鐵過到海,紅隧D車少左一大截,早繁以前塞到愛民,而家龍尾連油站都唔到
FBI2 發表於 2023-4-13 20:10 | 顯示全部樓層
101有左東鐵過海後,雖然仲會頂閘,但非繁客量下跌情況都幾顯著.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
 樓主| AV296 發表於 2023-4-13 20:36 | 顯示全部樓層

Post 3
到咗大家最期待嘅客量喇! 101客量高大家都知,但實際嘅客量,大家可能會比較詫異:
Picture10.png Picture9.png

或者可以睇一睇圖表:
Picture8.png Picture10.png Picture7.png Picture9.png

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
tamabaron + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

樓主| AV296 發表於 2023-4-13 20:47 | 顯示全部樓層

Post 3 - 分析唔知點解一個post唔得,惟有分兩次
有啲板友睇完,咦繁忙時間連75%都無,非繁忙時間坐唔滿? 可能即刻諗住覆話101全線可以換ATSE,或者即刻cut 20分鐘一班。但得出咁嘅數據,我個人認為係有呢幾個原因:

1. 101繁忙時間成日拖卡,兩班車客量唔平均,前車頂閘留後,後車就未夠客。呢樣野,我會留低喺之後個section 穩定性嘅時候講。

2. 亦因為如此,我記錄得嘅車程,代表我上到車,代表客量未完全飽和。但即使非繁 (通常3點幾九龍方向)都成日爆滿,我上唔到車就自然無記錄到。所以真實客量,尤其繁時客量,大家可以預期係再高一截。

3. 101上下午客量亦唔同,不過我只係因為唔想太繁複,所以先簡化做2-3個類別。上下午客量究竟有幾大差別?

Picture1.png Picture2.png
撇除唔太準確嘅頭尾段,大家約略計到,通勤方向比起逆向高5-8成。呢個數字,比起一般路線嚟講唔算高 (正常路線應該係以倍數計),咁樣或者顯示101嘅逆向,其實都幾好客。即使如此,我將兩者混合,無疑會拖低平均客量。

4. 就算101 keep到唔拖卡,但有時前面有架111,就會搶唔少客。當然,有班客都堅持等101。呢個原因直頭係阿媽係女人,但好多人concern嘅係,呢個原因有幾大影響? 有幾多人有111唔搭搭101,或者拖卡會少咗幾多客? 我攞兩方向重疊路段分析:
Picture3.png Picture5.png
從以上嘅表睇到,如果前面有架101/111爭客,大概會掹走咗18-22個到,如果呢兩個問題有改善,101預計每班車可以多成20個人過海。但係好得意,有時前面111啱啱開走,但灣仔嗰一段每個站依然有10幾個人上車。究竟係點解,我諗大家睇完呢個post, 都心中有數。

5. 好多時“頂閘”未必真係去到最高載客量,尤其冬天凍,個個着羽絨,車到110個其實都頂閘,即係話好多時都未去到136-137個。我搭咁多次頂閘,應該得一次係真係車到full load (頭批55XX, 129人)
但有咁多因素(大部分仲要係會低估咗客量)之下,101平均80人過海,繁時90人,非繁70人,其實客量已經好標青,甚至好過118。

樓主| AV296 發表於 2023-4-13 21:00 | 顯示全部樓層
係唔只10分鐘咁少(以前),由浙江街遊樂場至平治街,起碼15-25分鐘,因為被落橋私家車嚴重阻塞
不過自從有 ...

咁我一定係時運高

你邊個站上, 15分鐘會去到金鐘? 繁忙時間屯馬就易上,但東鐵好似唔保證即班有得上。
同埋搭得101嘅,好多轉搭地鐵嘅話都要金鐘再轉一次,又係未必即班上到,可能純粹係返金鐘嘅會特別受惠
 樓主| AV296 發表於 2023-4-13 21:03 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2023-4-13 20:10
101有左東鐵過海後,雖然仲會頂閘,但非繁客量下跌情況都幾顯著.

頭幾個月一定係,嗰陣好驚101會好似104咁cut到20分鐘但11月開始又升返,有幾次3點幾紅隧等車去觀塘,係頂閘無得上,呢個Post 7會講

FBI2 發表於 2023-4-13 21:33 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2023-4-13 21:03
頭幾個月一定係,嗰陣好驚101會好似104咁cut到20分鐘但11月開始又升返,有幾次3點幾紅隧等車去觀塘,係頂 ...

而家101非繁仲KEEP到10-12分架,客量係跌左好多但都仲係收視唔錯.

反而111非繁已經減到15分

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
hihiman 發表於 2023-4-13 22:20 | 顯示全部樓層
做30 個A25, 好過做咁多客的101

jv2004 發表於 2023-4-14 00:35 | 顯示全部樓層
不過自從有 ...

以大約8:30嚟講, 東鐵未過海前條車龍會去到新柳街, 而家條龍都未必去到鶴園街.
而且東鐵過海之後, 因為無晒104 301車海, 已經唔駛再慢慢排隊入紅隧口巴士站.
整體係塞少咗5分鐘以上.

麥當奴道 - 南昌站  12A
tamabaron 發表於 2023-4-14 09:30 | 顯示全部樓層

jv2004 發表於 2023-4-14 00:35
以大約8:30嚟講, 東鐵未過海前條車龍會去到新柳街, 而家條龍都未必去到鶴園街.
而且東鐵過海之後, 因為無 ...

無左堆104 301 頂住係真差好多, 東鐵開後好多時8:30-8:45紅隧龍尾係鶴園街甚至過埋蕪湖街 (除非有意外), 連東九龍走廊都係到新柳街。101 等仲可以抽去第三線打尖。
雖然因為唔再對面海返工小左坐101, 但下繁紅隧口見到都係頂 (比東鐵未開小左10-15% 左右啦)。