hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴W3路線延續臨時服務安排
開啟左側

[服務調整] 九巴W3路線延續臨時服務安排

S3bl430 發表於 2023-8-2 01:01 | 顯示全部樓層

fatpear 發表於 2023-8-1 22:46
其實你不如睇清楚地圖先,
一. 只行海達至南昌一段深旺道(我理解你意思係指好似118咁喺深旺道左轉出興華 ...

首先,我修正我的用詞,我指的是海麗,海達一帶的填海區. 果度行去荔枝角站(原文打錯左做長沙灣站)都要約10分鐘
四小龍本身係比較近荔枝角站

其次,興華西街入青沙公路唔一定要入昂船洲,可以先入連翔道然後在東京街有一個U turn位可以轉入沙田方向的連翔道,繼而轉入通往青沙公路的支路
途中要經過一個燈口,但唔算費時
錯字連篇
fatpear 發表於 2023-8-2 10:23 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2023-8-2 01:01
首先,我修正我的用詞,我指的是海麗,海達一帶的填海區. 果度行去荔枝角站(原文打錯左做長沙灣站)都要約10分 ...

圍住海達轉一個圈落番連翔道東行係會比入昂船州上青沙快少少,
只係觀感唔好,好似喺原地兜好耐咁,
同埋就算係咁行都一定只比而家慢5分鐘咁少,深旺道d燈無一支係可以順住去,
唔肯定值唔值得為咗南昌/海達/海麗再兜多呢段最低消費慢多10分鐘嘅路,
要知道南昌去沙田都只係紅磡轉一次線半個鐘內嘅車程,
海達行過南昌站亦極方便只係過條行人天橋就直入V-Walk落到地底,
W3兜過去吸到幾多肯由鐵轉會到等呢條極疏車嘅線好成疑問
GM 發表於 2023-8-2 10:38 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2023-7-25 15:57
https://www.districtcouncils.gov.hk/ytm/doc/2020_2023/tc/dc_meetings_doc/24049/YTMDC_2023_31_TC.pdf
...

5成至7成載客率
對應一個鐘一班
真係九巴先做得出
常備TCU 出行唔洗怕
S3bl430 發表於 2023-8-2 10:43 | 顯示全部樓層

fatpear 發表於 2023-8-2 10:23
圍住海達轉一個圈落番連翔道東行係會比入昂船州上青沙快少少,
只係觀感唔好,好似喺原地兜好耐咁,
同埋 ...

但你亦都要知道, 如果海達尾站上青沙,海達到沙田也只是15分鐘的事
現在936碧海藍天南行也會有人上車,海盈也會有人下車.
按你的想法,海麗客/海盈客行過去南昌站一程過搭東涌線到中環更加方便,轉港島線也不費事
應該唔會有客搭巴士?
Even 914都有由港島搭車到海麗,點解要咁武斷經西九龍填海區得不嘗失?
從來不經/加經一個新區都係一場賭博,我只是提出一個可能性

現在W3富榮花園去沙田站比搭港鐵由奧運站到沙田要慢10分鐘左右,
就算加經填海區,個車程優勢會唔會完全消除?
我諗未必囉

另外.我以上的建議有一個前設,早上往西九龍站,傍晚至晚上往上水,不會繞經西九龍

錯字連篇
sq285 發表於 2023-8-2 10:59 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2023-8-2 10:43
從來不經/加經一個新區都係一場賭博,我只是提出一個可能性

反正都係搵客,不如兜埋入大圍站(新商場)、駿景園(巴士服務唔夠)、科學園(做埋272X嗰份)同埋大窩西(幫輕吓73B)嘛

W3兜大角咀都已經好極限,仲要去埋南昌同海達?咪玩啦,搵到嘅新客 cover 唔到趕走嘅長途客
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
GM 發表於 2023-8-2 11:01 | 顯示全部樓層
但你亦都要知道, 如果海達尾站上青沙,海達到沙田也只是15分鐘的事
現在936碧海藍天南行也會有人上車,海盈 ...

海達一帶的填海區
用36A 286C增加轉乘優惠好過拉W3入去啦
(e.g. 36A轉81、270B)
尤其#93客量統計有不少人由大角咀或之前搭去大埔 粉嶺
肯定趕客走

270B而家都做緊南行單向去填海區(碧海藍天)
食正北上客

拉條咁疏的線入去
只做沙田站咁狹窄的客源
不值得

常備TCU 出行唔洗怕
S3bl430 發表於 2023-8-2 11:15 | 顯示全部樓層

GM 發表於 2023-8-2 11:01
海達一帶的填海區
用36A 286C增加轉乘優惠好過拉W3入去啦
(e.g. 36A轉81、270B)

我只能說,依我平日晚上在青沙等轉車看到W3的情況,晚上8-10點W3客量通常都没有#93報告的那麼好
我見親都係10個左右啦
(W3晚上60分鐘一班,有邊個會等他呢)

早上見過W3 0815班次往上水班次到達奧運站客量也是10個左右(連241X都比它多客)

272X最近晚上客量已上升至接近坐滿窗口位水平, W3大量窗口位任坐有時會有幾個客在青沙轉W3

另外,
你們不建議W3兜路的理由"廢",你們所講的邏輯其實都適用於大角咀.
不過,事實就係有人在沙田站等W3回中匯街, 奧海城
錯字連篇
fatpear 發表於 2023-8-2 11:40 | 顯示全部樓層
現在936碧海藍天南行也會有人上車,海盈 ...

事實上南昌至海麗一段914客量係極低,
係有人會搭,我偶爾懶得行嘅時候都會由皇后街搭914坐到番尾站,
但會坐到深旺道3站落車嘅人數真係一隻手數得哂,
大大條鐵打到正嗰區巴士就注定難做,
就算W3車程比鐵快都好,咁嘅班次等得嚟大部份人都落咗地底

我其實唔完全反對W3再兜多段路,反正條線而家九龍段嘅客量都係唔合格,
但只係想講兜呢段路係唔止你當初講嘅5分鐘咁少,亦唔會做到四小龍嗰邊,
而且唔好對佢喺深旺道嗰頭做到嘅客量抱太大期望,
南昌/海達得701/702叫做有人肯等吓,其他巴士線全部都係執雞級數嘅客量

mrm23 發表於 2023-8-15 22:18 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2023-7-25 16:53
我諗已經唔係減唔減班的問題,而係272X仲有無存在價值

當我們認為74D 1小時1班服務好差的時候, 原來30分鐘 ...

272X 最終目標應該係富蝶插旗吧?
考慮埋本身富蝶有 plan 去油塘, 咁九西代表都幾明顯...
GM 發表於 2023-8-16 09:53 | 顯示全部樓層

星期六晚上非繁見W3企幾個到花都廣場
幾時先加班?
常備TCU 出行唔洗怕