hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴W3路線延續臨時服務安排
開啟左側

[服務調整] 九巴W3路線延續臨時服務安排

YY487 發表於 2023-6-29 20:29 來自手機 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2023-6-30 05:17 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-6-29 20:02
奇就奇在區域快線明明無咩市場

舊 261X, W9

區域特快係k2p/a73,唔係冇得做而係要谷客比西鐵,當年西鐵唔夠客
天空之神 發表於 2023-6-30 07:13 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2023-6-29 20:29
新市鎮唔應該同市區比較

市區青蛙跳可能死得更慘你睇吓小巴 65 點圍皮

即係叫架 219X 九龍灣停一下,紅磡停一下
又或者係初代 W2 選擇性停站既下場

再舉個例,89D 要落小瀝源兜個圈
呢度 90% 以上既人都支持拉直拆 89S /808

巴士已經夠疏仲要玩車駁車
W3 反正停開不如停埋大窩西同埋埔公上路😂
.
dubbies 發表於 2023-6-30 16:49 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-6-29 20:02
奇就奇在區域快線明明無咩市場

舊 261X, W9

用區域快線對抗亡命飛VAN 全部失敗
但係大埔唔近鐵地方多, 反正要一轉K車或者行10分去站
W3補到呢D位... 20-30分鐘一班OK啦

但市區鐵路站入到屋... 走青蛙跳又另一個故事喎

GZ4031 發表於 2023-7-1 01:47 | 顯示全部樓層
dubbies 發表於 2023-6-30 16:49
用區域快線對抗亡命飛VAN 全部失敗
但係大埔唔近鐵地方多, 反正要一轉K車或者行10分去站
W3補到呢D位...  ...

睇到用700 同W3 就討論都笑死W3 咁既里數又係十三蚊多d
700 咁既里數又係十三蚊多d

仲要講緊W3 其實打緊盲點
700 係對正地鐵站打咁濟, 就算唔係都係平行港島線
W3 雖然食唔正九龍旺區, 但沙田大埔都算到市中心, 不過由於知名度唔算高, 開緊30-60 係差唔多架喇
如果W3 咁獨市都做唔起
同樣係青蛙跳既700 仲要食哂平行地鐵線既站位, 仲要propose 成15分鐘一班車
咁點解要等你先...

新界都話本身車疏選擇少, 你開疏我咪ETA你, 岩就食唔岩就bye bye
同埋唔少地方轉完車係有機會慢過W3, 例如埔中去粉嶺上水呢一類型, 或者埔中/沙田去大角咀奧運

港島本身個玩法唔係咁, 長到好似堅城落小西灣, 你疏少少我就地底轉小巴/788, or 5X 18 果類野轉788都已經係好比面, 講緊係要5-10分鐘內見到有5X/18 果類野先會考慮
各種方法都輕而易舉地快過$13.5 既700, 因為700 要不斷上落橋食燈
短如炮北去太古呀果d, 有車海82 102 106 等等既車, 車程愈短就更突顯唔到所謂既「特快」, 因為等車都輸番哂
中距離既好似上環北角特快就有一早有18X 渣手

anyway 講番W3, 起碼W3 既定位係, 長距離既佢唔慢, 快得過270B (除非轉得到30分鐘一班既272X啦), 埔中上車應該可以同272X 追平 (一樣疏)
短少少距離既沙田去埔中, 埔中去上水呢D 對手相對唔強, 最勁既火車偏偏衰轉K車甚至要行10分鐘以上

PS: 好想知700開唔開得成
魔雪巴士頻道 發表於 2023-7-4 04:58 | 顯示全部樓層
louis19910701 發表於 2023-6-27 15:46
如果拆線,最終只會兩條線都摺晒。相反而家一條線做晒W3服務範圍更慳資源。
W3之所以有客會等,係因為車 ...

反而希望可以開返足疫情前嘅服務時段, 60分一班都好過冇...
http://www.youtube.com/@FrozenBusChannel
天空之神 發表於 2023-7-4 07:02 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2023-7-1 01:47
睇到用700 同W3 就討論都笑死W3 咁既里數又係十三蚊多d
700 咁既里數又係十三蚊多d

700 就一定強推架啦

不過W3 已經做到屎咁樣,對面海仲要倒 14 架車落海先係奇聞

所謂做死位咪就係一個鐘一班都唔滿果隻

一係就做返 70 果種貴價流水,但W3 都太多雙向分段都貴唔起

一係就早早安心上路加返 270A 271 ,但係安心上路易,還車幾乎無可能
.
Ricky403 發表於 2023-7-4 11:21 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-7-4 07:02
700 就一定強推架啦

不過W3 已經做到屎咁樣,對面海仲要倒 14 架車落海先係奇聞

W3繁時假日大埔沙田都大上大落,上座率唔高但講到客量真係未必
假如九巴無心做都唔會拉佢入海庭奧運,再改埋大埔深入市中心,班次疏只係唔擺車落去姐
仲要W3係高鐵未恢復都率先開番繁時一兩班
CRH5 發表於 2023-7-9 16:35 | 顯示全部樓層
tonyng 發表於 2023-6-26 16:10
當然係有補貼尖東站,尖東站個價錢牌係用紅磡價錢牌加一個constant。
會展站就梗係冇,因為兩鐵已經合併 ...

會展站都係參考返灣仔站收費
好似當年開柯士甸,參考九龍站咁
hadboy5 發表於 2023-7-9 16:39 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2023-6-24 14:50
縱觀樓上提到新東段咁好客,又再次引證九記搞完個垃圾北區重組。
最後開番直車先係王道。
...

部份乘客話,要轉車點解唔轉火車