hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 B8 再加強服務
開啟左側

[路線消息] 城巴 B8 再加強服務

horivhyc 發表於 2023-8-7 18:32 來自手機 | 顯示全部樓層

照我琴晚係現場睇
係連B9開30分鐘一班都有十個左右留後既情況下,B8再唔開(臨時)每日真係隨時死得人多,哪怕全日30分鐘一班剩用5個車長都好
雖然又會有人話平日同假日係兩回事

而家香園圍假日單向客流量已經超出預設既三萬上限真係好難想像將來香園圍會搞成點
更何況係雙向…

(1908 updated)
而家B7仲要開緊正班同短特各16分鐘一班,姐係8分鐘一班
到底B8值唔值得現時當務之急即時現身,已經有答案
brianso198 發表於 2023-8-7 18:38 來自手機 | 顯示全部樓層
horivhyc 發表於 2023-8-7 18:32
照我琴晚係現場睇左三個幾鐘
係連B9開30分鐘一班都有十個左右留後既情況下,B8再唔開(臨時)每日真係隨時死 ...

個人支持B8開平日
但平日邊到搵人做就另一個問題
加79K服務,城巴會又唔高興,唔通收返佢條線咩,又唔係差到中巴咁

除非呢間嘢突然間醒覺20A係原罪
brianso198 發表於 2023-8-7 18:40 來自手機 | 顯示全部樓層
08x200-201 發表於 2023-8-7 18:31
收車系一回事,但是夠唔夠司機做就另外一回事
即使夠司機去做,路線訓練什麼也系需要時間的,有幾多揸開 ...

佢自己好搞唔搞,搞埋啲乜嘢20A,A23,A25出嚟綁死哂啲資源係佢問題

今年仲要交個瘋狂加車方案,全部排住隊找數,買定花生把啦

評分

參與人數 1HugeC +3 收起 理由
horivhyc + 3 笑死

查看全部評分

horivhyc 發表於 2023-8-7 18:42 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2023-8-7 18:38
個人支持B8開平日
呢點正確
因為既然可以嘔到B8既5個人(如果)
A線範圍區佬就又會有人詐型話點解唔揾人做A線先
成個惡性循環出左黎,又會沒完沒了

雖然而家做20A的確係原罪,但將來跑道區入哂伙,結果係點冇人知
Time to say goodbye.
brianso198 發表於 2023-8-7 18:45 | 顯示全部樓層
horivhyc 發表於 2023-8-7 18:42
呢點正確
因為既然可以嘔到B8既5個人(如果)
A線範圍區佬就又會有人詐型話點解唔揾人做A線先

其他帖講過
只係B5,B7,B8,A12,A21呢幾條已經夠佢頭痕

A12玩到識坐滿所有座位都係搵唔到人加班,只係因為唔夠多人鬧先暫時無事發生

跑道區入伙到時先講,而家資源咁緊張嘅情況下實在無理由做20A
dennis28a 發表於 2023-8-7 18:48 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-8-7 18:40
佢自己好搞唔搞,搞埋啲乜嘢20A,A23,A25出嚟綁死哂啲資源係佢問題

今年仲要交個瘋狂加車方案,全部排 ...

其他重組可以無限期 On Hold,但 B8 情況同當年 B2 B6 好相似。

而家黃巴睇緊 B9 平日條數再睇下一步,
B9 平日雖然燒錢,但做樣都要做。

至於之前大大聲話 B9 周未蝕到喊既人去晒邊?
上星期六日 B9 直頭有賺。
惡意回復是不道德的行為。
brianso198 發表於 2023-8-7 19:14 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2023-8-7 18:48
其他重組可以無限期 On Hold,但 B8 情況同當年 B2 B6 好相似。

而家黃巴睇緊 B9 平日條數再睇下一步,

而家新區人口仲升既情況下, 睇怕唔hold得幾耐
新區已經有人問緊點解仲係得幾班車
brianso198 發表於 2023-8-7 19:17 | 顯示全部樓層
hihiman 發表於 2023-8-7 18:10
仲有紅隧線可以cut 車
紅隧果邊都cut 到10-15 部車俾B7, B8

當年香園圍甚至港珠澳爆煲果陣成班人就講減港島線講到港島是原罪

轉個頭發現減既空間唔大掉轉頭話減紅隧線可以減到15部車?

明明啟德有條叫20A既物體同將軍澳都係蝕錢戰場, 成班人當咩事都無發生, 港島蝕錢就不斷無限放大

雙重標準到一個點
Jamesho81 發表於 2023-8-7 19:49 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-8-7 18:38
個人支持B8開平日
加79K服務,城巴會又唔高興,唔通收返佢條線咩,又唔係差 ...

個人掉返轉唔支持B8開平日,盞同B9一樣係燒錢,唔會套高估佢平日會冇好多客。B8/B9依啲專心做好假日服務好過,起碼假期真係有需求先
08x200-201 發表於 2023-8-7 19:55 | 顯示全部樓層

Jamesho81 發表於 2023-8-7 19:49
個人掉返轉唔支持B8開平日,盞同B9一樣係燒錢,唔會套高估佢平日會冇好多客。B8/B9依啲專心做好假日服務 ...

B8上學日的確有需求,尤其住深圳系大埔沙田翻學的學生,能一程過都唔想B7轉火車
況且沒計2蚊客