hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴加強皇后山巴士服務
開啟左側

[路線消息] 城巴加強皇后山巴士服務

asv98.kw131 發表於 2023-8-15 22:56 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2023-8-15 22:54
979港島方向轉967/969往新界冇BBI

BBI 呢啲嘢,加就得
如果城巴有心反 276 入皇后山,要佢喺收費系統 set 嘢有乜所謂吖

講真,城巴反對 E43 唔通真係覺得開皇后山至機場但係唔入得聯和墟粉嶺上水嘅路線有錢賺?好明顯係 E43 兼具去屯門嘅功能,所以先求其搵個方法阻止 E43 咋嘛,如果唔係 56A 到 2047 都唔會入到屯門市中心地帶或者邊緣。而反對 E43 最有效嘅方法就係講招標線 79X 可以轉 E21,而唔係講自己爆嘅 56A 都入到屯門。

忍一時之氣 滅自己威風
S3bl430 發表於 2023-8-15 23:01 | 顯示全部樓層
與其不斷Ban九巴,不如城巴諗下d開條油水線,例如開皇后山直達蓮塘口岸的路線,
分分鐘比改79X搶得更多78A/79K乘客

總好過依家為一堆無前途的路線不停地嘈
錯字連篇
m_rd08 發表於 2023-8-15 23:04 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2023-8-15 22:56
BBI 呢啲嘢,加就得
如果城巴有心反 276 入皇后山,要佢喺收費系統 set 嘢有乜所謂吖

聽講BAN A43P上山都係用呢招
brianso198 發表於 2023-8-15 23:05 | 顯示全部樓層

asv98.kw131 發表於 2023-8-15 22:56
BBI 呢啲嘢,加就得

79X轉E21呢D拎黎笑下就好

不過運輸署當係理由就無話好說
HR1377 發表於 2023-8-15 23:06 | 顯示全部樓層
BBI 呢啲嘢,加就得

咁咪學前面講開一條276分支只做皇后山聯和墟粉火,然後去元朗市洪水橋,咁黃巴到時咪冇得用BBI反對
asv98.kw131 發表於 2023-8-15 23:07 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2023-8-15 23:01
與其不斷Ban九巴,不如城巴諗下d開條油水線,例如開皇后山直達蓮塘口岸的路線,
分分鐘比改79X搶得更多78A/79K ...

其實有冇發現皇后山居民 Group 嗰啲話要開蓮塘線嘅人都係巴士頭像嘅呢?如果水貨客入埋皇后山嗰個細商場仲要炒貴啲嘢真係要搵巴膠報仇。
真正居民講緊需要屯門同大埔嘅路線,56A 係城巴第一步,之後應該會諗住改埋入市中心 / 中心地帶,然後應該會諗辦法爆大埔線。

呢度睇落九巴同城巴似乎都有興趣做大埔線

評分

參與人數 1HugeC +3 收起 理由
horivhyc + 3 不能認同更多

查看全部評分

忍一時之氣 滅自己威風
asv98.kw131 發表於 2023-8-15 23:12 | 顯示全部樓層

m_rd08 發表於 2023-8-15 23:04
聽講BAN A43P上山都係用呢招

呢個就真係唔知喎,但係城巴真係覺得皇后山去機場嘅邨巴有肉食?定係因為 56A 係巴士總站冇位 / 龍馬路流量唔俾全日,所以唔俾 A43P 入嚟費事令自己日後冇得全日 56A?再定係純粹為咗想提高自己個市佔率(即係要面)呢?

算啦,真係城巴自己先知。

忍一時之氣 滅自己威風
HR1377 發表於 2023-8-15 23:12 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2023-8-15 23:07
其實有冇發現皇后山居民 Group 嗰啲話要開蓮塘線嘅人都係巴士頭像嘅呢?如果水貨客入埋皇后山嗰個細商場仲 ...

唯一中標公司好耐之前同綠小傾掂數,似乎將大埔線俾小巴做

現在不知道情況有有出現變化
m_rd08 發表於 2023-8-15 23:15 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2023-8-15 23:12
呢個就真係唔知喎,但係城巴真係覺得皇后山去機場嘅邨巴有肉食?定係因為 56A 係巴士總站冇位 / 龍馬路流 ...

某程度上冇位既原因咪又係規劃問題
不過咁,依家間間巴士公司都冇人手,都係算吧啦
asv98.kw131 發表於 2023-8-15 23:15 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2023-8-15 23:12
唯一中標公司好耐之前同綠小傾掂數,似乎將大埔線俾小巴做

現在不知道情況有有出現變化

唔知了,不過如果真係做,我寧願小巴做屯門線,巴士做大埔線更加好。
個人其實覺得城巴不停強調「唯一中標者」某程度係要造勢,要運輸署將大埔條線俾城巴做。

忍一時之氣 滅自己威風