hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 路線 B8 21/8 平日尾車旺場
開啟左側

路線 B8 21/8 平日尾車旺場

S3bl430 發表於 2023-8-22 01:26 | 顯示全部樓層

Jamesho81 發表於 2023-8-22 00:50
想每日服務,至少改下線行吓超級城,新城市依啲核心地區,再講相中都幾多窿位應該唔會好好賺。B8沿線住宅區 ...

超級城和新城市都係target內地人(*當然,停超級城都做到大埔客,而新城市本身都有居民客的),
但現在似乎是香港人坐B8為主,
至少唔多覺假日尾車往香園圍坐滿架B7/B8,反而假日香園圍開出尾車坐滿B7/B8

我在假日晚上見過幾次B8香園圍開出班次,差唔多到大圍都仍然坐滿窗口位, 好明顯係大圍街坊客

錯字連篇
 樓主| tonio 發表於 2023-8-22 01:45 來自手機 | 顯示全部樓層
Jamesho81 發表於 2023-8-22 01:22
其實最完美係大埔同沙田各自一線,係因為避免鐵路競爭力減低先搞到沙田同大埔走埋同一架車,仲要人口最密 ...

但隨住越來越多人穿梭中港兩地,香圍圍口岸又開始多人用,唔似係「知難而退」格局,反而係巴士同鐵路都旺,做到「分工」,亦方便不同住喺不同小區既居民北上。雖然 B8 走線唔係停正區內最大商場,但沿線都經過好多屋村屋苑,覆蓋好多人口,大埔墟亦有商業活動。

Jamesho81 發表於 2023-8-22 01:57 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2023-8-22 01:26
超級城和新城市都係target內地人(*當然,停超級城都做到大埔客,而新城市本身都有居民客的),
但現在似乎是香 ...

問題就係,單靠local夠唔名support佢每日服務,簡單來講係冇誘因去做依樣嘢。平日絕大部份人都返工返學,靠住宅區會唔會夠客,可能會有客亦都可能方便到某啲人,但凡事要睇整體。
Jamesho81 發表於 2023-8-22 02:03 來自手機 | 顯示全部樓層

tonio 發表於 2023-8-22 01:45
但隨住越來越多人穿梭中港兩地,香圍圍口岸又開始多人用,唔似係「知難而退」格局,反而係巴士同鐵路都旺 ...

小區生意永遠最難做,商業活動你都要睇強定弱,方便住宅區居民同時都要平商業利益,開條線開車出嚟全部都係燈油火蠟。再講東鐵係消化唔到咁多客,唔代表佢會俾你分佢啲客,想突破佢就要搵充分條件,你覺得住宅區北上需求會構成一個bargaining power,恐怕今時今日都好難
 樓主| tonio 發表於 2023-8-22 02:19 來自手機 | 顯示全部樓層
Jamesho81 發表於 2023-8-22 02:03
小區生意永遠最難做,商業活動你都要睇強定弱,方便住宅區居民同時都要平商業利益,開條線開車出嚟全部都 ...

B8 同鐵路去緊唔同既口岸,而 B8 就算開埋平日,都可能只係 30-60 分鐘一班,同鐵路客量比真係蚊比同牛比。商業活動方面,近期似乎係北上多過南下,所以重點唔係香港經既地方有幾旺,而係只要覆蓋人口夠多,國內蓮塘一帶發展蓬勃,睇唔到政府會唔批 B8 增平日服務。唔計暑期加開平日既 B9, 香園圍口岸平日得 59S 小巴及 B7 巴士去北區,選擇似乎少左 d 。
Jamesho81 發表於 2023-8-22 02:47 來自手機 | 顯示全部樓層
tonio 發表於 2023-8-22 02:19
B8 同鐵路去緊唔同既口岸,而 B8 就算開埋平日,都可能只係 30-60 分鐘一班,同鐵路客量比真係蚊比同牛 ...

首先商業活動南下唔係少,係活動模式改變夜晚冇人啫。再講30-60分鐘一班啲人9成都揀搭返東鐵,真係開嚟都晒氣。北上消費都係假日先多,平日大部分人都返工,除非返大陸傾生意,但依加可以Zoom自己諗吓有幾多
eric278 發表於 2023-8-22 08:25 來自手機 | 顯示全部樓層

根本是整體北上需求上升,無論邊個口岸都是。只要B7客量達到飽和情況,B8就有必要全面提升至每天全日服務。早前因為要經常到粉嶺母親家(星期一至五),所以其間經常在粉嶺站視察,發現晚上7點多的B7巴士(12.8米)已經可以頂閘離開粉嶺站。
JH_LE4612 發表於 2023-8-22 08:26 來自手機 | 顯示全部樓層
Jamesho81 發表於 2023-8-22 01:57
問題就係,單靠local夠唔名support佢每日服務,簡單來講係冇誘因去做依樣嘢。平日絕大部份人都返工返學, ...

咁調翻轉頭講,將條B8踢去城河西,又何嘗唔係間接搶緊B7客呢?行得羅落嘅,點都唔會因為香園圍有B8入沙市而走去香園圍而唔搭鐵,而行得香園圍落去沙市嘅,依家都已經搭緊B7轉鐵/對面行過去 (後者應該係極少數),開沙市直車睇落好似可以分到鐵一杯羮,但其實都意味住B7會少咁啲客。城仔依家嘅情況,有車都優先谷B7,唔係都唔會有呢個po。

做市區/城河西香園圍客,有限資源下粉火密密轉似乎好過特登開條線跑吐露港?除非夠快(即係閣下嘅沙埔全面分家)就話有效率姐。但如果有得條咁嘅線,意味大部份市區客都會轉左去沙市轉車,資源一定多過力谷B7之餘,沙市食唔食得落都成問題。

可能閣下會話,做大B8唔代表B7一定減資源,不過同普通行街線唔同,口岸直達線嘅induced demand又係咪真係咁大呢 (有幾多沙市人本身唔會北上,會因為多左條直車就想過關北上呢)。

如果去到有無限資源啦,都未見得太公會開恩,起碼平日非繁逆向條鐵點都唔會爆啦,咁點解要開條長途專利跑狗?重點我冧係,撇除咩政府要保鐵嘅 argument,有冇必要特登開條線嚟 "分流" 條鐵,繁時反而都仲勉強講得通 (不過太公都係覺得吐公爆,無計)。
AVW28 發表於 2023-8-22 09:57 | 顯示全部樓層
睇返d帖文,見到都有個別版友執着於B8有否經過大型商場,但似乎忘記左:

1. 新城市一帶係分別有永東和環島直巴往返香園圍(OT往返深圳灣都有),雖然收車時間早同埋價錢同搭火車去羅湖/落馬洲差唔多,但B8是否又值得入去(如果城巴肯做下小小宣傳教人點行,都吸引到d搭平車既乘客)。

2. 搭B8往來超級城,沙田方向舊墟公園站行過去尚算可以接受,屬合理步程,係口岸方向唔就腳要行去林村河畔先搭到(其實同乙明邨落車行隧道和瀝源橋過新城市既時間唔係爭好遠)。住大埔或係大埔做野既都知,大埔墟和超級城一田係魚與熊掌的問題,想兩者兼得既,可以睇下E41、W3、73等線的走線係點;如果想做哂兩邊,簡單極都要64K或72走線咁大埔中心掂邊,但咁行車程一定比現時多近5分鐘,因為要停站加食燈兼有機會比車阻。
LL3850
巴士的膠 發表於 2023-8-22 11:55 來自手機 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2023-8-22 09:57
睇返d帖文,見到都有個別版友執着於B8有否經過大型商場,但似乎忘記左:

1. 新城市一帶係分別有永東和環島 ...

應該話B2P、B3A同B1天水圍都係做緊住宅區生意,連79K沙公都儲到班北上買餸客,B8唔會話無得做。

至於分支,顯田、六美、河西/馬鞍山、白石角都未有,都可以先試吓假日直達。