hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 路線 B8 21/8 平日尾車旺場
開啟左側

路線 B8 21/8 平日尾車旺場

leefung 發表於 2023-8-23 09:25 | 顯示全部樓層

tonio 發表於 2023-8-21 23:11
見 B8 搭客都係成年人多,亦不乏長者,暑假因素唔知係咪咁大。

B系旺場因為長者只係2蚊....東鐵坐羅湖/福田係只有半價...唔會有2蚊..
如果取消B系2蚊坐車...客量應該會跌唔少....
kwn1029 發表於 2023-8-23 09:40 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2023-8-23 08:56
何止關口線,連關口接駁線都係好多人排隊
以75X為例 今日上午8時40分已經好多人排隊
ETA預計到達時間為7分 ...

但好難 prove 到相中呢班客都係 B8 駁腳客
不過都估唔到鳳德呢個鐘數咁多人排 75X 入大埔
請時刻保持感恩及包容的心
GM 發表於 2023-8-23 09:43 | 顯示全部樓層
kwn1029 發表於 2023-8-23 09:40
不過都估唔到鳳德呢個鐘數咁多人排 75X 入大埔 ...

B8唔係得由香園圍口岸單向開往大圍站!?
而且朝早無車

水份爆滿
常備TCU 出行唔洗怕
08x200-201 發表於 2023-8-23 10:08 | 顯示全部樓層

GM 發表於 2023-8-23 09:43
B8唔係得由香園圍口岸單向開往大圍站!?
而且朝早無車

估計應該是做完翻廠?畢竟私車成本高,夾做B8翻大圍之後私翻西九廠/大埔成本會低一點
kwn1029 發表於 2023-8-23 10:24 | 顯示全部樓層
08x200-201 發表於 2023-8-23 10:08
估計應該是做完翻廠?畢竟私車成本高,夾做B8翻大圍之後私翻西九廠/大埔成本會低一點 ...

根據 ACROSS 巴士行蹤記錄,樓主相中既 6498 同 6476 係 21/8 晚行走 B8 之前,分別做緊 78X 同 79X,
個人推斷好大機會係由皇后山直接私去香園圍做 B8,至於 B8 做完,我估都係私去西九廠多。
08x200-201 發表於 2023-8-23 10:51 | 顯示全部樓層
kwn1029 發表於 2023-8-23 10:24
根據 ACROSS 巴士行蹤記錄,樓主相中既 6498 同 6476 係 21/8 晚行走 B8 之前,分別做緊 78X 同 79X,
個 ...

其實B8私車的來源,除了皇后山打仗車之外,還有無其他來源?307/678/907/56A做完私去香園圍?
s20131417 發表於 2023-8-23 13:17 來自手機 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2023-8-22 11:55
應該話B2P、B3A同B1天水圍都係做緊住宅區生意,連79K沙公都儲到班北上買餸客,B8唔會話無得做。

至於分 ...

不反對B8開分支
不過可建議先開周末試水溫
之後視乎客量開埋平日
s20131417 發表於 2023-8-23 13:19 來自手機 | 顯示全部樓層
leefung 發表於 2023-8-23 09:25
B系旺場因為長者只係2蚊....東鐵坐羅湖/福田係只有半價...唔會有2蚊..
如果取消B系2蚊坐車...客量應該會 ...

如果長者搭B系車要好似鐵咁收半價
都唔知班客會唔會倒灌返落鐵⋯
KG1428 發表於 2023-8-23 13:22 來自手機 | 顯示全部樓層
kwn1029 發表於 2023-8-23 09:40
不過都估唔到鳳德呢個鐘數咁多人排 75X 入大埔 ...

大埔廣福道可以行去大埔墟站
不想行咪可以原站等B8

MTR 一程車去羅湖/落馬洲 是 沒有2元優惠
寧願搭去大埔車/北區車 轉MTR啦
kwn1029 發表於 2023-8-23 14:00 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2023-8-23 13:22
大埔廣福道可以行去大埔墟站
不想行咪可以原站等B8

B8 平日都去程往香園圍口岸… 而家平日係做下午回程咋喎
似係搭去大埔既客咋嘛?

如果真係鳳德商場去口岸,分分鐘搭東鐵線去羅湖/落馬洲仲直接D…

KG1428 發表於 2023-8-23 13:22
MTR 一程車去羅湖/落馬洲 是 沒有2元優惠
寧願搭去大埔車/北區車 轉MTR啦

我記得如果去到上水出閘,再由上水搭去羅湖係會平幾蚊,但唔知而家仲有冇得出一出閘再入返閘咁做