hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴98E加班
開啟左側

[服務調整] 九巴98E加班

kc_loo 發表於 2023-11-16 22:11 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2023-11-16 22:01
咁其實 98C 都係耐在坑口自轉
如果你去厚德邨先上車都會慳返 10 分鐘車程
都係 20 分鐘內上到 highway

20 分鐘先出到隧道口...
我未到20分鐘已經到kitec 啦...快?

kc_loo 發表於 2023-11-16 22:16 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2023-11-16 21:57
其實唔好話大西北
如果我去火炭 大學 羅湖呢啲東鐵獨市位
我都會係 98C 出旺角東先轉鐵去九龍塘,我都係 2 ...

98C 出旺角東去九龍塘...
太平道落口落車上番上天橋再落番旺角東轉車..
唔止有錢, 對巴士仲好有愛....

你去九龍塘都唔咁唔想...如果係真, 咁轉折都唔成程MTR..
仲叫人去到MK...

Togepi 發表於 2023-11-16 22:16 來自手機 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2023-11-16 20:33
你又真係叻, 大西北你又識
你又講左去邊?
我而家用緊大西北同TKO 比?

我咪講緊大西北囉

你唔係用緊大西北同TKO比, 但我係囉, 有問題?

酸嘅問題, 係my wrong, 過份解讀咗,

講下大西北(我好鍾意飛嚟飛去咁吹水!), 佢哋係貴, 但事實係佢哋會去坐巴士囉, 你睇將軍澳, 有鐵嘅好多都保鐵, 只做一區有鐵區直出嘅巴士嘅客量好麻麻, 事實就係咁
講完

跟住講下TKO去大西北啦, 其實我覺得冇人講過咩黃大仙又落鐵(嗰個係返TKO先適用),  你搭鐵再喺觀塘-黃大仙any stop轉大西北路線幾好呀~(佢哋應該係咁嘅意思)

評分

參與人數 1aPower +4 HugeC +10 收起 理由
kc_loo + 4 + 10 唔明你講咩, 無意見

查看全部評分

中四嘅小刺蛋 ;p
castanopsis 發表於 2023-11-16 22:19 | 顯示全部樓層

kc_loo 發表於 2023-11-16 22:16

佢講緊山上去東鐵沿線
98C太平道轉東鐵,係好傳統既搭車方法
今時今日巴士網絡好咗好多,已經好少人咁玩
但唔排除有啲巴士唔到既位仍然要靠 98C<>火車
3ASV174 發表於 2023-11-16 22:26 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2023-11-16 22:16

真係夏蟲不可語冰……

你樓下就係地鐵站,唔係人人交通都咁方便 ok?
我幾時搭鐵都係要轉車,唔係因為對巴士有愛

如果我住坑口站旁邊,我唔會咁無恥同人搶巴士搭
如要討論,請先自貼差餉單一次
kc_loo 發表於 2023-11-16 22:29 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-11-16 22:19
佢講緊山上去東鐵沿線
98C太平道轉東鐵,係好傳統既搭車方法
今時今日巴士網絡好咗好多,已經好少人咁玩

你講山上, 咁無其他選擇之下, 無意見

kc_loo 發表於 2023-11-16 22:32 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2023-11-16 22:26
真係夏蟲不可語冰……

你樓下就係地鐵站,唔係人人交通都咁方便 ok?

無選擇, 無意見,
但唔好講到山快過隧道

你又犯左呢度好多人犯既錯
一開始預設人地害你
爭資源?  唔好講到你俾人河減班係人地客你
巴士公司利益ma, 你真係有客, 巴士公司又搵到$, 邊個會減你....
耐何.....

3ASV174 發表於 2023-11-16 22:35 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2023-11-16 22:32
無選擇, 無意見,
但唔好講到山快過隧道

咁既然你都覺得巴士公司係睇錢份上

如果你坑口直出係好多客好好賺
98B 298C 老早全日咗啦,何以我地耳根長年不清靜
如要討論,請先自貼差餉單一次
GW5878 發表於 2023-11-16 22:53 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-11-16 21:54
969 967尾站天水圍,你唔好話98C尾站係將軍澳?

969 967 尾站真係仲係天水圍
但 98C 尾站一帶係寶達邨,唔係寶林邨
而寶達邨屬於將軍澳咩?簡直癲覆我對香港地理既認知喎

98C 呢類走線換係大西北既線
就好似 264M 咁樣兜完天水圍仲要兜元朗凹頭先上 Highway,結果咪比人話兜路仲要摺埋囉

castanopsis 發表於 2023-11-16 23:01 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2023-11-16 21:38
比咗乜?你唔用盆水照下先?咪就係比咗九成人500米內有個地鐵站,大西北有冇?你唔睇下有咩比大西北?
就 ...

近地鐵站係事實
但你話將隧塞車行山仲快,宜家真係唔應該再攞出來
就算最塞車既年代,呢個理論都只適用於寶林(98C vs 98S)
今時今日將隧塞車,輕微咗好多,未來憧憬六幹開通,呢個講法明顯過時