hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴98E加班
開啟左側

[服務調整] 九巴98E加班

GW5878 發表於 2023-11-17 13:09 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2023-11-17 12:57
297 整體客量跌左十幾%

不過唔信既話你可以出返個email 問下運吉 呢d資類係合法拎得到手的

404 not found
1181174166 發表於 2023-11-17 13:13 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2023-11-17 09:29
其實你個龍門點搬都唔會搬到「寶達邨屬於係將軍澳」,唔需要講咁多廢話話咩分咩大細區唔同
...

真係要我搬?
馬游塘之前嘅站叫尾站
li1872903 發表於 2023-11-17 13:56 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2023-11-17 12:57
297 整體客量跌左十幾%

不過唔信既話你可以出返個email 問下運吉 呢d資類係合法拎得到手的

減咗咁多次班客量唔跌就奇啦,唔係將轉供獻咗10%客量仲有得再減班,唔係將轉多咗793揀,297客量應該冇跌得咁勁,朝早將轉297條龍冇短過,但就多咗人上793,好明顯有班新客2部都啱,邊架黎上邊架
castanopsis 發表於 2023-11-17 14:52 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2023-11-17 08:49
唔駛想像 你落街企係唐明街望幾個鐘啦
你就唔會再打296m主意
而家296m班客係特登睇住ETA去等車  點解要ho ...

比起98A/C做緊既醫院客數量
296M功能同重要性都係偏低
除咗返放學,講來講去都係一架小巴裝得落既嘢

本身又有792M低地台,搬輪椅客出來其實都唔係好講得通

另外呢 尚德去醫院咁近 真係冇人會介意佢走線係咪打摺 尚德d人冇坑帝咁痴線為左快幾分鐘吵足幾年

好多版友都未必知道
但108A尚德去醫院,宜家係咁行,食六盞燈先到廣明苑:

作為以前日日搭108A既前常客
你話無人介意打摺,就肯定唔係事實
將南個段路,好少上落,其實最好係應該精簡下

Anyway,既然你同我都同意
296H 坑口北>尚德>靈實>坑口北 一車走天涯,維持現有班次,去做返班客
咁其實大家立場都唔係差得好遠,至少有common ground

kc_loo 發表於 2023-11-17 14:55 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2023-11-16 22:35
咁既然你都覺得巴士公司係睇錢份上

如果你坑口直出係好多客好好賺

我話佢睇錢份上但我無話認同巴士係應該"只"要睇錢份上
巴士公司係公共運輸公司
kc_loo 發表於 2023-11-17 14:58 | 顯示全部樓層
jasonau 發表於 2023-11-17 01:04
哈...297改線行咗成年, 寶林就俾人鬧足一年叫佢你唔搭就唔好搭, 你而家先嚟講係唔公平?
條98C改都未改, 只 ...

邊話咁大膽叫你"你唔搭就唔好搭"?
我仲不知幾好奇點解你轉車都唔肯,
問左幾十頁原來有人玻璃心, 話有人放棄佢

呢D 討論有咩意思?
下, 你而家先知無意思?
不過有時做人, 無意思玩下都幾好玩架

kc_loo 發表於 2023-11-17 15:05 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2023-11-17 01:25
你仍然迴避緊問題
點解坑口已經有 98C 同港鐵全日服務
98C 坑口車程比 793 短,港鐵坑口班次比康城密兩倍

原來另搵人區比, 之後比另一區車程短, 就無需要

98C 特車又好, 298C 又好, 總知包括到正常市民會來回時間, 我認同跟到790 模式都OK

castanopsis 發表於 2023-11-17 15:18 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2023-11-17 00:58
打和位從來唔係純計兩邊車程,而係同一個區搭兩個走線同地鐵對比嘅delta加乘埋受惠人數
呢個計法考慮埋競 ...

"同一個區搭兩個走線同地鐵對比嘅delta加乘埋受惠人數”
究竟係乜嘢,我估大家都好有興趣

講咁多抽象既理論
仲要創造一個hypothetical example出來吹水
實在難以服眾
你不如用實數計一次啦
天空之神 發表於 2023-11-17 15:27 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-11-17 12:06
你啲隊友都認同298C定298X都唔夠料全日我係你就留番條795左擁右抱好過

又或者你真係想298X全日嘅

幾個問題啦

1. 個人認為 49 得,無理由將工 + 康城 + 坑口做逆通勤唔得
即係 298C 延長去將工 + 坑口半圈

2. 298X 的確比 298C 多客
而康城比例比較高
298C 坑口唔給力都係事實
但問題係 298X 做唔到將工,亦唔適合兜路

3. 98S 幾個post 指出寶林坑口各佔一半左右
簡單而言,坑口同寶林都唔會願意上山
不過坑口又會接受到兜寶林先出隧道

4. 既然有 298X,根本唔需要98s 做清半同康城浪費時間

結論:
98C 系列要分拆
最好就係 98C 縮短到寶林 + 298C
九龍城有 297 同 793/796X 分擔下,
298C 直飛都唔會有問題

問題剩返一個:坑口直出咁失敗,點解仲要比坑口尾站出九龍

所以個人傾向行左 298C 逆通勤化先
原有通勤方向果班 298C 變返做 98S ,98S 縮短到清半開
98S 298X 298C 重新調整班次處理
.
castanopsis 發表於 2023-11-17 15:40 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2023-11-17 02:00
Exactly
根本兩條都唔見得係全日材料,至少呢刻係
而且各自有鐵同 98C/793 全日去到旺角長深荔

的確,康城坑口<>西九 唔算好高priority
上面都講過,西九線我覺得更大逼切性既,係16X加經啟田全日

但你話有全日線就無必要再拆,就真係不敢苟同
呢套理論咁多年來都見識過唔少次
有E22A點解仲要開A29,有68X點解仲要開268X,有930點解要開930X,有2/2A點解要開2X

講到底都係新客數量夠唔夠justify加資源
而唔係 有鐵/無鐵 定 "資格"

98C坑口市佔相當低,793康城更加幾乎等於零
睇返將南<>西九線,以致298C/X既客量,客唔係無
但前提係條線對兩區都要有吸引力,因為單區直出從來都唔夠客
當然你可以認為就算攞曬兩邊客都唔夠
但都要攞返理據出來,點解你覺得 康城/坑口<>西九 出唔返 鐵路更強勢既 將南<>西九 個客數