hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴84M、284減班
開啟左側

[服務調整] 九巴84M、284減班

2076 發表於 2023-11-16 04:39 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-11-16 01:30
咁你想點補?想 82K 加到廿分班會唔會係太不切實際?社區責任功能唔可以唔做但又無咁多客,你自己都識話 ...

其實簡簡單單,82X 縮短泊廣源,就已經慳到 2 部車。處理重疊路線除了殺線,仲有透過縮短路線呢個方法。
抗議962B重組
還我962全日服務
S3BL100 發表於 2023-11-16 06:28 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-11-16 04:39
其實簡簡單單,82X 縮短泊廣源,就已經慳到 2 部車。處理重疊路線除了殺線,仲有透過縮短路線呢個方法。
...

慳三部車都可能得,而且 84M 82X 即時變零重疊。但之後 84M 唔可能唔加返兩部車上返去基本班次廿分班,仲要諗點樣補償 82X 濱景往來廣源邨之間流水問題,呢部分我諗唔掂
fb.com/scientisthk2usa/
1181174166 發表於 2023-11-16 07:43 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-11-16 00:56
我個 point 咪就係 bus zone 解決唔到所有問題,但堆唔塞車 25-30 重疊線你諗住點解,你好似答唔到

外國 ...

唔塞車+重疊=聯合班次
你都講到兩條廢線,何來一疏一密?
又,一疏一密聯合班次真係無?

主幹線轉乘睇落好似好高效,香港鐵路遠比外國好呢點,我唔認為work
舉個例殺3B,富山嗰邊又有邊條主幹線去做轉乘?
12Lane 發表於 2023-11-16 09:40 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-11-16 01:30
咁你想點補?想 82K 加到廿分班會唔會係太不切實際?社區責任功能唔可以唔做但又無咁多客,你自己都識話 ...

真係越睇越搞笑,取消85A instead of減班係你自己提出嘅,我就反對全條取消嘅,然後你走黎問番我想點補?你真係肯定知道自己講緊咩?

82K加到廿分班係不切實際,20分鐘82K換成條85A只係比較合理嘅補償,人地都唔一定受啦,同85A有一半都毫無關係。即係同你上次嘅論點一樣,係irrelevant。

沿線地區支持唔到三條線,我認同呀,但點解要係聽你豬噏一錘定音?呢度首先已經唔係路線建議板,你仲要一開波就推個咁肉酸嘅方案出黎,而家比人質又走黎扮可憐啦,喺度噏咩野一定要三變二?呢個世界有絕對?大家一齊傾點處理,你就已經成個預設立場喺度就係要殺85A,點同你傾呀大佬?係你自己盲sell重組限制左你討論空間同搞到神憎鬼厭呀大哥。

你啲語言偽術又黎啦,而家先出黎講會犧牲左富豪河畔沙乙博,呢度就輕描淡寫話一定要「戰略犧牲」,咁我又想問點解明明4條都少客,犧牲嘅要係下遊去成全第一城?明明82X 84M都同沙乙博河畔冇任何關係,濱景一城仲要本身有條85X識擦邊喎,你再比多條82X濱景一城去九龍城?但下游反而要少左條線?你sell比地區地區點樣接受呀?

「你收起三部車有更好用途」,大佬唔好咁痴線啦,部車你有份「收起」,就好心講埋點用,呢三部車為沙乙博河畔/原85A線創造到咩價值,地區都仲可能支持下。定係你夠膽死膽我講三部車係調離左河東,咁不如收番埋唔好講啦,費時嘥口水回應啲垃圾重組。
2076 發表於 2023-11-16 09:43 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-11-16 06:28
慳三部車都可能得,而且 84M 82X 即時變零重疊。但之後 84M 唔可能唔加返兩部車上返去基本班次廿分班,仲 ...

84M 唔駛加班,載客率唔達標,82X 第一城本身都只係執雞用。反正版友們都只係在意路線數目,班次佢地根本唔理。

濱景來往廣源,用 83K 來回經濱景同石門,不經小瀝源路就 ok,順手比碩門邨有全日巴士服務來往沙田區內同埋推客上貴價 49X 同 86。
抗議962B重組
還我962全日服務
S3BL100 發表於 2023-11-16 09:45 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-11-16 07:43
唔塞車+重疊=聯合班次
你都講到兩條廢線,何來一疏一密?
又,一疏一密聯合班次真係無?

82X 84M 85A 當然全部都唔係密車線,但你都識提 3B,3B 5C 咪係一疏一密囉,服務範圍仲要八成重疊

當日嘈左十幾版 3B,應該要問既問題唔係富山有邊條密車線,而係富山出到去有咩主幹密車線可以轉乘,呢條咪就係 5C 囉。而且富山個 case 比起 82X 84M 85A 呢組仲易搞,兩者分別係大區計富山仲有成條 5 仔落紅土,根本連轉乘都唔使諗太多,更重要一點係殺 3B 可以換其他富山更想得到既野返來

不過咁,你話我有 hidden agenda 想籌旗換線都好,當日我提出殺 3B 換深長荔線、慈沙線,你就喺度發晒癲,諸多藉口,死都要左擁 5C 右抱 3B 由得兩條線攬炒,仲覺得咩本身唔經富山既 2F 都已經可以滿足當區往來深長荔需求,簡直何不食肉糜,係後尾有其他版友提出 3B 3M 21 三合一方案落九龍城碼頭,咩窿都填晒,先至收聲

咁今日我話不如 82X 84M 85A 三變二,事實係可以換到條黃大仙區同沙田區都有份既慈沙返來,你又唔制。咁我想問,呢條線應該點樣籌旗開?定係由得繼續資源錯配,廢線由得繼續陰乾,更有需要既野就唔去做?

廢線重疊攬炒固然係相當唔理想,但明明可以換其他野返來,而偏要維持現狀不變,只係進一步突顯維持現狀攬炒既荒謬

雖然 85A 變兩味、82X 拉落九龍城碼頭,加返部車畀 82K 之後都仲慳到車,但真係做足全套,開埋條慈沙線,根本一部車都慳唔到,非繁好似仲要出多兩部。換言之對我而言慳車根本唔係首要考慮,整體網絡效益先係重點。本身無咁多客就唔該同其他更有需要地區分享資源,而唔係死霸同實際需求不成比例既資源
fb.com/scientisthk2usa/
12Lane 發表於 2023-11-16 09:54 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-11-16 09:45
82X 84M 85A 當然全部都唔係密車線,但你都識提 3B,3B 5C 咪係一疏一密囉,服務範圍仲要八成重疊

當日 ...

得啦,見到慈沙線就知你將呢度變左F1。
番番去傾啦,唔想再浪費口水講條呢個標題冇關係嘅線啦
1181174166 發表於 2023-11-16 10:10 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-11-16 09:45

當日 ...

你發完癲未?
我話殺3B變富山轉乘落土瓜灣你又話攬3B?截張圖睇睇?
又我又幾時講3B/5C聯合班次?
你咁刺稻草人,幾多草都唔夠你玩囉
又,你講嘅兩條廢線,3B/5C好明顯唔係呢個case
上次收尾你又去咗平衡時空,唔係21個方案,而係一張2F 25分鐘一班cap圖囉,有人話唔會跌落30分鐘一班吖嘛再講吖我一直係講緊殺3B拎咗去之後5X/P要加車,5C無可避免減班,殺3B保唔保得住5C你一直迴避,只係話長深荔需求高啲胡混過去,每次出口成文實質似是而非你都算保持到水準

回歸聯合班次,邊個話一定要均等間隔?一密一疏一樣問題不大
Snoopy@FB8617 發表於 2023-11-16 12:08 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2023-11-15 15:45
最弊係但如果84M跟唔番82X班次、收費、入新蒲崗其實的確係壞事,而且無人講過合併/郁線之後唔會減班。
6. ...

後者講過唔重覆了
前者有好多野都可以拆得掂
1.班次問題
我覺得睇放幾多野落84M做從而可以密一格
82X縮走係其一
如果用84M做埋聯合道郁走條75X可以其二
當然重組規模就大好多
2.收費
簡單就加雙向分段
或者分段上入手盡量拉到去$6.5樓下應該過到關
3.新蒲崗
其實而家入彩虹道會唔會反而更受歡迎過停龍翔道呢
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2023-11-16 12:14 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-11-16 09:43
84M 唔駛加班,載客率唔達標,82X 第一城本身都只係執雞用。反正版友們都只係在意路線數目,班次佢地根本 ...

又係同一問題
線就成條冇左
替代品班都唔加下
有咩可能會有人支持?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過