hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴16X提升至半全日服務
開啟左側

[路線消息] 九巴16X提升至半全日服務

tommy14D 發表於 2023-11-22 09:55 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2023-11-22 09:48
飛橋快5分鐘但整體行車時間都係好慢呢!

觀塘要快啲去油尖旺深水埗嘅話晨早坐咗紅van
s3m89 發表於 2023-11-22 10:04 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-11-20 18:00
16本身好多客
係大角咀旺角觀塘道、觀塘道藍田山 流水
減班空間有限

16早繁藍田往觀鐵可以落咗三分一客
去到定富街架車得返三分一客

之後觀塘道至九龍城上車就多數搭去旺角落
EX-TL 發表於 2023-11-22 10:11 | 顯示全部樓層
AE367 發表於 2023-11-20 18:19
16X 全日20至30分鐘一班,我驚架16會被九巴血洗。

如果同呢一篇講16P開線一齊睇, 九巴今鋪賤招就係行橋(唔好用"飛橋"去呃自己), 然後加到$8.3觀塘止步.

早繁16P屬於逆向車流, 行地面根本唔會塞車, 行橋只係快好少, 就升多一級收X線價.

16P未來一步步用$8.3擴展做旺角柏景灣-觀塘(循環線), 上下繁各留一班做商貿區, 16X加班, 將16分拆, 唔係冇可能.

興田再話冇車落觀塘咩, 將轉幫到你, 再唔係拆條215X分支畀你$8.3行將軍澳道特快落觀塘.

到時唔止血洗16, 被取消都仲得!
EX-TL 發表於 2023-11-22 10:13 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2023-11-22 09:55
觀塘要快啲去油尖旺深水埗嘅話晨早坐咗紅van

但你回人個語氣講到快5分鐘係快左好多喎
KC6831 發表於 2023-11-22 23:08 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-11-21 15:02
夜繽紛減班係一回事
興田康華苑,點都要留返16做接駁
要減都應該減16M

啓田來回旺角有 24 小時服務,欠咗你啲咩嘢?

你講話啟田要線,16M 你有,16 你又唔要,明明 16 如果唔入啓田客倉好快就 30 分鐘一班,不如你救救成個藍田要咗 16 去啦,而家平田特車都減到 30 分鐘一班,好水深火熱啦
KC6831 發表於 2023-11-22 23:14 來自手機 | 顯示全部樓層
s3m89 發表於 2023-11-22 10:04
16早繁藍田往觀鐵可以落咗三分一客
去到定富街架車得返三分一客

定富街落 10 個到啫😂 車上面都仲有大半車人係坐緊,再企幾個輪椅位嘅
castanopsis 發表於 2023-11-22 23:32 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2023-11-22 01:25
你係獨市,我敢講藍田圈自己開條16X都可能有得做,問題係平衡競爭嘅話,你仲攞到幾多客?
夜晚番藍田紅 ...

16X肯執一執停站安排
啟田<>旺角 無論車程定價錢,都可以做到比紅小吸引
當然你60分鐘一班就點都死
但開返合理班次加個ETA,見唔到任何原因會有人prefer紅小

仲要16X主菜係碧雲道,你想做果個龐大市場最多咪刷邊,都係深入唔到幾多,當幫補下執多幾個客就得嘅,不過你執多左呢幾個客嘅同時,興田一樣顧唔到,果度紅van都佔三分一客,顧此都係失彼,對整體格局改變唔會太大甚至冇著數到。

興田客唔會顧唔到
呢啲中長途線,行去德敬樓本身係合理步程,215X都係咁搭
真正顧唔到既康華苑,不過呢班客可以行落將轉

16X如果要擴大服務範圍
後面仲有 高俊/高怡/鯉魚門 潛在半獨市客源
出到市區又大可以選擇拉去 油佐/長深荔,行車時間本身都差唔多

以藍田/油塘山人口
加上大多數都係半獨市,仲要快過曬所有其他選擇
16X擴大服務範圍,係頗具線皇相
甚至長遠做到長時間個位數字班次,都唔出奇
castanopsis 發表於 2023-11-22 23:38 | 顯示全部樓層
KC6831 發表於 2023-11-22 23:08
啓田來回旺角有 24 小時服務,欠咗你啲咩嘢?

你講話啟田要線,16M 你有,16 你又唔要,明明 16 如果唔 ...

16M頹到喊
宜家16做緊 興田/康華苑 接駁線角色
長途線叫人行兩步無問題
但攞來駁鐵/BBI既線,停返門口我覺得係基本要求

16塞觀塘道站站停
你送俾啟田,人哋都唔見得會肯搭佢出旺角,又點救線?
要救線,不如學上面版友話齋,搵方法谷返13D/16M啲客落16度
保持條16主線密車好過
12Lane 發表於 2023-11-22 23:59 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-11-22 23:32
16X肯執一執停站安排
啟田旺角 無論車程定價錢,都可以做到比紅小吸引
當然你60分鐘一班就點都死

線皇/個位數字,呵呵,你開心就好啦。

都估到你會用215x去類比,但一來215X真係一半客靠觀塘,搭地鐵要轉車,尖咀仲要巴士玩晒,焗住幫襯九巴先有咁大優勢。相反16X有啲咩?唔經觀塘,旺角站位唔算靚;有碧雲道四萬居民做擁躉;下面啟田藍旺紅小講緊夜晚開5-10一架,19座,一個鐘講緊咪最多200客,你點搶到變個位數班次?搶晒都係得兩車人,更何況根本搶到一半都未必有,仲要serve唔到平田圈,人地van仔到平、安田門口。

不過咁啦,就算盲目樂觀,人畜無害嘅我又唔太介意,Ff無罪,冇咩興趣去拗條線會唔會變線皇。
shakugan2005 發表於 2023-11-23 00:19 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2023-11-22 10:11
如果同呢一篇講16P開線一齊睇, 九巴今鋪賤招就係行橋(唔好用"飛橋"去呃自己), 然後加到$8.3觀塘止步.

早 ...

上橋果架叫做13p, 而14當年半直通都唔係收貴d, 貴d既唔係上橋而係九龍灣商貿區收一個不知名既特別附加費,令到屯門經九龍灣商貿區去觀塘碼頭比去油塘更貴