hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴16X提升至半全日服務
開啟左側

[路線消息] 九巴16X提升至半全日服務

10598C 發表於 2023-11-23 01:29 來自手機 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2023-11-22 23:59
線皇/個位數字,呵呵,你開心就好啦。

都估到你會用215x去類比,但一來215X真係一半客靠觀塘,搭地鐵要轉 ...

好笑嘅係當 5 分鐘一班小巴,19*12 = 228,咪大概等於兩部巴士嘅載客量,按數字做人即係每小時兩班車 aka 30 分鐘一班

雖則而家紅 van 冇得入碧雲道,但事實上入安田街都做緊半條碧雲道,真正無紅 van 係廣田邨

嗱,我都睇好 16X 改啟田(甚至市區段行太子道西、彌敦道、加士居道)會有得做大
但 20 分鐘一班真係極限,好彩咪有 15 分鐘時段
至於個位數班次、線王嗰啲,真係返去發春秋大夢,當隔離 1A 都減到七彩,98C 都大部分時間開 12-15,區區一條做旺角油麻地仲要有一半地方有地鐵競爭嘅 16X?

toby_tl10 發表於 2023-11-23 01:38 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-11-23 01:29
好笑嘅係當 5 分鐘一班小巴,19*12 = 228,咪大概等於兩部巴士嘅載客量,按數字做人即係每小時兩班車 aka ...

「一半地方有地方競爭嘅16X」
想請教條數點計,係咪奧運、旺角、宋皇臺、啟德?真心想知16X點樣同地鐵競爭緊
10598C 發表於 2023-11-23 03:37 來自手機 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2023-11-23 01:38
「一半地方有地方競爭嘅16X」
想請教條數點計,係咪奧運、旺角、宋皇臺、啟德?真心想知16X點樣同地鐵競 ...

我冇講過只有地鐵係唯一競爭對手
如果你隔硬要我 precisely 計個 percentage 嘅數字,我都答唔到你
EX-TL 發表於 2023-11-23 09:54 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2023-11-23 00:19
上橋果架叫做13p, 而14當年半直通都唔係收貴d, 貴d既唔係上橋而係九龍灣商貿區收一個不知名既特別附加費 ...

唔通我眼花?

東行眼科醫院下一站富豪東方酒店, 西行譽·港灣下一站九龍城警署, 好明顯上咗世運天橋, 只係冇上橫跨窩打老道嗰條.

當13P有一項alternative走線, 行番世運地面代替天橋時, 16P一樣可以咁做.

同埋呢, 屯門線收貴D唔代表全部都收貴.

268P 269S 74B 80A跟正線同價, 234D去埋青龍頭收貴過234C, X89D去埋泥涌收貴過89D之外, 收貴一格係得38P 258X 259X T277.

16P係旺角開出來, 用屯門線做例話有九龍灣商貿區不知名特別附加費, 完全冇說服力.

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
12Lane + 3 + 10 屈錢當常態

查看全部評分

castanopsis 發表於 2023-11-23 14:43 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-11-22 23:59
線皇/個位數字,呵呵,你開心就好啦。

都估到你會用215x去類比,但一來215X真係一半客靠觀塘,搭地鐵要轉 ...

無人可以確切估到可以做到幾大
我都只係話 "做到個位數字班次,都唔出奇"
唔係咬牙實齒話一定得

上面講咗,16X要做大,有四個條件
1. 做埋啟田
2. 拉去鯉魚門,做埋高俊/高怡
3. 擴大九龍服務範圍,做埋 長深荔(首選)、油麻地佐敦(次選)
4. 飛多幾個站,最好啟田下站太平道

單靠新增既 啟田<>旺角 客,當然唔夠客做線皇
但高俊/高怡/鯉魚門,同樣有唔少人口,同地鐵站有距離
最重要既係,擴大九龍服務範圍,例如做埋長深荔,成個基本盤就即刻翻倍
你獨立一樣嘢拆出來話少客無意思
加加埋埋就唔同講法

最後
地鐵 - 巴士 - 紅小,個定位係一個spectrum
路痴搭地鐵,識途老馬搭紅小,巴士介乎兩者中間
16X唔會搶得曬紅小啲客
但基於價錢/知名度/穩定性因素
又會倒轉吸引到一啲唔會搭紅小既地鐵客
12Lane 發表於 2023-11-23 15:08 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-11-23 14:43
唔係咬牙實齒話一定得

四個條件,哦。
F1建議下囉。
hojohn525 發表於 2023-11-23 16:21 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-11-23 14:43
唔係咬牙實齒話一定得

深長荔就唔好諗啦,九巴有條收得更加貴嘅214,點會俾你條16X更加快去會深長荔,反而油麻地佐敦就可以諗下
castanopsis 發表於 2023-11-23 16:38 | 顯示全部樓層
hojohn525 發表於 2023-11-23 16:21
深長荔就唔好諗啦,九巴有條收得更加貴嘅214,點會俾你條16X更加快去會深長荔,反而油麻地佐敦就可以諗下 ...

214做唔到啟田,新清又塞成咁,其實效果都係麻麻地

講到價錢,留意到兩條線價錢只係差四毫子
如果兩邊延長其實可以再收貴然後加分段都得
同時我會質疑214開到咁密,係咪班班車都需要去到油塘咁遠
如果有16X,其實可以好似早繁咁,進一步偷疏油塘段班次,開多啲安達短棍清客

kay 發表於 2023-11-23 18:30 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-11-23 01:29
好笑嘅係當 5 分鐘一班小巴,19*12 = 228,咪大概等於兩部巴士嘅載客量,按數字做人即係每小時兩班車 aka ...

其實不如講近年市區有咩慢線拆出黎特快線係成功 唔講成功
失敗到要取消都有202 203X
遠少少6X
其餘既都無咩邊條特別出眾
如果數黎數去都係得215X
即係話新個堆唔入流
tommy14D 發表於 2023-11-23 18:41 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-11-23 16:38
214做唔到啟田,新清又塞成咁,其實效果都係麻麻地

講到價錢,留意到兩條線價錢只係差四毫子

214 朝早油塘嚟到秀茂坪已經半滿...,雖然藍田山的居民唔知坐去邊度,去鑽石山黃大仙其實差唔多時間