hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴21減班
開啟左側

[服務調整] 九巴21減班

KE7066 發表於 2023-11-30 00:34 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-11-29 18:42
一條線拖卡咪一樣

兩件事唔同
行車受阻無得避 但常態咁同一時間開兩班車 一條線唔會發生

調翻轉幾條線聯合班次就見唔少
尖碼坑阻 5/28 炒埋一碟
259D 拆 62X 拆完唔啱牙,加埋收車下下癡埋開又見唔少

好似 259D/62X 咁一個鐘四班車(或以上)但實際上同一個鐘兩班車無分別
都唔知有咩用

KE7066 發表於 2023-11-30 00:51 | 顯示全部樓層
henryfung1515 發表於 2023-11-29 23:22
如果做得大一兩條密線而九巴唔會陰乾嘅,我舉腳贊成。但現實係九巴見平線就會陰乾,跟本無心做市區線。
...

搞清楚主客先

根本重組合併唔到你話事

家陣唔投降唔和解
巴士公司照樣硬闖都發生過
比你揸幾條垃圾線係手其實係無任何用意
henryfung1515 發表於 2023-11-30 01:09 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-11-29 23:57
密車線主導,載客率都唔容許減班啦

大把線有客照陰。2 89 270等等係咩班次?係九巴眼中唔容許減班嘅只有貴價線
S3BL100 發表於 2023-11-30 01:09 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-11-30 00:06
本身唔夠客,何解會頂閘?

唔就腳都會倒咁啲客,兜返啲位又倒咁啲客

而家係講緊將堆廢線既客倒落僅餘幾條密車有客線啊,點會令有客果幾條線唔夠客?

調返轉你玩無差別減班,有客果條分分鐘真係 10 部車減下減下變 6 部都仲夠載,然後再繼續減
fb.com/scientisthk2usa/
henryfung1515 發表於 2023-11-30 01:11 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2023-11-30 00:51
搞清楚主客先

根本重組合併唔到你話事

重組變一條疏車又好有意義?重組合併當然唔到我話事,其實成個post都可以end topic
S3BL100 發表於 2023-11-30 01:14 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-11-30 00:02
真係會
ETA見要等下咪附近坐下行下先搭車

你估個個好似你咁得閒,可以接受得到附近坐下行下十幾廿分,遲十幾廿分先去到目的地?
行多十幾分都去到就近鐵路站啦

係得巴迷思維先咁奇怪,大多數乘客根本唔會咁諗

減班倒客根本歷史上發生過好多次,唔好以為 keep 住咁多條線但無差別減班可以做得返晒咁多客

S3BL100 發表於 2023-11-30 01:26 | 顯示全部樓層

henryfung1515 發表於 2023-11-30 01:09
大把線有客照陰。2 89 270等等係咩班次?係九巴眼中唔容許減班嘅只有貴價線 ...

有客照陰既例子,唔少都係鐵路通車,但廢線又唔重組合併,於是有客線都要照樣減班交數,一齊攬炒

同埋車費只係其中一個因素,條線有無錢賺比起車費數字更重要

KE7066 發表於 2023-11-30 03:00 | 顯示全部樓層
henryfung1515 發表於 2023-11-30 01:11
重組變一條疏車又好有意義?重組合併當然唔到我話事,其實成個post都可以end topic
...

你問我會覺得重組起碼有條生路有機會行到
唔重組基本上死路一條
兩邊最壞其實都係可以走到去得一條疏車嘅結局

1181174166 發表於 2023-11-30 08:56 來自手機 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2023-11-30 00:34
兩件事唔同
行車受阻無得避 但常態咁同一時間開兩班車 一條線唔會發生

咁呢個單純編班次問題啫
1181174166 發表於 2023-11-30 08:58 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-11-30 01:09
而家係講緊將堆廢線既客倒落僅餘幾條密車有客線啊,點會令有客果幾條線唔夠客?

調返轉你玩無差別減班, ...

唔啱路你一分鐘一班都唔會搭架啦
你講到疏車倒客,即係前提唔一定搭返你架車