hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2023 十月 → 十一月號 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2023 十月 → 十一月號

樓主| cyc_yin 發表於 2024-2-3 22:29 | 顯示全部樓層

我跟隨人流離開神社參道,背後既曳山都開始出發。

我去到「大手口西」路口影相,呢度係曳山從右邊參道位置出黎之後最難既S彎(青獅子)

呢度相片只係部分造型獨特既曳山,全部一共有14種(鯛)

鳳凰丸

七寶丸

睇完就行返去唐津站。事隔14年,筑肥線103系1500番台都掛上唐津くんちhead mark做宣傳

Head mark同曳山一樣有14款,輪流掛喺5列103系1500番台,合共10個車頭

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2024-2-3 22:43 | 顯示全部樓層
火車經過寬闊既松浦川,可以遠望唐津城

搭到去虹の松原

車站東邊有呢個不設警報器、閘桿既平交道通往松林小徑。行過既時候要加倍留意,特別係車站時刻表唔會列出既快速列車,可以仔細聆聽車站西邊平交道有無警報聲傳過黎

樓主| cyc_yin 發表於 2024-2-3 22:49 | 顯示全部樓層
喺度影下通勤列車配搭郊外風景、虹の松原既畫面(303系)

只可惜當日筑肥線西唐津〜筑前前原呢段只派出3列JR九州塗裝既103系同埋呢列305系疏導人潮,唔能夠影到復刻國鐵色嗰列103系

樓主| cyc_yin 發表於 2024-2-3 23:04 | 顯示全部樓層

305系車內,1號車呢卡地板同豪華周遊列車「ななつ星in九州(七星in九州)」 一樣都係採用南美curupay木材,不過近睇就已經殘曬

去返唐津站

唐津線既キハ47形

筑肥線電氣化路段(左)與非電氣化路段、唐津線(右)路軌單線並列

最後睇埋排曬喺站前馬路既曳山

樓主| cyc_yin 發表於 2024-2-3 23:20 | 顯示全部樓層

三連假最後一日就有久違既「福北ゆたか線フェスタ(福北豐線Festa)」 開放日。去直方站參加開放日之前,一朝早就喺吉塚站影下相。

817系3000番台

從香椎線直通去博多站既快速班次,由BEC819系行走。離開香椎線進入電氣化路段之後就唔洗靠蓄電池,而係用集電弓攞電

行走特急「ソニック(Sonic)」既883系4次車,最初登場嗰陣得5卡,後來加入2卡同885系規格睇齊既1000番台,車身構造完全唔同

813系

呢班特急「きらめき(閃耀)」由783系行走,前4卡係特急「ハウステンボス(豪斯登堡)」用車,後4卡就係特急「みどり(綠)」用車

呢列1000番台喺拆凳之後車號就加上2000

評分

參與人數 2aPower +8 HugeC +20 收起 理由
A.E.C. + 2 + 10 多謝分享
fp8329 + 6 + 10 多謝分享

查看全部評分

樓主| cyc_yin 發表於 2024-2-8 20:21 | 顯示全部樓層

811系翻新車加後面未翻新既4卡

885系特急「ソニック」

從留置線出黎既2次車

未翻新既811系

前面3卡係813系3100番台

最主要就係黎影呢架EF81形303號機,當日行走前往長崎本線既鍋島貨物班次4081レ,適逢假期時分所以就只係得單機

樓主| cyc_yin 發表於 2024-2-8 20:42 | 顯示全部樓層

之後就搭福北ゆたか線既813系去直方,途中可以感受到JR九州嗰種超搖坐感

去直方車輛中心參加「福北ゆたか線フェスタ」,從中心南面馬路上橋位可以咁影(呢張係臨走嗰陣影既)

當時主角就係マヤ34形,佢係JR各社之中唯一現役既國鐵形檢測車

除左新幹線既Doctor Yellow之外,真係好少見開放日會以檢測車做招徠。上車參觀盛惠5000円,我當時見到下午時段仲有空位,可惜嗰陣已經唔得閒

右邊係マヤ34形高速軌道檢測車既展板介紹,左邊就介紹最近登場、由キハ200系改造而成既BE220形多機能檢測車「BIG EYE」

樓主| cyc_yin 發表於 2024-2-8 20:47 | 顯示全部樓層

擁有三個相隔5米既轉向架去檢測軌道變位

前面連住JR九州黑色塗裝既DE10形

旁邊係キハ147+キハ40形

樓主| cyc_yin 發表於 2024-2-8 20:58 | 顯示全部樓層
參觀途中可以見到最遠位置既平成筑豊鐵道餐廳列車「ことこと列車」出發(400形)

有蓋車庫一景

車庫內既キハ147形

車庫附近有架817系成為休憩電車

日田彦山線添田~日田段經過2017年雨災後喺2023年變成BRT系統重新出發,休憩電車入面輪椅位就宣傳呢條「ひこぼしライン(彦星Line)」

樓主| cyc_yin 發表於 2024-2-8 21:11 | 顯示全部樓層

車內有攤位展示煞車手柄、行路表

宜家JR九州全面改用電子版行路表,連埋車內廣播控制功能一齊放入iPad

另一邊可以試玩音楽館開發比JR九州訓練用既鹿児島本線模擬駕駛。呢啲體驗加埋其他攤位遊戲都要喺車輛中心入口買定遊戲券兌換,呢種「半收費」概念真係識做生意

比細路仔喺駕駛台影相留念

「筑豊篠栗鐵道事業部」呢個手畫標誌都幾有霸氣

評分

參與人數 1aPower +6 HugeC +10 收起 理由
fp8329 + 6 + 10 多謝分享

查看全部評分