hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 長者坐過海巴士3個站落車 乘客拍照公審 ...
開啟左側

[報刊新聞] 長者坐過海巴士3個站落車 乘客拍照公審

樓主| James116 發表於 2024-3-4 00:32 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2024-3-3 14:37
閣下應該未理解我講乜嘢,月票持有者每搭一次 P 線,九巴除咗回贈返 73% 車費外,政府膠樽亦需要回贈原價 ...

咁唔一定西隧,直情港島區內都得
HV7025 發表於 2024-3-4 02:21 來自手機 | 顯示全部樓層
NEO_962 發表於 2024-3-3 19:57
可以追返文到底我既concern 係長車短搭, 定係津貼額+公帑效率

等車, 明明太子返美孚深長荔架98C埋站先唔 ...

無疑有啲2蚊可能專登揀貴啲嗰架搭
但而家更多時候真係長途線先係密啲嗰條
識唔少朋友買月票搭短途都係揀長途嗰條,唔只係巴膠,識人有月票,油尖旺返長沙灣,佢都搭42A 60X,同6號比真係密啲喎,而且42A個價位當流水搭都無咩問題
而且我前文都有講,就算我無2蚊無月票,喺近年都多次焗住搭貴啲嗰條,上車嗰下我都俾得唔gur架,但啲短線真係你等埋我嗰份
呢啲情況喺好多區都常見,無得指摘人搭貴車

回覆番前文有雞先定有蛋先嘅問題,嚟到而家巴士公司對短途線營運態度惡劣,甚至樂得你班咸魚搭貴線
另一邊廂啲巴士公司迷見啲巴士多幾個吉位,已經牙痛咁聲
長途線兼埋短嗰份正好善用巴膠眼中珍貴資源,樂唔樂見都好,只可以話大勢所趨,要返去長短分家已經無咩可能

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
James116 + 3 + 10 給你一個like

查看全部評分

cky 發表於 2024-3-4 02:54 來自手機 | 顯示全部樓層
hkaiw 發表於 2024-3-2 21:42
只計柴灣區除了106、106P、606、606X、613A、682、682、682B、694、694S、988(暫時未見過608P、976A也是 ...

上年12月見過 976 有位亞伯康怡廣場落車
即係最多只係坐咗兩個站
YUU 發表於 2024-3-4 02:56 來自手機 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2024-3-3 13:13
我最鐘意就係揸住張月票搭 P968,灣仔上車西隧落車,快之餘賺埋膠樽補貼,納稅人有份送錢畀我㗎,唔知我會 ...

應該有962板友出嚟尕你
li1872903 發表於 2024-3-4 07:55 | 顯示全部樓層
NEO_962 發表於 2024-3-3 19:41
巴膠forum嘈國安咁有趣?

巴膠forum講納稅你夠過癮
NEO_962 發表於 2024-3-5 01:46 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2024-3-4 07:55
巴膠forum講納稅你夠過癮

$2搭車關唔關巴士事?
NEO_962 發表於 2024-3-5 02:06 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2024-3-3 21:12
講白D件事就係, 你政府充大頭鬼,話請班老人家可以間間士多都用兩蚊買可樂, 然後佢中意揀間本來$9嘅去買,  ...

去食放題叫到成台野食, 樣樣食左一啖就唔食走左去
記得唔好指責個客, 淨係指住個老闆話佢做乜要浪費食物

都唔明點解唔可以兩邊一齊錯一齊鬧, 真心有病
NEO_962 發表於 2024-3-5 02:24 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2024-3-4 02:21
無疑有啲2蚊可能專登揀貴啲嗰架搭
但而家更多時候真係長途線先係密啲嗰條
識唔少朋友買月票搭短途都係揀 ...

我夠膽講句, 我前面講咁多例子, 短線/ 平車班次唔會比貴車長線疏太多
特別968呢件事既主線上面黎講, 64K都唔係D咩疏車線
再者, 深長荔班西客最勁既係, 去油旺佐敦果陣會搭102, 970, 回程就搭60X, 69X
唔係有心玩野既我就唔係好信

我認同某D位真係變相逼人長線短搭
個人感受係$2開始左之後市區老牌流水線先開始斷崖式HEA做
以前港島北岸/ 九龍1, 2, 6字頭條條晒命線唔會少人少車

有樣野作為上班族最惡頂既係, 成班廢老朝早約埋去飲茶行街,
良田上58X, 960, 架車未上到紅橋就冇位坐
趕時間返工冇位坐照企啦,
後面有個拉住架車仔跑得快過保特既走黎叫你行開, 個輪椅位係佢地D買送車專用既位
好死唔死又一個月總有幾日, 一個負責擋住唔比閂門, 唱住山歌叫班茶腳跑快D上車
去到屯仁街望住呢十個自己有份貼錢請佢地搭車既$2頭也不回咁走左去
回水機: am I a joke to you?

williamwwl1109 發表於 2024-3-5 06:12 來自手機 | 顯示全部樓層
某電視台尋晚先提到619比2蚊人士成日"濫用" 實際日日大把人“濫用”🤭🤭尤其d學生哥有23M 48唔搭要搭619
kitarolo 發表於 2024-3-5 07:20 | 顯示全部樓層

williamwwl1109 發表於 2024-3-5 06:12
某電視台尋晚先提到619比2蚊人士成日"濫用" 實際日日大把人“濫用”🤭🤭尤其d學生哥有23M 48唔搭要搭619  ...

兩蚊用家本身都係被動
一係就狠心啲改為兩折
(該電視節目中表明,60-64歲
適用於兩蚊計劃後,攞嘅係全費
減兩蚊,成個管治團隊無得話唔知)

車外回值,要靠巴士公司主動做,
例如64K嗰種情況設立機會好低
電視節目內都提到車內拍卡第二次
實行時混亂,本網站之前亦多有討論

最最需要招待嘅,係攞光環
攞少一陣慘過無飯食嘅一群