hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 長者坐過海巴士3個站落車 乘客拍照公審 ...
開啟左側

[報刊新聞] 長者坐過海巴士3個站落車 乘客拍照公審

Citcalag 發表於 2024-3-9 02:03 | 顯示全部樓層

LBluemoonHK 發表於 2024-3-9 01:57
你覺得係放諸四海皆准?法律當然無約束,因爲阿頭游緊魂,如果對錯於法律止步,就自然唔需要判斷道德對錯 ...

咁個問題來啦,你覺得點解一開始會允許「長車短搭」呢個「漏洞」先,立法一定有原意,就係為左鼓勵長者或殘疾人士多外出、融入社區,愈少既限制既鼓勵就愈大

難道十年前廿年前就冇「長車短搭」咩?係而家將個合資格年齡降低左,60-64歲合資格人士多咁多,而且呢班人仍然相對活力無限,出行次數多好多,政府出左事唔夠錢啦,先開始嘈

難道政府唔知道香港人口老化?人均壽命愈來愈長,明明之前先話60歲都係中年,其實個方向應該係提高合資格年齡先係架,尤其更高齡人士一般來講應該更有需要援助;但政府最新預算案已經否認呢個講法,只係話會檢討,咁唯有拭目以待,唔減基數係解決唔到問題核心

即係有人計錯budget,就將個道德責任推左比長者

Citcalag 發表於 2024-3-9 02:15 | 顯示全部樓層
NEO_962 發表於 2024-3-9 01:57
拿, 唔好屈得就屈
我就從來冇話過要當面制止
係你話人地應該要當面制止我先問你應該點做

我#232原文係話「其實長車短搭又好,讓唔讓關愛座又好,呢d全部都係個體自由,憑乜要其他人一定跟自己果套?認為自己有道理就應該當面制止,又唔係喎,又要放人上網喎

唔好斷章取義,我冇話「佢應該當面制止」,我係話佢「認為自己有道理就應該當面制止」
見唔見到個分別,我冇認同佢有道理既,which means佢唔應該當面制止,更唔應該放人上網

憑乜認為自己有道理,人地就要跟你果套?香港人呢種道德優越感簡直令人討厭,
以關愛座為例子,讓唔讓座係我既自由,憑乜要我一定要讓?你想坐可以問,相信禮貌客氣一d大部份人都會起身
同樣道理,$2搭車都係,搭邊架車都係我既自由,憑乜要我幫政府慳錢,就當我係貪小便宜,那又如何?都唔足以justify公審我

點當面法,真係咁難諗咩?唔係覺得自己好有道理咩?點解唔直接同相中人講叫佢搭短途車

LBluemoonHK 發表於 2024-3-9 02:28 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2024-3-9 02:03
咁個問題來啦,你覺得點解一開始會允許「長車短搭」呢個「漏洞」先,立法一定有原意,就係為左鼓勵長者或 ...

人比你就照單全收,咪衰貪字,無得否認,貪性難移,就好似人地比野你都會留意價值,太多都會唔好意思收啦,點會理直氣壯錦貪到盡,無話唔得,不過臉皮好厚,not ethical
同埋呢政府係咪真係有留意到呢個漏洞先?就算留意到有無解決方案?唔通成個政策取消?或者大改?班高官點會知民間事
呢種行爲多年前就有人批評過 https://www.youtube.com/watch?v=9oCuRNDkadU 個video有無偷拍我就唔肯定啦
我都期待政府可以認真處理,奈何庸官太多,等結果先再算
 樓主| James116 發表於 2024-3-9 02:33 | 顯示全部樓層

NEO_962 發表於 2024-3-9 01:39
悲觀咁睇: 有車長放板大力少少都打去平機會 (唔係4466) 投訴, 假笑都要做啦
樂觀咁睇: 輪椅一車最多兩架, ...
樂觀咁睇: 輪椅一車最多兩架, 第三架唔關自己事留比後車做
我諗你漏咗輪椅都可以流水
可以落完再上

Citcalag 發表於 2024-3-9 02:34 | 顯示全部樓層
LBluemoonHK 發表於 2024-3-9 02:28
人比你就照單全收,咪衰貪字,無得否認,貪性難移,就好似人地比野你都會留意價值,太多都會唔好意思收啦 ...

咁又請教下啦,點定義咩係太多?如果話收受貴重物品,我認同既;但講到$2搭車係好大筆錢,唔好意思收,又好似唔夠說服力

我地比較下,起個明日大嶼都幾千甚至一萬億啦,香港按年錄得1,016億港元財政赤字,區區幾十億買個方便老人家出行,又算得上甚麼?

要知道好多公共交通都係靠$2維皮,如果取消呢個優惠,公共交通好可能要加價,最後盤數只係轉左另一種方式反映喺納稅人身上
LBluemoonHK 發表於 2024-3-9 02:37 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2024-3-9 02:34
咁又請教下啦,點定義咩係太多?如果話收受貴重物品,我認同既;但講到$2搭車係好大筆錢,唔好意思收,又 ...

如果要你出錢,你覺得貴,就係貴重,如果人送你都唔稀罕,説明認定價值極低,有幾多人起後生時係自費短途離搭長途車,i mean normally,而非特發情況
LBluemoonHK 發表於 2024-3-9 02:45 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2024-3-9 02:34
咁又請教下啦,點定義咩係太多?如果話收受貴重物品,我認同既;但講到$2搭車係好大筆錢,唔好意思收,又 ...

勸學教學習要累積,一切都係積少成多,講真用40億送去貧困地區拯救人生命都更有價值,起碼人地感恩戴德,將來仲會報答你,世界無理所當然,政府係出於人情/輿論壓力 先至推出呢個優惠,等無錢搭車長者都可以平價搭,目標在於扶貧。當然有錢都可以搭,因爲要維持平等,不過估有錢就未必搭巴士。呢個世界無野係必然,權利同義務係對等,一味講我有權,又唔負社會責任,自然係不可取
香港係屬於大家,唔應該凡事都事不關己
Citcalag 發表於 2024-3-9 02:52 | 顯示全部樓層
LBluemoonHK 發表於 2024-3-9 02:45
勸學教學習要累積,一切都係積少成多,講真用40億送去貧困地區拯救人生命都更有價值,起碼人地感恩戴德, ...
講真用40億送去貧困地區拯救人生命都更有價值

我又唔係咁同意,宣明會之類救助左非洲幾多年?好多問題係結構性問題,例如當地政府貪污腐敗,唔係送舊錢過去解決到,40億可能得返40萬落到貧民手上

香港人工咁高,資金既使用效益好低,好多時都去左顧問費、行政費,淨係養住班公務員都已經一大舊錢啦

40億開支,有幾多真正來自長車短搭問題呢?前文已經提到,其實增長大部份來自人口老化及樂悠卡,以及前幾年因為疫情及社會事件造成既交通需求下降,扣除以上因素,根本長車短搭問題微不足道,捉住呢點係吹毛求疵

我同你既差距只係在於,長者得到$2資助到底有無相應社會責任,即係唔好「用到咁盡」

我就覺得冇,長者本身都曾係納稅人,你當係後生時先付款,夠60歲先可以食放題,用資助係用得有道理

而且呢個用,長者呢個群體內係平等既,只要合符資格,大家都可以「用到盡」既,冇話長者A可以「用到盡」,長者B就唔可以,冇呢類不平等待遇發生

一個合理既政府,提供得呢個優惠就要預左有人會「用到盡」,公共政策要留buffer,然後計算返對應既條款,例如優惠額、年齡下限應該係幾多,地鐵都有可加可減機制,優惠都應該要按年按通脹調整,好合理

但係冇,咁個道德責任我認為就唔喺長者度,而係政府無定好遊戲規則,計錯預算就將責任推向用家身上
kay 發表於 2024-3-9 08:24 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2024-3-9 02:52
我又唔係咁同意,宣明會之類救助左非洲幾多年?好多問題係結構性問題,例如當地政府貪污腐敗,唔係送舊錢 ...

咁公審都要有前提
但如果個前提係長車短搭唔岩
咁又公審到D咩
社會無共識佢地唔岩

世界很簡單 人類很複雜
Citcalag 發表於 2024-3-9 14:04 | 顯示全部樓層

NEO_962 發表於 2024-3-9 01:51
係咪未係FB/ YT睇過落埋車嘈既車cam片?
要陀地定歐美?
去留言話人地侵犯私隱未? 話人地不道德未? report ...

你係混淆左實然同應然既概念

實然係推唔到應然,「許多人做某事侵犯他人私隱」(前提1) 係推論唔到「做某事係合理」(前提2)
前提1 係講緊事實係點樣,係一個對經驗世界既描述,有真假值,即係事實有絕對既對與錯之分
前提2 係講緊應該要點樣,係價值既描述,並無真假值,點樣先叫合理係無法達成所有人共識既
所以,「許多人都咁做、網上有好多呢d片」同「咁做就合理,冇道德問題」係不相干

你講既例子,車cam既作用本身係保障自己發生交通意外時誰是誰非,
呢個context下拍攝有合理動機,你可以拍但唔代表可以隨意公開他人樣貌
正如CCTV可以攝錄但唔可以隨意公開一樣
撞完車公開對方司機樣貌,其實係侵犯私隱架
人地不小心駕駛係一回事,公開車cam侵犯私隱係另一回事