hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荔景山公共交通不足 居民組織促增路線
開啟左側

[報刊新聞] 荔景山公共交通不足 居民組織促增路線

S3BL100 發表於 2024-4-1 21:55 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2024-4-1 09:28
有名你叫概念股就唔係你咁諗
不過傾左幾十版
應該發現概念股本質上欠缺左d咩

呢D係直頭仲衰過概念股

所謂概念股至少仲可以夾硬講得通做左之後地區有咩好處,實際吸唔吸到咁多新客、有無誘因做、合唔合乎現實就另一件事

但而家呢位版友方案擺明只係借人過橋,打劫人地資源只係為左滿足自己,點樣影響人地就完全唔理
fb.com/scientisthk2usa/
1181174166 發表於 2024-4-1 22:44 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2024-4-1 21:51
咁你到底想定唔想分家先?口口聲聲話想分家,到頭來原來將問題轉移去第二度,解決左咩問題?又製造左咩問 ...

減車減嘅都唔喺45/46嗰度
荔景山無咗車上何文田?你唔夾硬cut剩一條唔使轉
唔係一時分家一時唔分家,而係按方案去回應要轉車,一早喺美孚都轉到,使去到深水埗甚至旺角轉?
如是者,學特工美孚轉車站shuttle一了百了

地區個個都話班次不足,點加?
何文田加到45一早加咗
46有密車轉?落去就係嘅,返上山搭長途線轉?
1A都貴過46喎

你唔知填海區需求(which is我單純覺得改特快不如執埋),東九我就唔知你來源喺邊
1181174166 發表於 2024-4-1 22:45 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2024-4-1 21:55
呢D係直頭仲衰過概念股

所謂概念股至少仲可以夾硬講得通做左之後地區有咩好處,實際吸唔吸到咁多新客、 ...

如果你100%肯定荔景山唔落填海區大角咀嘅就係
1181174166 發表於 2024-4-1 23:24 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2024-4-1 21:51
咁你到底想定唔想分家先?口口聲聲話想分家,到頭來原來將問題轉移去第二度,解決左咩問題?又製造左咩問 ...

何文田41
呢條搶錢線,唔睇價錢牌先上
而班次,正如你所講20分鐘密咗架,一句剩餘運力打回頭
自詡識玩,巴士公司個玩法,仲「無可能唔係20分鐘一班」
比起45,加落30仲好過加45
旺角?45都唔係做得幾多架啦,大把車可以轉吖嘛

東九兩繁講咗幾多次唔需要46去換?

何文田?荔景山幾時咁大需求?
紅土你咪又係有份切咗

你個方案鬆手?落山15變20一定輸
上山45塞旺角都唔一定穩定20分鐘
又題外話轉車上山20分鐘都唔係合格範圍

仲有好多可能性?我打算去調整,你就下下加罪於人,口開埋口雙重標準,你個方案有問題我唔係你出口入罪我都唔會特別話你點點點

死亡交叉?旺角圈又算係少嘢?

$6.4講緊九碼到美孚,何文田比紅土少一截,落深水埗又少一截
就算要上$7.6,肯定荔景山唔係對何文田有用

你講45,我幫你回返去20分鐘一班穩定問題囉

地區求其要求加班次,巴士公司一個蓋就唔理你十幾個煲
又唔見你開條過海線畀荔景山而唔係東九?地區要求喎
根本上要求加班與虎謀皮呢啲嘢,你吹雞叫街坊日日遊車河班班爆就得
S3BL100 發表於 2024-4-1 23:39 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2024-4-1 22:44
減車減嘅都唔喺45/46嗰度
荔景山無咗車上何文田?你唔夾硬cut剩一條唔使轉
唔係一時分家一時唔分家,而係 ...

問題係你減到車之前就首先要加車,之後寫唔寫到包單 phase 2 可以落實都係問題,一次過炒埋一碟就會連 RPP 都上唔到,雖然 phase 1 都無乜可能上到

非繁 45 46 只留一條,服務範圍減少係必然結果,都唔知有乜好拗。如果係要留兩條確保服務範圍不變,倒不如乜都唔好搞維持現狀咪算,你搞咁大壇野除左借人過橋之外都唔知為乜,車又減唔到但首先已經有人即刻受害

如果殺 46,至少係一個方向疏轉密。但唔留荔景山往來紅土何文田直車,兩個方向都係疏轉疏喎,你仲好意思話人殺 46 另一個方向密轉疏?

「加到車一早加咗」,你示範畀大家睇,而家 12 部車,點解會搵唔到 10 部車一條 45 做晒,但會搵到 13-14 部車打散兩條仲要將 6F 改上何文田再額外加多部車。因為全部 30 分一班,所以 13 少於 10?咩邏輯?

東九有需求係常識,再早多幾個月定舊年呢度 46 特快概念股嘈一大餐果陣,已經有唔止一位版友指出東九龍係唯一荔景山有潛力增長地區,講緊有可觀數目返工客,鐵路要轉一次車,仲要商貿區唔近鐵,但都唔夠膽做全日。填海區?大大條東涌線你唔記得左?又有幾多人返工?你講到好似去填海區仲有需要過去東九龍,點解新界個個區都狂開東九龍兩繁線但唔開兩繁線去南昌同大角咀?係你一廂情願定過去十年巴士公司判斷錯晒?你叫齊屯元天狂開兩繁線去南昌同大角咀未?

S3BL100 發表於 2024-4-1 23:43 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2024-4-1 22:45
如果你100%肯定荔景山唔落填海區大角咀嘅就係

依照你呢個邏輯,除非你 100% 肯定何紅土無人要去青衣,否則都唔好嘈

講左幾多次,而家個問題係值唔值得為左填海區大角咀而搞到本來去深長荔旺角呢D基本野得返 30 分一班囉
1181174166 發表於 2024-4-1 23:44 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2024-4-1 23:43
依照你呢個邏輯,除非你 100% 肯定何紅土無人要去青衣,否則都唔好嘈

講左幾多次,而家個問題係值唔值得 ...

所以嘈唔係41轉,而係去深水埗服務問題
你都搞唔清楚嘈乜
S3BL100 發表於 2024-4-1 23:48 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2024-4-1 23:44
所以嘈唔係41轉,而係去深水埗服務問題
你都搞唔清楚嘈乜

咁荔景山就唔可以嘈佢地落深長荔旺角得返半粒鐘一班?
1181174166 發表於 2024-4-1 23:51 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2024-4-1 23:48
咁荔景山就唔可以嘈佢地落深長荔旺角得返半粒鐘一班?

旺角都係掛名做
轉車囉,你講嘅
S3BL100 發表於 2024-4-1 23:55 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2024-4-1 23:51

旺角都係掛名做

咪又要再加多部車,兩個方向都夾唔到班次,仲要去唔到旺角

使唔使我同你計下你修改方案期間加左幾多部車落去?

你搞咁大壇野,規模本身違反慣常做法同指引,未有人受惠之前,已經大把人受害,車就倒過來要加,不如唔好搞,維持現狀就算