hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 金鐘點樣去機場好?
開啟左側

[經歷分享/報告] 金鐘點樣去機場好?

ahken 發表於 2024-3-22 09:29 來自手機 | 顯示全部樓層

同埋兩程車真係最盡,三程車就算車程快都唔可以叫合理
violet 發表於 2024-3-22 10:49 | 顯示全部樓層
psypericarp 發表於 2024-3-22 00:13
我只係見到完勝先回覆一下,將軍澳南如果走左車,如果就啱有296D 或者796P,坐去佑寧堂轉E23/ A22 其實好 ...

我冇話「完勝」喎
psypericarp 發表於 2024-3-22 13:11 來自手機 | 顯示全部樓層
violet 發表於 2024-3-22 10:49
我冇話「完勝」喎

唔係話你,只係見到#114 完殺個帖回覆一下
所以唔覺得會有人揀290系轉車去機場(當然有月票我唔夠膽講,不過都一定係少數)
ahken 發表於 2024-3-22 17:33 來自手機 | 顯示全部樓層

psypericarp 發表於 2024-3-22 13:11
唔係話你,只係見到#114 完殺個帖回覆一下
所以唔覺得會有人揀290系轉車去機場(當然有月票我唔夠膽講, ...

290系(包括哂290/A/X)轉A31要過對面,而且A31絕對唔係荃灣直出青嶼幹線,轉A32係唔駛過對面,可惜嘅係A32車程同290系係鬥長...(講句衰啲,完敗就有份...)

所以我提過作為月票客都根本唔會考慮呢組轉乘,會咁用嘅客大約只有天龍特種兵吧(為咗慳錢計)
miklcct 發表於 2024-3-22 18:14 | 顯示全部樓層
286X 發表於 2024-3-21 18:31
真係要趕飛機就搭的士啦

的士去機場閒閒地$400一程,富有人家先搭得起
進智公交
AtrHenu 發表於 2024-3-22 21:55 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2024-3-22 17:33
290系(包括哂290/A/X)轉A31要過對面,而且A31絕對唔係荃灣直出青嶼幹線,轉A32係唔駛過對面,可惜嘅係A ...

其實290去大窩口鐵路站轉E32去機場可能仲好過轉A32,不過隨著近年來長勝開始有計劃將E32的班次減到不似人形調去做大E32A,A30/32個餅甚至增加經青衣中南班次下改慢條線下這樣做真寧願乖寶寶地保直車的屎水A28/29,A26,E22系算.
AtrHenu 發表於 2024-3-22 21:55 | 顯示全部樓層

DEL.
魔雪巴士頻道 發表於 2024-3-23 17:51 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2024-3-22 08:01
港島東(鰂魚涌至筲箕灣)一條不專業前往機場方法,只乘坐九巴。就係搭613去到油塘轉33/33B到荃灣龍德街過對 ...

608<->E23/A 都有BBI, 只須廿幾蚊
http://www.youtube.com/@FrozenBusChannel
魔雪巴士頻道 發表於 2024-3-23 17:54 | 顯示全部樓層
上面話機場客唔會貪平啲ching, 係咪冇見過拖gip客有A33X唔上死等E33
爭$3, 慢四個字+等車, 都有人咁做
http://www.youtube.com/@FrozenBusChannel
AtrHenu 發表於 2024-3-23 19:59 | 顯示全部樓層

魔雪巴士頻道 發表於 2024-3-23 17:51
608E23/A 都有BBI, 只須廿幾蚊

用呢個方法由港島東去機場分分鐘要成120-150分鐘先到,倒不如直接7系東廊去中環轉E11見.(甚至望屎水拆條E12出嚟賠返E11大幅減班的對東涌的損失)