hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴33、33B、36修訂班次
開啟左側

[服務調整] 九巴33、33B、36修訂班次

GZ4031 發表於 2024-4-25 23:28 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2024-4-25 20:27
其實個問題係越遲開非繁越唔著數
40P非繁都唔係好好

老實講, 當年得38 42C既生態根本唔太健康
就咁講班次, 42C 8年前車海下繁番青衣, 可以平均出到4分鐘一班車, 然後就不斷拖2 3卡, 前放後追
去到黃大仙可能係0 1 2 16分鐘 咁樣黎
下繁車程就無限長, 塞完觀塘道塞彩虹橋, 再塞埋荃青交匯處, 唔洗多, 每個黑點拖你8分鐘, 都加左25分鐘落總行車時間
老龍入球就P硬K, 訓醒兩三次都仲響屏麗

38 響當年冇選擇既年代都不過係一密遮三醜, 番葵盛方向, 青公同大連排打後既客每日都證明緊地球係圓既
華員邨開始落山, 落到光輝打個摺番大連排再去葵芳, 然後為左做智芳街上山客, 再打個摺番葵興, 然後再打個摺上葵盛圍診所果條路
係, 係可以大條道理話38要做大連排所以咁行, 但東九去葵芳當年冇40既情況下, 搭鐵其實隨時快得過呢條龍翔「特快」
以前冇咁多選擇, 鐵路線路少, 綠轉紅線係幾辛苦既事, 38亦係唯一合理既巴士選擇, 咪比你風光下
去到今時今日38 比人CUT班減到呢個地步, 除左抵死, 真係冇第句

回顧呢十年點解要改快40 (雖然實際上對荃灣都係唔快), 然後出現290系(ABX) 做黃大仙彩虹特快界客, 開埋X42C 比青南直出, 再出現33 33B 呢組真荃灣特快, 將多年既40P全日, 未計peripheral 既234C 234D 38P X42P 40A 40B
某程度上都係知道單單依賴兩條線根本執唔哂荃葵青去東九既客, 甚或趕左唔少人落地底同觀荃van
咁開齊咁多線界左客, 減38 42C 就岩數 (另一個post 岩岩都寫42C減班)

淨低非繁好唔好客, 一來睇知名度, 二來就係果區實際上嘔唔嘔到客, 40P 做純住宅咁濟, 冇咁好係必然, 論價單同行車時間, 其實都唔算好睇
X42C 差唔多情況, 不過勝在當年識收貴一蚊, 呢家上到$11.6, 總行車先同40P 打個和, 叫做冇咁肉酸, 兩者繁時都爆廠咁計, X42C 入區內少好多枝燈停, 理應開心過做40P
淨低既33 33B 定位會多D雙向客, 同埋33開發左全日九觀商 (雖然唔算好好客啦), 其實整體都算係好既方向行緊

天空之神 發表於 2024-4-25 23:35 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2024-4-25 23:28
就咁講班次, 42C 8年前車海下繁番青衣, 可以平均出到4分鐘一班 ...

但始終都未有一條線真係做到觀塘道 - 荃灣及葵涌

40 兜美孚

33B 限假日

33 兜九商

290E 不停站

38 42C 一條兜上路另一條唔到荃灣市中心

真係劃一條線同小巴平行咁困難?
.
GZ4031 發表於 2024-4-25 23:52 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2024-4-25 23:35

40 兜美孚

自從有左40 其實係好難再開一個咁樣既offer, 除左重組認真數一次, 現有既全日線有: 33 (33B當同一條先算), 38, 40, 40P, 42C, X42C, 290, 290A, 290X
呢到手渣9條線, 唔計290系都6條, 就算開得唔密, 都用左唔少資源落去
特別線有: 38P, 40A, 40B, X42P, 234C, 234D, 290B, 290E 呢到8條, 唔計290系都係6條
就算有部分係一班半班, 呢到閒閒地都十部車, 早繁資源唔係鬆動既情況下, 荃葵青一區渣6條東九全日, 6條東九特別線, 3條東九將軍澳全日, 2條東九將軍澳特別線
好難期望會再開甚麼38X 處理觀塘道-->葵涌荃灣, 唔只同VAN平行咁簡單, 同地鐵都平行
你眼見九巴開既呢堆線, 唔計改快左40十年同既有既38 42C, 大睇其實都係唔想直接同地鐵打, 盡可能做齊冇地鐵既區, 壓倒性咁打贏地鐵

例子: X42C 長青去黃大仙18-20分鐘, 同樣時間如果88D/42A轉地鐵, 去到長沙灣深水埗已經盡哂

1234567 發表於 2024-4-26 00:09 來自手機 | 顯示全部樓層

WN4156 發表於 2024-4-25 19:06
33B只係調整,33下繁荃灣開仲由最密25加到15

33下繁荃灣開真係要加。接近半個鐘一班,但聯仁街、馬頭壩道、龍德街三站勁多放工客上,有時龍德街要留後,啲人唯有搭出美孚再算
1234567 發表於 2024-4-26 00:12 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2024-4-25 23:35

40 兜美孚

或者比紅小做有一樣嘢係好,就係有通宵服務,如果有巴士,就可能打殘紅小,到時可能削減通宵服務
1234567 發表於 2024-4-26 00:15 來自手機 | 顯示全部樓層
930X下繁荃灣去港島一早加到15,33下繁荃灣去東九龍理應仲多人搭,反而依家先有得加
ATE7025 發表於 2024-4-26 00:27 來自手機 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2024-4-25 23:28
就咁講班次, 42C 8年前車海下繁番青衣, 可以平均出到4分鐘一班 ...

其實 X42C 除咗𠝹走 42C 嘅客之外,我諗唔多唔少都對 38 有影響,尤其係返葵涌方向

依家 X42C 下繁喺青桃/美景加埋幾乎每班車都落到起碼25-30個客,我諗呢班人以前都係去坐鐵/38去葵芳轉43/43A/小巴返去,坐東涌綫去青衣站轉 249M 或者坐 42C 返到青衣再轉嘅我諗少之又少

不過比起 38/42C,影響最大嘅應該係 88 系小巴,尤其係 88D

依家荃葵青-東九咁多條線加埋整體嘅乘客量同埋用車數量我諗都係多過以前得 38/42C 嘅年代,所以某程度上其實都唔係壞事
JH_LE4612 發表於 2024-4-26 08:48 來自手機 | 顯示全部樓層
睇嚟連荃灣特快呢樣野都吸引唔到觀塘人行入內街,其實都幾有趣,係口碑唔夠好定點?
Choi 發表於 2024-4-26 09:41 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2024-4-25 19:02
一日唔大執,一日都係咁概款,234D夾33範圍做係比較完美,相信九巴覺得無輸呢條線已經係贏左
...

如果食埋234B搞雙分咪得
新造的人、如鷹展翅上騰。
Ricky403 發表於 2024-4-26 10:15 來自手機 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2024-4-26 08:48
睇嚟連荃灣特快呢樣野都吸引唔到觀塘人行入內街,其實都幾有趣,係口碑唔夠好定點? ...

33以前觀塘停碼頭站位好差,嗰個位去駱駝漆都行10分鐘,APM嗰邊直頭唔會考慮搭佢,只係做到海皮嗰啲返放工客
而家停駿業街好咗唔少,但係無大肆宣傳底下未必咁多人知,加埋班次疏其實街客真係未必會等

繁時保鐵搭紅綠固然車廂又逼太子又未必上到即班
但非繁保鐵尤其日頭無呢啲問題