hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有元朗區議員要求開辦天水圍至將軍澳巴士線 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 有元朗區議員要求開辦天水圍至將軍澳巴士線

kbh 發表於 2024-4-28 10:39 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2024-4-27 22:38
將軍澳唔係每個位都近地鐵
尤其如果講得返工應該都真係想去工業邨,自從開左 98 之後朝早真係好多人改左 ...

呢種情況,最實際解決方案係轉工
3ASV174 發表於 2024-4-28 12:19 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2024-4-27 21:35
i mean 繁時開2班大西北跟269C行  觀塘道之後跟98/290E行新橋或者將隧直插工業村
開個新number做 又可以 ...

無用
269C 已經接近收盡車車費等級上限,行多 20km 都係最多收到 $20.6,比現時轉乘仲要平一截
將軍澳大西北除非係開 R 線,如果唔係完全無誘因開

評分

參與人數 1HugeC +2 收起 理由
kitarolo + 2 P線都可以

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
1234567 發表於 2024-4-28 12:54 來自手機 | 顯示全部樓層
kbh 發表於 2024-4-28 10:39

元朗有個工業邨唔返,係都要返將軍澳嗰個,冇計
lsc04d11 發表於 2024-4-28 13:09 來自手機 | 顯示全部樓層

1234567 發表於 2024-4-28 12:54
元朗有個工業邨唔返,係都要返將軍澳嗰個,冇計

如果你咁講 好多人都唔應該偏偏要揀中環工

過多幾年 你要大大力話嗰堆西北友  洪水橋大大個CBD唔返工 仲係要返中環太古坊九龍灣

其實.....有好多人都係心儀間公司先被迫要返遠工
反而返商業區 唔係有名嘅龍頭 真心係可以搵間細型啲  但一陣又話多幾千人工又多啲晉升/遇到貴人嘅機會 咪又係返晒中環

話時話 將軍澳創科園(工業邨正名)個發展好似勁過元朗嗰個好多....然而 好多元朗工業邨返工嘅人都未必係大西北人

疫情過後 仲有大把人想推行在家工作呢
宜家創科園都係數據中心多過”工業”.....
08x200-201 發表於 2024-4-28 13:17 | 顯示全部樓層
kbh 發表於 2024-4-28 10:39

宜家就業形勢唔系幾好,轉工的話可能要搵一兩個月,況且可能穩到也唔一定系心頭好
當然話翻轉頭如果真系要搞相關線路,估計就系一系唔開一系連屯門元朗市中心都要解決甚至一開波也要開埋逆向班次
3ASV174 發表於 2024-4-28 13:58 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2024-4-28 13:09

過多幾年 你要大大力話嗰堆西北友  洪水橋大大個CBD唔返工 仲 ...

根本兩邊的工業就唔一樣
話人唔識就近就業嗰啲版友唔知小學畢業未?不如話人點解唔 WFH?

如要討論,請先自貼差餉單一次
1234567 發表於 2024-4-28 14:03 來自手機 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2024-4-28 13:58
根本兩邊的工業就唔一樣
話人唔識就近就業嗰啲版友唔知小學畢業未?不如話人點解唔 WFH?

咁你可以講下將軍澳工業邨啲工有咩特別,其他地方冇得佢有
1234567 發表於 2024-4-28 14:08 來自手機 | 顯示全部樓層

過多幾年 你要大大力話嗰堆西北友  洪水橋大大個CBD唔返工 仲 ...

其實好多舊工業區例如柴灣、葵涌、荃灣都有數據中心,由舊工廈重建而成
fleetline 發表於 2024-4-28 15:46 | 顯示全部樓層
將軍澳未來最多人返工地方唔係工業村,
而係入境處和政府合署.

自從98開左,
由新界西去將軍澳工業村已經比以前方便得多,
而將軍澳工業村返工人口基本唔會有大增長,
我唔覺得有需要開條由將軍澳工業村去新界西路線,
反而去九龍西我仲覺得有機會有得做.

入境處雖然在地鐵站旁,
不過將軍澳坐鐵去大西北唔見得有幾吸引,
假設由天水圍北到將軍澳入境處,
如果坐鐵就要轉3次車,
假設每程車等5分鐘,
剩係等車都用左20分鐘.

69C係吸引好多, 不過出到觀塘又可以點做?
最後咪又係逼你轉鐵,
既然要轉鐵又要比多次錢, 又點解唔全程搭鐵?

如果要解決大西北地區去將軍澳入境處一帶交通不便問題,
最重要其實係要加強入境處一帶巴士服務.
如將290E全日或者加一條巴士到觀塘, 其實都可以解決問題.

天水圍果邊其實最重要係69C全日,
如果69C全日, 由天水圍北去九龍東和西貢都變得更方便,
同時間仲可以減少265M大欖人多問題.

儲錢
kitarolo 發表於 2024-4-28 16:28 | 顯示全部樓層

過多幾年 你要大大力話嗰堆西北友 洪水橋
大大個CBD唔返工 仲係要返中環太古坊九龍灣

嗰種唔滿意可轉工或
唔滿意可離港建議 真係唔要得

反而應該鼓勵兩蚊客牽頭
長線長用 以車程洗滌心靈