hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有元朗區議員要求開辦天水圍至將軍澳巴士線 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 有元朗區議員要求開辦天水圍至將軍澳巴士線

kitarolo 發表於 2024-4-28 16:42 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2024-4-28 12:19
無用
269C 已經接近收盡車車費等級上限,行多 20km 都係最多收到 $20.6,比現時轉乘仲要平一截

將軍澳大西北除非係開 R 線,如果唔係完全無誘因開

P269即可,點都收到30元以上
ccchhhuuunnn 發表於 2024-4-28 17:23 來自手機 | 顯示全部樓層
1234567 發表於 2024-4-28 14:08
其實好多舊工業區例如柴灣、葵涌、荃灣都有數據中心,由舊工廈重建而成 ...

將軍澳工業區一出就太平洋
不如你睇下海底光纖通常喺香港邊到上岸先講⋯⋯
cnquate 發表於 2024-4-28 17:28 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2024-4-28 15:46
將軍澳未來最多人返工地方唔係工業村,
而係入境處和政府合署.

如果目標客群係新界西,點解唔係開由入境事務處總部開去新界西,而係開去九龍東再叫人轉車?

同埋入境事務處總部去九龍東嘅交通需求唔高,唔見得可以支撐到一條全日路線。
有權有勢嘅人灌水放流唔使停板
ccchhhuuunnn 發表於 2024-4-28 17:51 來自手機 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2024-4-28 12:19
無用
269C 已經接近收盡車車費等級上限,行多 20km 都係最多收到 $20.6,比現時轉乘仲要平一截
將軍澳大 ...

兩隻字:招標
或者
兩條線一人一條
ccchhhuuunnn 發表於 2024-4-28 17:53 來自手機 | 顯示全部樓層
1234567 發表於 2024-4-28 14:03
咁你可以講下將軍澳工業邨啲工有咩特別,其他地方冇得佢有

淨係睇元朗、大埔、將軍澳工業邨裏面啲公司嘅industry都好唔同啦
小學畢業未?
TA7343@N241 發表於 2024-4-28 19:43 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2024-4-28 13:09
如果你咁講 好多人都唔應該偏偏要揀中環工

過多幾年 你要大大力話嗰堆西北友  洪水橋大大個CBD唔返工 仲 ...

除咗返基層(例如飲食、零售業)工多數返同區之外,基本上只要係專少少嘅工種/行業,跨區工作絕對普遍。
例如工程公司多數觀塘區,食品廠多數大埔工業邨,傳媒業datacenter多數將軍澳工業邨。
同樣,香港好多人住邊冇得自己話事,一來香港屋租又貴,尤其啱啱出嚟做嘢冇錢,二來有能力又要就返長老/另一半。
舉例,如果你家人全部住大西北,你做嘅行業九成公司喺晒觀塘將軍澳,咁你點抉擇?
想方便家人但通勤時間長,定近公司但斷六親?

所以住天水圍往來將軍澳嘅通勤客,絕對有需求。
至於點解議員要提出嘅,我諗都係天水圍人口多而且密度大。
上面有人提到49,我反而唔太擔心,青衣規劃同天水圍幾似,同樣人口多、密度大嘅純住宅區。
但天水圍比青衣人口更多,住宅群顯得更集中。
如果做嘅,可以拉埋元朗經大欖出城攪掂,入將軍澳途中可以停一停觀塘/九龍灣商業區。

評分

參與人數 2aPower +5 HugeC +15 收起 理由
kitarolo + 2 + 5 個個都搭車 唔通個個都想搭車咩.
08x200-201 + 3 + 10 精闢見解

查看全部評分

08x200-201 發表於 2024-4-28 20:04 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2024-4-28 17:51
兩隻字:招標
或者
兩條線一人一條

如果天水圍真系需要去將軍澳的巴士,建議要麼同元朗夾份一起招,要麼同今年RPP的朗邊一起招

朗邊今年只招左兩條線,沒招去東九的線路,如果天水圍真系需要去將軍澳的線路,其實搵朗邊一起夾份搞也系一個辦法
newfastbaby 發表於 2024-4-28 20:35 來自手機 | 顯示全部樓層
將軍澳開去落馬洲或者深圳灣口岸可能好客過去天水圍
1234567 發表於 2024-4-28 20:43 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2024-4-28 17:23
將軍澳工業區一出就太平洋
不如你睇下海底光纖通常喺香港邊到上岸先講⋯⋯ ...

咁香港嘅數據中心係咪大部分都喺將軍澳先
1234567 發表於 2024-4-28 20:45 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2024-4-28 17:53
淨係睇元朗、大埔、將軍澳工業邨裏面啲公司嘅industry都好唔同啦
小學畢業未? ...

請教下你姐,洗唔洗話人小學未畢業啊

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
ccchhhuuunnn + 1 + 1 #56仲有個唔問埋佢?關心版友💕.

查看全部評分