hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 昨日的線王:九巴的30、50、70
開啟左側

[歷史資料] 昨日的線王:九巴的30、50、70

PB602 發表於 2008-11-25 23:06 | 顯示全部樓層

原帖由 chan6723 於 2008-11-25 21:36 發表

70 呢個號碼,某程度上都係有歷史意義的。

另外,城巴當年係 1 / 5A 並存的,而且用
同一個時間表。咁 70 都可以「慢慢咁」
去「取代」270A 的。

例如舊的 70 取消第一日,270A 全線 16 部
車,可以有 2-3 架用「70」的「 ...

其實九巴當初可以建議70改為"特快線", 而實際路線同270A一樣, 用車不變
情況下, 班次應該可以加密.

等乘客適應之後, 再慢慢將270A既車搬過去, 最後陰乾270A就OK. 城巴當初
之所以要將1同5A並存, 都要保留有歷史意義既"1號線".
teddybus 發表於 2008-11-25 23:14 | 顯示全部樓層
原帖由 chan6723 於 2008-11-25 21:36 發表

70 呢個號碼,某程度上都係有歷史意義的。

另外,城巴當年係 1 / 5A 並存的,而且用
同一個時間表。咁 70 都可以「慢慢咁」
去「取代」270A 的。

例如舊的 70 取消第一日,270A 全線 16 部
車,可以有 2-3 架用「70」的「 ...

城巴個次 1號 同 5號 未合併前個行法差唔多,
所以合併先話二揀一....
70 同270A 行法差好遠喎....
如果乜都要歷史意義, 當初 3號, 13號呢d 線就唔應該取消, 岩嘛?

238X 發表於 2008-11-25 23:21 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 25/11/2008 23:14 發表

如果乜都要歷史意義, 當初 3號, 13號呢d 線就唔應該取消, 岩嘛? ...

而家只係 70 準備取消,
而且我開始果陣都無話可以將 70 個例擴展到 50 / 30,
(其中 50 我直情講到明唔可以咁做),
何況係你講呢 D 線?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
PB602 發表於 2008-11-25 23:37 | 顯示全部樓層

原帖由 teddybus 於 2008-11-25 23:14 發表
如果乜都要歷史意義, 當初 3號, 13號呢d 線就唔應該取消, 岩嘛? ...

舊1同舊5A行法好唔同, 舊5A行皇后大道東, 而舊1就行軒尼詩道同埋灣仔道, 路線完全唔同.

另外舊1只去中環, 但上到跑馬地成和道. 舊5A由堅城開出, 但只到跑馬地電車總站.
3AD60 發表於 2008-11-25 23:38 | 顯示全部樓層
原帖由 GK9636 於 2008-11-25 12:38 發表

沙中線有個顯徑站的話, 足以令TD建議取消80 (9成地方與鐵路重疊)

係取消都取消89B路線先,始終現時89B路線
有好多由秦石村,沙角村,博康村及乙明村去彩虹
至觀塘既客都過檔搭80X路線,同埋而家89B路線
係非繁忙時間都唔係太好客,沙中線通車後應該會
摺89B路線先.

至於80路線而家係美林村都仲有唔少客量支持,
再加上而家仲有美田村既居民入伙,80路線淨係
單靠美林村及美田村都做了好多客,就算將來沙中線
通車後影響唔到80路線.
3AD60 發表於 2008-11-25 23:54 | 顯示全部樓層
原帖由 HG6729 於 2008-11-25 22:54 發表
0 尾如果唔介意後面有英文字都叫ok
30X/40X/60X/80X/260X
70X 真係....   
960 冇字但都好好客

但係以新九營運的隧巴110路線就唔多好客,
兼且隧巴110路線亦係蝕本路線.
DIH 發表於 2008-11-25 23:55 | 顯示全部樓層

九巴重組路線編號,當年係「利民措施」,今時今日同樣舉動會畀人話「擾民」,
香港已經唔係七十年代的香港(「七十」年代?)

怪只怪九巴近年無嚴格遵守編號規則,自己搞亂晒。
開線及cut線又無做好準備,成日都係畀村巴威脅/居民投訴/運吉出聲先臨時臨急開線,
無乜預留路線編號,個個用晒2xxX,好似好多豪華線咁。
到取消喇,又係因為自己有其他重叠路線,並存一陣子先取消,
於是易記的舊編號free唔出,新線迫住要用2xxX。

當空調化已成大勢,咁新開的全空調線就唔使加2啦,
最少回歸後已經無須再做。
(OT:61M係咪九巴最後一條新開線時有熱狗的日常路線?)

而呢個2字亦令到好多路線空易混淆,例如
270 vs 270A 可以保留2xx做新市鎮區內線,270A改70A,或乾脆當70變特快。
269C vs 296C 如果係 69C vs 96C,係咪無咁易混淆?

281A本來屬於81系(沙田<>彌敦道),叫81A或者81D甚至81X都好。

同MTR一樣,九巴重點在公關、股市、地產,而其名義上的本業卻闊佬懶理。
MTR都還會有點門面工夫,九巴就真係「懶理」。

kiwai 發表於 2008-11-25 23:58 | 顯示全部樓層
原帖由 3AD60 於 2008-11-25 23:38 發表

係取消都取消89B路線先,始終現時89B路線
有好多由秦石村,沙角村,博康村及乙明村去彩虹
至觀塘既客都過檔搭80X路線,同埋而家89B路線
係非繁忙時間都唔係太好客,沙中線通車後應該會
摺89B路線先.

如果非繁忙時間唔係太好客就要取消, 咁應該先取消80x喎
你得閒可以去睇下舊年九巴乘客聯絡小組報告, 九巴方面有提過
以非繁忙時間計, 89B係好客過80X的
kiwai 發表於 2008-11-26 00:04 | 顯示全部樓層
原帖由 天空之神 於 2008-11-25 21:24 發表

唔知 880 同 890 點行呢?

而 890 係咪比 889 取代?
thanks

880:
尖沙咀碼頭開:梳士巴利道, 康莊道, 公主道, 窩打老道, 獅子山隧道, 大埔道, 馬場通路
沙田馬場開:馬場通路, 大埔道, 獅子山隧道, 窩打老道, 公主道, 漆咸道, 梳士巴利道

890:
彩虹開:彩虹道, 大成街, 東頭村道, 鳳舞街, 龍翔道, 獅子山隧道, 獅子山隧道公路, 大埔道, 馬場通路

890最後係比889取代

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
天空之神 + 2 歷史資料

查看全部評分

238X 發表於 2008-11-26 00:05 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 25/11/2008 23:55 發表
九巴重組路線編號,當年係「利民措施」,今時今日同樣舉動會畀人話「擾民」,
香港已經唔係七十年代的香港(「七十」年代?)

怪只怪九巴近年無嚴格遵守編號規則,自己搞亂晒。
開線及cut線又無做好準備,成日都係畀村巴威脅/居 ...

其實呢樣我都唔介意,至少九龍新界個發展速度快到
連好多前期開既 X 線都不合時宜。

之前都講過,問題只係佢有時連自己 D 新規則都唔係好跟,
譬如 260X 同 265B 我一直都覺得好刺眼。

所以而家咪話不如趁呢個機會慢慢重組返 D 號碼囉,
又唔駛一刀切既。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知