hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) 出售地鐵十送一車票最後10張
開啟左側

出售地鐵十送一車票最後10張

關閉 [複製鏈接]
gakei 發表於 2005-8-10 12:52 | 顯示全部樓層

[ref=333954]HY671[/ref]  在 2005-8-10 12:00 發表:
先睇呢個:
車票發出條件
特別係1.11&1.12,根據呢度講,正如gakei兄所說,呢類車票乃地鐵既財
產。(即係話有些舖頭賣俾人作收藏用途 ...

我建議板主致電或電郵向地鐵公司查詢,
假如此文有犯法成份, 那就不只是有關站
友的問題, 而也是站方的責任。

而且本站 / 本板向來不能張貼有圖利意圖
交易o既廣告, 呢一點板主可以向站長 joelty
和 fp8329 查詢, 因為很久之前我們也有討論
過這個問題。

[ Last edited by gakei on 2005-8-10 at 12:55 ]
祺人祺事 是神奇技倆
hr1918 發表於 2005-8-10 14:57 | 顯示全部樓層
[ref=333985]gakei[/ref]  在 2005-8-10 12:48 發表:

把價值為 0 的十送一票以有價形式出售,
那不是抬價難道是壓價? 至於故意唔故
意, 大家都有眼見啦。

[ Last edited by gakei on 2005-8-10 at 13:02 ]

樓主同你三唔識七唔通免費送比你咩,講真樓主都要搭十次地鐵先有一張,唔通搭十次車唔駛錢?表面係送,但實質係得來既"成本"係咪真係係 0 ?而佢既價值係咪又係0 呢 ? 應唔應該咁公然賣係一回事,但如果(以下來例子只係做參考,因為小弟唔記地鐵收費的)我用$15一張同樓主收購有關車票,然後用來搭每程$20以上既車程又點計呢 ?一張可以搭$20車程既車飛樓主如果賣$15又算唔算"抬價"呢?
鄉趕鐵路 用錢鋪出新里程
HY671 發表於 2005-8-10 16:00 | 顯示全部樓層
[ref=334085]hr1918[/ref]  在 2005-8-10 02:57 PM 發表:
樓主同你三唔識七唔通免費送比你咩,講真樓主都要搭十次地鐵先有一張,唔通搭十次車唔駛錢?表面係送,但實質係得來既"成本"係咪真係係 0 ?而佢既價值係咪又係0 呢 ? 應唔應該咁公然賣係一回事,但如果(以下來例子只係做參考,因為小弟唔記地鐵收費的)我用$15一張同樓主收購有關車票,然後用來搭每程$20以上既車程又點計呢 ?一張可以搭$20車程既車飛樓主如果賣$15又算唔算"抬價"呢?

今次我又唔幫你喇。 

事實張飛係送既(唔好話要搭十次至有,因為地鐵唔係老馮送既—事實宜家
已經冇得送),樓主事實係用$0而得到呢張車票。至於售出後人地用黎搭
幾多錢就已經係另一件事,不能混為一談。

佢俾左十次車錢已經換左搭十次地鐵,地鐵公司冇欠佢,張飛亦唔係補償之
一,呢個係法理上冇得拗既。既然俾左十次錢可以坐十一次地鐵,咁第十一
次地鐵既價值仲唔係$0?

唔通用你既理論,可以話樓主做緊蝕本生意咩?咁賣翻版一隻原本值六七百
蚊既軟件光碟照賣六七百蚊?咁點解我唔買正版?!
永遠懷念MJ
hr1918 發表於 2005-8-10 17:03 | 顯示全部樓層

[ref=334112]HY671[/ref]  在 2005-8-10 16:00 發表:

今次我又唔幫你喇。 

事實張飛係送既(唔好話要搭十次至有,因為地鐵唔係老馮送既—事實宜家
已經冇得送),樓主事實係用$0而得到呢張車票。至於售出後人地用黎搭
幾多錢就已經係另一件事,不能混為一談。

佢俾左十次車錢已經換左搭十次地鐵,地鐵公司冇欠佢,張飛亦唔係補償之
一,呢個係法理上冇得拗既。既然俾左十次錢可以坐十一次地鐵,咁第十一
次地鐵既價值仲唔係$0?

唔通用你既理論,可以話樓主做緊蝕本生意咩?咁賣翻版一隻原本值六七百
蚊既軟件光碟照賣六七百蚊?咁點解我唔買正版?!

我唔想同你拗啦,不過樓主賣呢d飛係假既咩?,似乎唔應該拎正版同老翻呢個問題黎比喎

你都講係送啦,咁送左出來樓主鍾意點處置係佢既事啦,而且就算第十一程免費,唔代表個程既價值係$0,一程車既價值無變,只係你要享受第十一程需要付出既成本有變,另外如果係要單純以樓主d飛唔駛錢得返來來講,咁其實有唔少人都會將一d抽獎得來又無用既禮卷或其他物品轉售,人家或者都無付出一分一毫或者利益換取該物品,咁又係代表家要送比你先叫合理?

從另一角道睇,地鐵送飛比你係人情,因為你一星期逢一至五幫襯佢搭十次,但樓主同各位三唔識七又憑咩唔收錢送比你先?當然你覺得唔值你大可以唔理唔買,但同時其實有無必要干涉他人先? 當然如果呢de飛係就咁0係街派人人拎得既話,咁賣就係唔合理.如果要捉住車票發行條款講,咁點解之前有人0係度收購西鐵節日通又無問題呢?

[ Last edited by hr1918 on 2005-8-10 at 17:08 ]
hr1918 發表於 2005-8-10 17:15 | 顯示全部樓層
[ref=333452]307[/ref]  在 2005-8-9 22:01 發表:

根據香港法律第228章,
《簡易治罪條例》的第6B條,

由於呢堆車票本身係無批準價格,因為佢地係地鐵公司的贈品,
咁即係就算佢賣一亳子都係犯法...

不知板主的意見如何呢?

呢個case計 ,十送一車票最高價值應該係機場快線以外既地鐵最高車資
而且所謂贈品車票都要0係某d條件下先得到,已經唔算係正式既”贈品”,除非你肯定樓主會用高於地鐵最高車資出售有關車票,如果唔係真係無得好講,亦告唔得入#:-/
HY671 發表於 2005-8-10 17:26 | 顯示全部樓層
[ref=334131]hr1918[/ref]  在 2005-8-10 05:03 PM 發表:
你都講係送啦,咁送左出來樓主鍾意點處置係佢既事啦,而且就算第十一程免費,唔代表個程既價值係$0,一程車既價值無變,只係你要享受第十一程需要付出既成本有變,另外如果係要單純以樓主d飛唔駛錢得返來來講,咁其實有唔少人都會將一d抽獎得來又無用既禮卷或其他物品轉售,人家或者都無付出一分一毫或者利益換取該物品,咁又係代表家要送比你先叫合理?

問題既關鍵係:
1. 根據地鐵條例,地鐵送既車票我地有冇權轉讓圖利?
2. 地鐵講明車票有效期係一個月,但樓主就過左期唔用,跟住拎
去地鐵站換過,但佢自己又唔係用黎搭車,而是賣出。

至於你既一套理論我就唔同你拗,反正我覺得你係錯。#;oD 講極你都
唔明,氣。 #;oD
永遠懷念MJ
gakei 發表於 2005-8-10 17:36 | 顯示全部樓層

[ref=334085]hr1918[/ref]  在 2005-8-10 14:57 發表:
樓主同你三唔識七唔通免費送比你咩,講真樓主都要搭十次地鐵先有一張,唔通搭十次車唔駛錢?表面係送,但實質係得來既"成本"係咪真係係 0 ?而佢既價值係咪又係0 呢 ? 應唔應該咁公然賣係一回事,但如果( ...

之前o個十次付出o既車費係用o左去搭十程地鐵,
佢已經享用o左o個十次o既服務, 抵銷o左該十次
車費o既成本, 呢個成本唔可以包括落呢張免費車
票o個度。

除非你/佢證明到佢o個十次係無搭地鐵, 純綷用來
換免費飛, 咁o個十次就係成本喇。但呢個並唔係
有理性o既人o既行為, 並唔會有人信服。
祺人祺事 是神奇技倆
Wattyung 發表於 2005-8-10 18:23 | 顯示全部樓層
問完一個在車站工作的朋友,他說"十送一"優惠車票只適用於換領的那人,些票不可轉,因那人只擁有此票的使用權,地鐵才是這票的擁有者,所以除地鐵公司(或經地鐵公司授權)外,其他人仕/公司不可出售地鐵有效車票。樓主小心啦,此乃違反地鐵附例,如果下次交易時被拉,唔好話唔早通知你。

各位(樓主/板主)如果不信,可致電28818888地鐵公關部查詢。

[ Last edited by Wattyung on 2005-8-10 at 18:31 ]
 樓主| VA63 發表於 2005-8-10 19:52 | 顯示全部樓層
[ref=333990]gakei[/ref]  在 2005-8-10 12:52 發表:

我建議板主致電或電郵向地鐵公司查詢,
假如此文有犯法成份, 那就不只是有關站
友的問題, 而也是站方的責任。

而且本站 / 本板向來不能張貼有圖利意圖
交易o既廣告, 呢一點板主可以向站長 joelty
和 fp ...

咁你大可以問地鐵同警方此事有無犯法 #
我諗無人睬你.... #

我唔覺自己賣車票有咩對同錯地方
問題係我從來無向人兜售車票,買唔買係你既事
yahoo拍賣場夠有人賣呢d車票,更有人係呢度開文收購節日通
警察,地鐵,西鐵同呢度有禁止咩?

如果板主係都charge我
我無符.. #:-/
你知唔知道你出d post好小朋友?
 樓主| VA63 發表於 2005-8-10 19:56 | 顯示全部樓層

[ref=334196]Wattyung[/ref]  在 2005-8-10 18:23 發表:

問完一個在車站工作的朋友,他說"十送一"優惠車票只適用於換領的那人,些票不可轉,因那人只擁有此票的使用權,地鐵才是這票的擁有者,所以除地鐵公司(或經地鐵公司授權)外,其他人仕/ ...

如何証明該車票是屬誰?
車票無刻名架 #

咁我都係將車票的使用權轉讓者
咁都拉? #:-X #???
你知唔知道你出d post好小朋友?