hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 重新上路的疑惑
開啟左側

重新上路的疑惑

joeli16 發表於 2005-9-5 19:04 | 顯示全部樓層

[ref=360096]kychung[/ref]  在 2005-9-3 10:33 AM 發表:

雖然我地講ge野仍然以漫畫為骨幹
但係都開始嘗試講其它野
好似電腦咁
佢自己本身有寫開website
所以都有機會教佢好多野
而後來響前文都有講
意外地有次幫佢"醫"電腦ge機會

心事....響莊務 ...

其實你唔駛諗咁多,
因為係會妨礙你同佢關係發展,
自然咁一路同佢傾計就可以,
好似樓上Jason兄咁講,
佢係信得過你先會講o個番說話,
係時機開始慢慢同佢傾心事啦,
當然仍然要保持一貫自然態度啦。
307 發表於 2005-9-5 19:37 | 顯示全部樓層
[ref=361360]joeli16[/ref]  在 5.9.2005 19:04 發表:
其實你唔駛諗咁多,
因為係會妨礙你同佢關係發展,
自然咁一路同佢傾計就可以,
好似樓上Jason兄咁講,
佢係信得過你先會講o個番說話,
係時機開始慢慢同佢傾心事啦,
當然仍然要保持一貫自然態度啦。

其實你只要保持自然,
傾多一點唔同的事。
都係果句,就算唔係一對,
都可以係好朋友。
只罵不建議=不負責任
 樓主| kychung 發表於 2005-9-7 18:59 | 顯示全部樓層
呢幾日比較忙
到今日又講講事情去到點

呢個禮拜arm arm開學
佢之前主動俾左佢ge timetable我睇
而如果我同佢有空檔係夾
咁都會約出黎
前幾日我就同佢一齊買下午茶
上莊房一路睇卡通一路食
雖然簡簡單單
不過已經真係好快樂好滿足
就算無約出黎
而家平均每日都會互相打下電話吹兩句
因為大家都少左時間online
所以網上接觸慢慢取代左網上接觸

今朝早都有件好開心ge事
就係我搭lift轉堂果時
本來都拎緊電話出黎打俾佢r
點知部lift一開門
就撞到佢#:-*
我當然又去約佢落堂之後食飯啦
不過到約定食飯ge時間
佢就打黎
話而家同緊佢D同學食緊飯
叫我跟埋一黎去
不過因為聽說過貿然去見人地D frd
如果班人對自己印象係好ge話猶自可
如果印象唔好....咁就大事不妙
所以就同佢講"咁呀....你同你D同學去食啦...."
佢就問"但係你未食野個喎....你得唔得呀"
呢個時候
都唔知點講好
唯有講"....我自己得架啦...."

響呢件事度
其實我都唔敢講自己ge處理手法好唔好
又要請高人解答啦

另外
有一日佢問我捉唔圍棋
我話"好呀....不過輸得幾核突都唔好笑我喎...."
佢就話過俾我聽
因為佢圍棋太叻
佢同邊個frd捉完一舖之後
都以後唔敢同佢再捉
雖然我話"唔怕喎....我都慣左輸俾人架啦....我都唔mind呢D野ge"
佢都話"唔好啦....唔好啦...."
咁大家又覺得好唔好迫佢同我捉圍棋呢?
如果迫ge話又要點迫呢?

p.s.307兄之前講ge意思
我都get到少少
不過....咁樣講....係咪太樂觀呢?
南粵急行 rail.kychung.com
307 發表於 2005-9-7 19:07 | 顯示全部樓層

嘩...突然間好似好多進展咁....

聽落唔錯呀...
至少你同佢真係有得相處下...(仲有莊上真係好....#)

叫埋你去你竟然唔去....真係....
佢真係幾關心你呀...
但係你咁樣就真係唔好喇...無下次喇....

至於圍棋,你就大可以話,
不如你教下我啦....
咁就可以令到個局面唔同....

你get到我講些甚麼?
只罵不建議=不負責任
 樓主| kychung 發表於 2005-9-8 00:20 | 顯示全部樓層
[ref=363104]307[/ref]  在 7/9/2005 19:07 發表:
嘩...突然間好似好多進展咁....
聽落唔錯呀...
至少你同佢真係有得相處下...(仲有莊上真係好....#)

其實只係我莊期未完je....不過都就快完啦#

頭先我抽左D時間online
佢一見到我online
就即刻同我講
"對唔住呀....本來應承左你....我係咪好衰呀....我後日約你呀"
我當然lur飯應啦
佢咁講我都舒一口氣
如果唔係....我都唔知要內疚幾耐
而佢又終於開始主動同我吹水
再唔係次次都要我辛辛苦苦主動搵野吹
我想我的主動該沒有白費了

p.s.307兄:
其實呢D問題
我自己都唔當係D好私隱ge野
拎出黎講都無乜所謂ge
307 發表於 2005-9-8 09:21 | 顯示全部樓層
[ref=363473]kychung[/ref]  在 8.9.2005 00:20 發表:
其實只係我莊期未完je....不過都就快完啦

頭先我抽左D時間online
佢一見到我online
就即刻同我講
"對唔住呀....本來應承左你....我係咪好衰呀....我後日約你呀"
我當然lur飯應啦
佢咁講我都舒一口氣
如果唔係....我都唔知要內疚幾耐
而佢又終於開始主動同我吹水
再唔係次次都要我辛辛苦苦主動搵野吹
我想我的主動該沒有白費了

p.s.307兄:
其實呢D問題
我自己都唔當係D好私隱ge野
拎出黎講都無乜所謂ge

俾心機啦...
聽落真係好似幾好喎....
當然,我唔會叫你去計算幾時先去表白,(如果你想的話)
只係希望你好好享受一下呢個過程,
亦都希望你唔好推得特別緊。

p.s. 我唔係咁的意思,
而係絕對歡迎你add我,
同我chat咁解。

[ Last edited by 307 on 2005-9-8 at 11:18 ]
只罵不建議=不負責任
 樓主| kychung 發表於 2005-9-11 02:26 | 顯示全部樓層

[ref=363573]307[/ref]  在 8/9/2005 09:21 發表:
俾心機啦...
聽落真係好似幾好喎....
當然,我唔會叫你去計算幾時先去表白,(如果你想的話)
只係希望你好好享受一下呢個過程,
亦都希望你唔好推得特別緊。

基本上來說
由開學開始
我同佢都有經常約出黎食lunch/tea
亦都每日有chat(網下或者網上形式都好)
基本上亦都無乜野唔可以傾(除左對講是非仍然有保留之外)
不過而家又慢慢覺得呢種來往已經"正常化"之後
我同佢ge關係好似"平凡"左(雖然未必係"平淡"左)
雖然一D"發姣"ge唸法仍然係有
不過好似對住佢已經無乜點覺得緊張又或者面紅耳赤
咁係咪我對佢ge感覺響度減退緊呢?
如果係
咁仲有無D乜野突破可以嘗試呢?

又另外
其實幾時表白呢....其實我都無set下一個特定ge時間表
不過佢下個月中就生日
我唸呢個應該會係第一個唸去唔去表白ge"關口"
當然我唔會好似以前咁心急
一到左呢D"心理關口"就一定會揀去馬
反而我覺得
自己好似還要找多幾個突破先至夠把握咁做
307 發表於 2005-9-11 10:14 | 顯示全部樓層
咁你自問對呢個人的感覺如何呢?
突破? 我自己就唔覺得有咩特別要「破」喇....

咁佢生日就係你的其中一個表現時間,
你想得到d乜野效果,
呢個絕對係其中一關喇...
只罵不建議=不負責任
hsu 發表於 2005-9-11 10:20 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
307 發表於 2005-9-11 10:25 | 顯示全部樓層

hsu兄...
唔太認同set deadline俾佢表白...
生日表白好似係一件唔錯的事,
但係重視=/=要表白。

反而我會覺得係俾樓主表現一下自己的時候,
例如表現一下自己有幾了解對方,
同埋一份有心思的生日禮物等等。

照佢依家的情況去估,
未必係適當的時候表白。
只罵不建議=不負責任