hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 大陸客失禮香港迪士尼只能啞忍
開啟左側

大陸客失禮香港迪士尼只能啞忍

cheung1303 發表於 2005-9-28 10:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

簽名被屏蔽
HY671 發表於 2005-9-28 11:15 | 顯示全部樓層
點睇都係失禮返大陸姐,我又唔覺佢失禮香港喎。

正如香港人在日本迪士尼大叫大嚷,你估係失禮日本定香港?
永遠懷念MJ
湯美 發表於 2005-9-28 11:45 | 顯示全部樓層
迪士尼開幕冇耐已經有呢個情況出現,
小朋友隨處大小異便、大人排隊唔耐煩就粗口鬧人、
掛隊打尖、踎響路邊 / 席地而坐食煙除鞋抖抖氣都唔係咩新鮮事,
迪士尼員工好言相勸又俾人出言侮辱,
唔係話啞認,試問咁樣員工點敢出聲話佢地呢 ?

最離譜係佢地仲可以大條道理話佢地啱晒,
睇報紙其中一部分講到內地同胞點樣講「道理」,
難怪佢地真係咁乞人憎。

有朋友講笑咁講:等遲下上海迪士尼開左先至去香港迪士尼 ... #
 樓主| cheung1303 發表於 2005-9-28 12:37 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
hsu 發表於 2005-9-28 12:57 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
a396 發表於 2005-9-28 13:10 | 顯示全部樓層
提提樓主轉載新聞o既時候, 請加上來源,
閣下有好幾篇都係咁.
獨派交通迷同政治學人
OtisLeung 發表於 2005-9-28 13:25 | 顯示全部樓層

這根本就是文化知識道德的水平差異問題, 相信都改不了
大陸人想怎樣就怎樣, 自己得到最大的方便與著數就行,
不滿意(即使是極不合理), 亦都惡左先

例如小弟在迪士尼地鐵就見過兩個"奇景",
首先有個大陸佬對著關門中的地鐵大叫"等埋",
然後整個人撞到車門上又被欄門碰到,
跟著仲要大爆粗口

另一個大陸佬更好野, 佢地一班人行的,
聽到關門響號自己又唔行快D,
然後帶頭的那個就以身擋門, 以腳擋欄門, 俾佢地成班人入晒
車上其他的乘客都話"咁樣唔得架wor", "離晒譜"咁樣

另外亦見過有大陸人在迪士尼酒店櫃台大吵大鬧,
認真失禮

當然, 平日我們如果到天水圍, 東涌等新發展區,
亦會見到好多我們有份養的同胞們的奇觀啦~

例如見過一位來自大陸的母親, 帶埋眾多唔駛佢自己出錢養的子女,
在天水圍西鐵站, 母親自己入閘後, 就逐個逐個子女抱入閘內,
唔駛同佢地買票也~

[ Last edited by OtisLeung on 2005-9-28 at 13:29 ]
FIAM巨型貨機51MU0898 / U0988
OtisLeung 發表於 2005-9-28 13:35 | 顯示全部樓層
[ref=380079]HY671[/ref]  在 28-9-2005 11:15 AM 發表:

點睇都係失禮返大陸姐,我又唔覺佢失禮香港喎。

正如香港人在日本迪士尼大叫大嚷,你估係失禮日本定香港?

香港的迪士尼樂園的主要"顧客"係呢班人,

咁世界上其他地方的人, 都好難吸引到來香港迪士尼樂園,
費事同呢D咁"低等"的人同場(尤其係一些仍有"inferior race"觀念的外國人)~

俾著我, 來到, 正經守秩序排隊就被人打晒尖,
仲要面對衛生問題(包括垃圾/二手煙/痰涎/排泄物等等)
亦有來自他們聲帶的噪音污染,
乜癮都無晒啦~
FIAM巨型貨機51MU0898 / U0988
8888888888 發表於 2005-9-28 13:49 | 顯示全部樓層
[ref=380127]a396[/ref]  在 2005-9-28 01:10 PM 發表:
提提樓主轉載新聞o既時候, 請加上來源,
閣下有好幾篇都係咁.

咁我可以話你聽, 佢似乎永世都唔會加番個source架喇
古語有云「忠言逆耳」也

有時回想番轉頭, 迪士尼如果預知會導致如斯田地,
倒不如當初「定居」滬城好過
[ref=380117]hsu[/ref]  在 2005-9-28 12:57 PM 發表:
好佩服你無程程咁都可以扯到去講英文既話題
勁!

照番果個例子
香港人係日本迪士尼叫囂既話
當然失禮香港喇
點會失禮日本架?咩道理黎架?#:-X

其實佢個腦真係好有研究價值#
因為其邏輯與常人有明顯的分別

[ Last edited by 8888888888 on 2005-9-28 at 13:54 ]
[url]www.xanga.com/mikeydotnet[/url]
a396 發表於 2005-9-28 14:33 | 顯示全部樓層

[ref=380107]cheung1303[/ref]  在 2005-9-28 12:37 發表:

梗係失禮日本啦,正如大陸客行為失禮香港咁咋嘛!
仲有講:南韓人改進外語水平就趁而家啦,到首爾迪士尼開,D員工又唔識外語,咁到時真係後悔莫及啦!

我想知道香港人o係日本叫囂關失禮
日本咩事呢, 一o的九唔搭八! 佢地o係
果邊做o左o的失禮佢地自己同胞o既
o野, 同果邊完全冇關喎! 正如大陸客o係
香港迪士尼做o左o的 '唔見得光'o既o野
一樣, 最多影衰大陸果邊, 關香港咩事呢?

樓主真係要好好認真檢討自己o既問題,
人地勸極 閣下都唔聽, 最終蝕底係 閣下
自己.
獨派交通迷同政治學人