hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 大陸客失禮香港迪士尼只能啞忍
開啟左側

大陸客失禮香港迪士尼只能啞忍

marioso 發表於 2005-9-28 14:46 | 顯示全部樓層

FROM一個朋友的xanga...........

「今日係wc攪笑....
 要等位去啦...... 之後見到有個同胞.... 係地下痾...
 我好無奈咁話
 我 : 先生, 呢個唔係 toliet 黎架喎, 你痾係地下好唔衛生架
 佢 : 下, 唔係地下去咁邊度去啊
 我 : 大大個係你前面, 排隊等陣洗死咩.....
 佢 : 我係上面都係咁架喎, 你吹咩....
 我 : 香港唔係大陸啊.... (開始火火地)
 佢 : 香港咪又係大陸既地, 點會唔痾得...
 我 : ...... ?,??????????(之後洗手走人)....」

"?"號D字唔出得街,因此用"?"替代...不便之處請見諒

由呢句好簡短既對話已經睇到.....佢地既態度.....唉...
不願致評了~#:-/
8888888888 發表於 2005-9-28 14:59 | 顯示全部樓層
[ref=380107]cheung1303[/ref]  在 2005-9-28 12:37 PM 發表:

梗係失禮日本啦,正如大陸客行為失禮香港咁咋嘛!
仲有講:南韓人改進外語水平就趁而家啦,到首爾迪士尼開,D員工又唔識外語,咁到時真係後悔莫及啦!

首爾幾時有話開迪士尼?

似乎閣下完全不明白上回港人英語能力劇降一事,
自己何等丟架.

也許, 你的理解力真的有問題,
也許, 你根本不接受人家給你的建議及批評

說多無謂, 只想贈你一句:「面係人地比, 架係自己丟」
italk很多板友也是想幫助你, 糾正你的觀點,
但看你的不屑, 逃避態度.
我只好無奈放棄

希望閣下好自為之
[url]www.xanga.com/mikeydotnet[/url]
kp3011 發表於 2005-9-28 17:07 | 顯示全部樓層
[ref=380181]8888888888[/ref]  在 2005-9-28 14:59 發表:

首爾幾時有話開迪士尼?

似乎閣下完全不明白上回港人英語能力劇降一事,
自己何等丟架.

也許, 你的理解力真的有問題,
也許, 你根本不接受人家給你的建議及批評

說多無謂, 只想贈你一句:「面係人地比, ...

http://hk.news.yahoo.com/050928/12/1h3xj.html
M 發表於 2005-9-28 17:23 | 顯示全部樓層

[ref=380070]cheung1303[/ref]  在 2005.9.28 10:39 發表:

http://www5.chinesenewsnet.com/M ... 7_20_26_47_514.html
大陸客o係香港o既行為,真係失禮死香港啦!如果佢o地肯守樂園規則,唔亂拋垃圾,唔吸煙o既話,咁迪士尼人員 ...

照你咁講,美國兵響韓國撞死中學女生真
係失禮死韓國人了,響美國做緊野既我國
記者見到911事件拍掌真係失禮死美國了。

幾時變左反客為主架?
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
kwyeung 發表於 2005-9-28 17:44 | 顯示全部樓層
[ref=380079]HY671[/ref]  在 2005-9-28 11:15 AM 發表:

點睇都係失禮返大陸姐,我又唔覺佢失禮香港喎。

正如香港人在日本迪士尼大叫大嚷,你估係失禮日本定香港?

香港人係日本大叫大嚷是用中文的, 人家看到就知道
你不是日本人, 自然不會失禮日本。

但別忘了好些同胞和香港人用的是同一種語言, 不懂廣東話
的外國人看到, 難保他們不會將同胞當成香港人。
arhang2001 發表於 2005-9-28 18:06 | 顯示全部樓層
我曾經在開幕之前,八月二十八日到過迪士尼外圍遊覽,
當天我是搭迪士尼線前往。

搭過迪士尼線的朋友都知道,列車的座位是一排的梳化椅,
我當天與女友上車,有幸找到一列空位,於是我們兩人,
和另外一家人分坐該行座椅,在我隔鄰的小朋友是跪於椅
上看風景,此時兩個身穿唐裝的"亞毛"(實在唔知點形容佢地好)
兩對屁股就坐落我女友和小朋友的腳上,最後我們都無辦法,
唯有起身,另加兒童不宜埋怨說話一大堆,但又如何?她們
都是嘰哩咕嘮講鄉下話,鬧佢都聽唔明,無奈也。

好喇,到站落車,都是一堆堆的國內遊客衝車門,唯恐短短車
程冇位坐。園內除了大小便我有幸未見識到之外,其他所有板
友提及過的行為,我都有目睹。最看不過眼是在噴水設施玩水,
弄濕地方的人,眾人都要繞道而行,免被濺濕,我想這些設施
原意不是讓遊人玩水吧?

小弟現時身處北京就學,有幸見識偉大祖國國民的秩序,公德,
我只想講,以此公民質素去申辦奧運,被外賓見識我國同胞的
話,很大機會會丟臉。
ben2004 發表於 2005-9-28 18:49 | 顯示全部樓層

呢d冇得講架 ....
大陸發展較遲, 自然就冇咁文明架啦

迪士尼冇可能每一個角落都派人睇住, 有事就阻止架
最好都係教育者手囉, 不過冇返 5 年 10 年都唔得 #
DIH 發表於 2005-9-28 23:17 | 顯示全部樓層
[ref=380316]ben2004[/ref]  在 2005-9-28 06:49 PM 發表:

呢d冇得講架 ....
大陸發展較遲, 自然就冇咁文明架啦

迪士尼冇可能每一個角落都派人睇住, 有事就阻止架
最好都係教育者手囉, 不過冇返 5 年 10 年都唔得 #

大陸發展唔係較遲,係公民教育/道德制度已經崩潰,而且無再建立。
帝制時代是靠家庭和傳統宗教;
民國時代是西洋宗教;
共產時代?靠偉大的毛主席乎?!

現在正在收看鄭和下西洋的特輯,感慨良多。
asv2 發表於 2005-9-28 23:22 | 顯示全部樓層
香港人,似乎要玩迪迪尼都係宜幫襯其他地方,唔好自己捉蟲........
Octavian 發表於 2005-9-29 00:29 | 顯示全部樓層

有時諗下..

香港而家差唔多樣樣野都話"國家機遇","背靠大中華"
行行都要睇住中國大陸同胞既臉色黎做人做生意
長遠黎講都唔係一件好事...睇落去好似經濟真係受惠(不過只限d大老闆)
而其他既人就要睇住大陸人面色做事,就算對住幾不文明的事,我地都要啞忍

而家佢地d"遊客"已經係橫行霸道式的無理,一唔黎就香港經濟即刻唔掂(而家好多行業既人都要靠佢地食飯).咁攪法香港容乜易冇晒自立/自主能力,香港特色就只餘下"等被施捨的港燦"?!

其實香港除左靠中國外,仲可以點樣自救????
LF242 @ Wolverhampton