hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 點看綜援?
開啟左側

點看綜援?

OtisLeung 發表於 2005-10-24 10:25 | 顯示全部樓層

綜援係包埋申請人的子女既,

所以, 那些嫁香港老男/低下階層男的內地女子,
一方面可以唔駛做, 拿綜援仲多錢過工作,
另一方面又可以照顧一眾子女為藉口, 唔做野.

再者, 我生幾多都有政府養佢地, 一個就多三幾千,
生多D都無所謂啦............所以有時香港的出生率未必真係咁低
好多香港老男配內地少妻的"組合", 拿綜援都可以生好多個的

小弟母親公司有位工人,
五十幾歲, 比起一眾娶內地女子的港男未算太老,
其妻子未足三十, 很有"上進心"的不拿綜援,
點知原來係...........一落左黎香港就立即失蹤,
從事性服務行業也~

綜援制度係要有,
例如失去工作能力人士, 退休人士而缺乏積蓄, 缺乏經濟能力的長者等
都係需要幫助的, 但現在就主要被內地同胞濫用,
仲有, 好多拿綜援的人仲惡過你, 少少事都會大吵大鬧
(例如因紅字假期而遲了一兩日發放綜援金, 都可以去社署辦事處大吵大鬧)
FIAM巨型貨機51MU0898 / U0988
Ketsu 發表於 2005-10-24 13:58 | 顯示全部樓層
以前聽過一單新聞
話有個領綜援既人
居然可以俾人呃左一百萬!
而話領綜援既男人響大陸包二奶更聽唔少
我亦更加聽過
有人響社署安排下去見工
佢竟然同顧主講
佢只係黎交差
因為佢領綜援既錢仲多過佢做呢份工
有時候我響我住果座樓附近
亦見到個已知係領綜援既街坊
佢戴住金鍊仲粗過我隻手指尾!:o

好老實講
雖然我唔會認為個個領綜援既人都係咁
但就以上我所講既呢班「人辦」
真係令我覺得呢個制度有點帶黎「養懶人」既風氣

[ Last edited by Ketsu on 2005-10-24 at 17:57 ]
Abusing dead rule -> Denial of reality
mckhgc 發表於 2005-10-24 23:42 | 顯示全部樓層
我o係一間文具舖內,聽到一名店員(唔知係老細定打工架啦)
同人呻,話有人去呢間舖度見工,一黎到就話
「你唔好請我呀,我唔係想黎見架,係社署逼我黎咋,
我而家o係社署出糧,唔使做都個個月有九千幾,
你請左我,我要做都冇咁多錢........」

無言
238X 發表於 2005-10-25 00:02 | 顯示全部樓層

[ref=402399]mckhgc[/ref]  在 2005-10-24 11:42 PM 發表:

我o係一間文具舖內,聽到一名店員(唔知係老細定打工架啦)
同人呻,話有人去呢間舖度見工,一黎到就話
「你唔好請我呀,我唔係想黎見架,係社署逼我黎咋,
我而家o係社署出糧,唔使做都個個月有九千幾,
你請左 ...

最怕社署迫埋哂 D 真正有需要的人。

閣下所舉的例就如閣下所言,無話可說。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
Dolphin 發表於 2005-10-25 02:18 | 顯示全部樓層
以前我呀爸呀媽那年代, 申請綜援十分麻煩, 社署職員亦很會給臉色申請者
看, 如果比人知道攞綜援, 會十分羞恥, 所以佢地幾窮都要自力更新.
CardCaptor 發表於 2005-10-25 02:46 | 顯示全部樓層
講咁多
問題其實只是一個:
究竟是綜援金額太高
抑或是打工"無肉食"??
不定期舉辦各類代購活動, 詳情PM.
eric278 發表於 2005-10-25 07:02 | 顯示全部樓層

[ref=402514]CardCaptor[/ref]  在 2005-10-25 02:46 發表:

講咁多
問題其實只是一個:
究竟是綜援金額太高
抑或是打工"無肉食"??

應該是後者
不少基層職位人工甚至低於綜援,才會如此。
還看香港公交
Ketsu 發表於 2005-10-25 08:56 | 顯示全部樓層
[ref=402545]eric278[/ref]  在 2005-10-25 07:02 AM 發表:

應該是後者
不少基層職位人工甚至低於綜援,才會如此。

我有好多親戚朋友都成日訴苦
話有時睇電視見d 領綜授家庭
話自己呢樣唔夠錢
果樣開支大
但聽見佢地拎綜援既錢
先知佢地每個月仲多錢過自己份糧

有時諗落有d 唔係領綜援既家庭
生活仲貧困過領綜援既人
Abusing dead rule -> Denial of reality
eric278 發表於 2005-10-25 09:10 | 顯示全部樓層
所以不少團體一直要求實行最低工資,行政長官亦向商界進言,謂工資太低
會造成社福開支大增,影響社會穩定,從而影響營商環境。
還看香港公交
 樓主| daiteioh 發表於 2005-10-25 16:36 | 顯示全部樓層

社署職員亦很會給臉色申請者

為何給面色的?
應該給面色給社署職員#]
:P...................