hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 國家民族認同
開啟左側

國家民族認同

Citybus10 發表於 2005-10-31 00:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

大家有時有冇諗過自己係咩人﹖例如承認自己係中國人、中國香港人或香港人﹖

其實回歸回左咁多年,諗番起o個陣,其實大家因為回歸祖國而好開心﹖
回歸左咁多年,會唔會對我國民族認同感大左﹖
留意奧運中國賽果比香港更重視﹖

楊利偉同神六成功事件,你會唔會聽到之後好開心﹖

你又認為國歌o係電視度放同提議o係學校度升旗係咪好事﹖

[ Last edited by Citybus10 on 2005-11-2 at 01:11 ]
M 發表於 2005-10-31 06:22 | 顯示全部樓層
我覺得自己的確係屬中國人囉,香港畢竟都是中國既地方。

其實電視播國歌都算係好事既,不過如果好似外國咁響朝早
播既話會更好。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
jorg 發表於 2005-10-31 09:27 | 顯示全部樓層
呢個題目有d似小弟考文化oral時的題目
小弟也認同自己是中國人
因為始終香港也是中國一部份
而睇奧運時中國隊攞獎小弟也會覺得高興
但小弟覺得每天電視播「心繫家國」真係有d厭
警HKP察
LNChickenRice 發表於 2005-10-31 12:33 | 顯示全部樓層

小弟0既答案
反而係再細分以下各點

民族/國家意識上:中國人(基於祖自廣東地區之故)

個人文化:日本人
(原因有三個之多,聽完了再反駁吧:
(1)從家庭方面吸收得到0既中國家庭文化
完全因為家族成員之間出現各式各樣問題而消失其制約力
(2)平民化0既日本文化,由於可以容易地被吸引、吸收(即歸化作用)
正好填滿了第一點之中,中國文化制約失效而造成0既文化真空
無文化之下,人同衣冠禽獸其實同出一轍...明白嘛?
(3)小弟對以往中國文化0既發展痛感不滿
而還好日本文化成功地保存了遠自秦代的中國文化
(那麼,徐福同另外0既6000人遠至東瀛求仙藥
可以視為保存秦國文化的創舉...)
故此,中國文化在之前200年被破壞得一乾二淨之後
確實,恐怕日本傳統的文化才真真正正地保持中國固有0既文化遺產...)
不過,反對日本0既朋友
小弟相信只係反對戰爭、經濟侵略等等西方怪文化而已
所以千萬不要見怪,小弟無意在此開戰~

社會文化:香港文化(住在香港就逃不了這種文化)
對人態度:奇怪,居然是英式+日式+中式
(可能係程度有深淺之分嘛...另外小弟早已是文化超級市場
想要什麼文化資料,恐怕難唔過小弟)

PS 小弟都好想小泉呢個好戰份子
試一試戰爭對人民0既傷害0既滋味~
(前言收回,一時文誤,抱歉抱歉)

[ Last edited by LNChickenRice on 2005-10-31 at 16:22 ]
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
jorg 發表於 2005-10-31 13:21 | 顯示全部樓層
[ref=408346]LNChickenRice[/ref]  在 2005-10-31 12:33 PM 發表:

肯定一點:佢一定係未經二次大戰0既洗禮,果然係'未死過'

http://www.kantei.go.jp/foreign/koizumiprofile/index_e.html
佢係經歷過二次世界大戰
警HKP察
guia 發表於 2005-10-31 13:41 | 顯示全部樓層
[ref=408110]Citybus10[/ref]  在 31-10-2005 00:57 發表:

大家有時有冇諗過自己係咩人﹖例如承認自己係中國人、中國香港人或香港人﹖

其實回歸回左咁多年,諗番起o個陣,其實大家因為回歸祖國而好開心﹖
留意奧運中國賽 ...

我自己係漢族、中國香港人
但國家同民族係兩樣野架, 不過你又認係電視播國歌同提議學校升旗
只係一件好正常0既事, 基本上係國家都有架啦, 國民認同國家只係一
個好正常0既事, 只係宜家大陸、香港、澳門係中國共產黨執政/管治,
所以有部分人唔認同姐..
M 發表於 2005-10-31 16:02 | 顯示全部樓層

[ref=408346]LNChickenRice[/ref]  在 2005.10.31 12:33 發表:

小弟0既答案
反而係再細分以下各點

民族/國家意識上:中國人(基於祖自廣東地區之故)

個人文化:日本人
(原因有三個之多,聽完了再反駁吧:
(1)從家庭方面吸收得到0既中國家庭文化
完全因為家族成員之間出現 ...

老實講,連韓國人都比日本人尊重中國文化。
起碼韓國人唔會將中國新年改響西曆1月1號慶祝。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
dicksonboy 發表於 2005-10-31 16:43 | 顯示全部樓層
我自己就唔認同日韓文化係保存中國文化
佢地無錯既儀式上係有中國文化,
但係佢地心態上並唔認為係中國文化
而且經歷左咁耐既年月,佢地已經發展出一套自己既模式
所以我只會話佢地既文化係有中國文化既影子,
但係就唔係保存左中國文化
Idiotism is idiots being idiotic
ben2004 發表於 2005-10-31 21:26 | 顯示全部樓層
[ref=408110]Citybus10[/ref]  在 2005-10-31 00:57 發表:

留意奧運中國賽 ...

小弟絕對認同自己係中國人, 亦係香港人
神五神六升空成功 ... 其實都冇咩感想, 任何一個民族都會發展, 不同o既只係其速度同程度
但係如果從另一面睇, 如果將升空o既金錢用作其他更有實質意義o既用途, 會唔會更好呢 ? 況且依家都睇唔出射幾個太空人上去有咩好處, 如果係軍事方面o既好處就更加要反對

日日新聞都播國歌, 一字曰 : 煩 !
日日都播, 明係洗腦, 盲o既都睇得出
人地叫佢唔播國歌班人又唔理
叫佢加字幕就即刻去做, 即係點 ?
廣泛聽取民意 ? 定「部份」民意 ? #:-/

亦為部份極親中版友( eg. 偉大神聖 ) o既行為感到遺憾
barking 發表於 2005-10-31 23:02 | 顯示全部樓層

[ref=408485]dicksonboy[/ref]  在 2005-10-31 04:43 PM 發表:

我自己就唔認同日韓文化係保存中國文化
佢地無錯既儀式上係有中國文化,
但係佢地心態上並唔認為係中國文化
而且經歷左咁耐既年月,佢地已經發展出一套自己既模式
所以我只會話佢地既文化係有中國文化既影子, ...

抄了人家的論文功課, 豈會坦認?