hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 國家民族認同
返回列表 發新帖
開啟左側

國家民族認同

cmho1010 發表於 2005-10-31 23:04 | 顯示全部樓層

小弟的看法跟ben2004兄類似﹕覺得自己係中國人, 亦係香港人。
講真﹐神五﹑神六﹐似係為左威多過實質作用。
不過如果係為軍事我又唔太反對窩﹐
只要係為左自衛﹐唔係為左攻打其它國家就無問題。
畢竟果個好鍾意話人地邪惡0既國家響航天科技方面的確比較先進﹐
防人之心不可無啊﹗

不過播國歌﹐你可以話係潛移默化﹐亦可以形容為洗腦。
好似好老套﹐但係識得自己國家0既國歌﹐都天經地義呀﹗
你睇世界盃外圍賽﹐播兩國國歌果陣﹐鏡頭都影住D球員有無跟住唱啦﹗
咁識唱係咪好D呀﹖

其實我覺得“愛之深﹐責之切”﹐
大家都係因為唔忍心睇到自己國家0既政府同一D人咁腐敗﹐
咁唔上進﹐先會有咁多牢騷。
gsrc0525 發表於 2005-10-31 23:26 | 顯示全部樓層
[ref=408814]ben2004[/ref]  在 2005-10-31 21:26 發表:

小弟絕對認同自己係中國人, 亦係香港人
神五神六升空成功 ... 其實都冇咩感想, 任何一個民族都會發展, 不同o既只係其速度同程度
但係如果從另一面睇, 如果將升空o既金錢用作其他更有實質意義o既用途, 會唔會更好呢 ? 況且依家都睇唔出射幾個太空人上去有咩好處, 如果係軍事方面o既好處就更加要反對

日日新聞都播國歌, 一字曰 : 煩 !
日日都播, 明係洗腦, 盲o既都睇得出
人地叫佢唔播國歌班人又唔理
叫佢加字幕就即刻去做, 即係點 ?
廣泛聽取民意 ? 定「部份」民意 ?

亦為部份極親中版友( eg. 偉大神聖 ) o既行為感到遺憾

本人也100%同意您的說法,
覺得自己既是中國人,
也是香港人。

另本人對您的神洲升空說法也有同樣的感想,
除了神洲升空的科技已達到夢想外,
在奧運時也欣賞國家隊的「奮發」目標,
如果國家隊拿到獎牌時,
本人的心裡也相當高興,把「高興﹑光榮及驕傲」這三種成分混雜起來。

而本人對國歌的看法也有保留,
基本上本人認為國歌只在很莊嚴的場合中播放,
以表示大家對國家的尊重。
2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
DW8306 發表於 2005-10-31 23:51 | 顯示全部樓層
我愛國,但不愛黨

我愛中華文化,但不愛現今既中華民族

儒家,道家思想早於文革時被摧毀得一乾二淨
鬧市婦女被當衆強暴,成百人係度睇戲都冇人阻止
早排重陽,係惠州附近發生左有幾名港人死亡既交通意外
附近村民當初係救人,但係d人漸漸就變成搶柑
(因為係七人車撞運柑既大貨車)

係中國人民眼中,十三億人.多幾個唔多,少幾個唔少,
人情淡薄,人際間只打量係對方上會唔會拎到好處
人命賤如地底泥,試問如何令人對咁既民族有認同呢?
 樓主| Citybus10 發表於 2005-11-2 01:11 | 顯示全部樓層

我都算係中國+香港人,
其實回歸前,冇話咩港英意識,
有o既最多係立法會有直選呢個概念。

回歸後冇咩感覺,
可能我細個。

中共o既野如六四文革等,
都俾我覺得個黨做o既野的感覺,
所以同大家一樣,係同黨分開o既~
中華文化經過中化科,
唔多唔少都對佢有o的認識。
唔可以話太鍾意,唔可以話太討厭,
不過有點可肯定的係,
我喜歡用繁體字多過簡體字。

國歌而家開始咁冇反感,
但係又冇咁鍾意。

但係,
我仍然覺得自己除左係中華民族一份子外,
係仲有香港呢份獨特身份,
而家討論區、ICQ都會用口語,
旅行o既特別護照都反映到呢點~
art0925 發表於 2005-11-2 10:48 | 顯示全部樓層
Well, maybe I am difference then you guys, cause since a young age, I know that I am by birth a HK Citizen, and ethnicity I am a Chinese, but my friends in both HK and US are mostly American Born/ Canadian Born, or foreigners, therefore, to me.  I will be happy that China got what they have today, cause ethnically I am Chinese.  However, culturewise, I will say that I am American+Hong Kong, because I've lived in hk on and off for 12 years and livinging in the states on and off for 11 years, therefore, I don't really have the same excitiment as most HK/ China people when the Rocket launched...or when the China team won a medal, but I will cheer for the HK team at the olympic and also cheer the US team...because I know that I am born as a Hong Kongese, but grew up as an American.

BTW: I will still move back to hk to live, because I know that US will not be my perminite home.
Dat of Seattle
dicksonboy 發表於 2005-11-2 17:39 | 顯示全部樓層
[ref=408963]barking[/ref]  在 2005-10-31 07:02 發表:

抄了人家的論文功課, 豈會坦認?

人地係用左中國文化再加上自己既文化所發展出黎既一套
唔能夠話係一樣咯…
難道你可以大大聲咁話日韓完全無自己既文化,全部都係抄人既?
淨係language,語言學家已經唔會話日韓文係中文既一部份喇
雖然佢地有好多地方相似,但係唔一樣就係唔一樣
如果你覺得因為第一架車係響美國誕生,
咁而家所有汽車生產國都係抄緊美國,我覺得行唔通咯…
Idiotism is idiots being idiotic
chai 發表於 2005-11-5 06:10 | 顯示全部樓層

[ref=408965]cmho1010[/ref]  在 2005-10-31 23:04 發表:

小弟的看法跟ben2004兄類似﹕覺得自己係中國人, 亦係香港人。

蔣經國總統名言『咱也是台灣人﹗』﹐現今常被 李登輝所用。
當然﹐相信 蔣總統也不會否定自已是中國人。

中國地域甚廣﹐要是說同說自已是香港人和中國人﹐問題根本
不大﹐前者是突顯自已所住地方﹐後者為突顯所屬國家﹐最終並無
認同現有中共政權與否。

現今仍有不少土共﹐常將這些問題炒作﹐說香港的市民常說自已
是香港人﹐沒有國家認同感﹐根本就是混淆概念。
*天下雖安 忘戰必危*