hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 自動波問題
開啟左側

自動波問題

atr 發表於 2005-11-11 16:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我想問,我部AE100,自動波控制台度,有一個紅色制,寫住日文唔知xx解除咁,有咩用架?
仲有支自動波棍頭下少少又有一個細圓既掣,又有咩用呢?
CZ_6686 發表於 2005-11-11 17:02 | 顯示全部樓層
可唔可以影張相上黎睇下?
好少行貨100仔會有日文架wor...

波棍下面果粒仔可能係超比檔(OD波)制
lee329 發表於 2005-11-11 18:40 | 顯示全部樓層
[ref=418060]CZ_6686[/ref]  在 2005-11-11 05:02 PM 發表:

可唔可以影張相上黎睇下?
好少行貨100仔會有日文架wor...

100仔應該冇水貨車,最大可能係個標板壞左,
換左套係日本料.....
hkbw 發表於 2005-11-11 21:42 | 顯示全部樓層

[ref=418137]lee329[/ref]  在 2005-11-11 18:40 發表:

100仔應該冇水貨車,最大可能係個標板壞左,
換左套係日本料.....

小弟冇記錯的話, 據聞個粒掣係拖車時用的, 冇記錯冇聽錯就係解除自動波箱入
P檔時鎖車輪的狀態..(小弟唔係太清楚, 可能完全唔啱都唔奇, 因為小弟都係道聽
途說吧了)好似話係減少拖行時令到波箱損壞的機會…

原廠行貨自動波AE100全部都有這個掣, 仲得意到全部都係得日文註解
lee329兄, 你以前有部AE100, 你應該都知的WO..

p.s 話時話, lee329兄, 你而家唔係用緊新mini麼? 見你話自己部車係千三以下, 油缸又
細?!
殺雞焉用牛刀?!
pac423 發表於 2005-11-11 21:49 | 顯示全部樓層
[ref=418018]atr[/ref]  在 2005-11-11 04:04 PM 發表:

我想問,我部AE100,自動波控制台度,有一個紅色制,寫住日文唔知xx解除咁,有咩用架?
仲有支自動波棍頭下少少又有一個細圓既掣,又有咩用呢?

紅色制既作用, 同你踩brake由P波落黎R既作用一樣. 只不過正常
我地都係踩brake黎做. 當要拖車既時候, 拖車人仕就會按紅制去
取代踩brake去release波棍一樣, 佢地會將車入N波黎拖車, 呢個係
一定要做既, 如果唔係波箱一定報廢

細圓制係O/D or Sport制, 可以用黎拖波
hkbw 發表於 2005-11-11 21:49 | 顯示全部樓層
[ref=418060]CZ_6686[/ref]  在 2005-11-11 17:02 發表:

Yes. That is the o/d button.
殺雞焉用牛刀?!
 樓主| atr 發表於 2005-11-11 22:19 | 顯示全部樓層

[ref=418313]pac423[/ref]  在 2005-11-11 09:49 PM 發表:

紅色制既作用, 同你踩brake由P波落黎R既作用一樣. 只不過正常
我地都係踩brake黎做. 當要拖車既時候, 拖車人仕就會按紅制去
取代踩brake去release波棍一樣, 佢地會將車入N波黎拖車, 呢個係
一定要做既, 如 ...

咁就幣喇,個紅色掣好似壞左咁,佢而家既狀態係彈左上黎既,但按唔到落去喎.請問正常行車時,應該係彈上黎定按落去架?

另外個O/D掣又係點用架?
按落去又會點,彈上黎又會點架?
hkbw 發表於 2005-11-11 22:25 | 顯示全部樓層
[ref=418362]atr[/ref]  在 2005-11-11 22:19 發表:

咁就幣喇,個紅色掣好似壞左咁,佢而家既狀態係彈左上黎既,但按唔到落去喎.請問正常行車時,應該係彈上黎定按落去架?

另外個O/D掣又係點用架?
按落去又會點,彈上黎又會點架?

彈左上黎= normal condition.

When you press the O/D button, there should have an o/d off display.
That means that over drive gear (which usually means the 4th gear) will be
locked and the car will only go with three gears.

I will post a Chinese post after my lessons if you need.
殺雞焉用牛刀?!
lee329 發表於 2005-11-12 00:29 | 顯示全部樓層
[ref=418301]hkbw[/ref]  在 2005-11-11 09:42 PM 發表:
小弟冇記錯的話, 據聞個粒掣係拖車時用的, 冇記錯冇聽錯就係解除自動波箱入P檔時鎖車輪的狀態..(小弟唔係太清楚, 可能完全唔都唔奇, 因為小弟都係道聽途說吧了)好似話係減少拖行時令到波箱損壞的機會…

原廠行貨自動波AE100全部都有這個掣, 仲得意到全部都係得日文註解
lee329兄, 你以前有部AE100, 你應該都知的WO..

p.s 話時話, lee329兄, 你而家唔係用緊新mini麼? 見你話自己部車係千三以下, 油缸又細?!

hkbw兄,小弟以前部100仔係棍波車bor,所以咪唔知道囉...
小弟對新mini冇乜興趣,而且連二手亦都買唔起,咁你估下
係邊款mini啦.......

ps:小弟玩棍仔100仔以前都同你講過架,同埋小弟都貼過
小弟部mini係度,hkbw兄你是否認錯人呢???#:-*
hkbw 發表於 2005-11-12 05:34 | 顯示全部樓層

[ref=418526]lee329[/ref]  在 2005-11-12 00:29 發表:

hkbw兄,小弟以前部100仔係棍波車bor,所以咪唔知道囉...
小弟對新mini冇乜興趣,而且連二手亦都買唔起,咁你估下
係邊款mini啦.......

ps:小弟玩棍仔100仔以前都同你講過架,同埋小弟都貼過
小弟部mini係度 ...

我都唔記得左你部100仔係棍波TIM..唔好意思#
你之前係講過你轉左部MINI...不過我真係以為你轉新個D...
咁即係話你係玩真"MINI"?!咩年份的呀?!

P.S近來多野做到乜都攪亂晒LU...
殺雞焉用牛刀?!